Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (6)

plakát

Oppenheimer (2023) 

Podruhé za pět za zážitek. Příště už to budou zase čtyři...

plakát

Barbie (2023) 

Barbie 3/5, Ken 5/5. Zatímco u postavy Barbie mám problém popsat, v čem přesně byl ten vnitřní konflikt, a kam se postava posunula, u Kena bylo toto zcela jasné. Ken prodal svoji linku se vším všudy, aniž by ztratil na nadhledu či tempu. Oproti tomu Barbie se snažila v několik okamžicích zvážnět, což bylo až překvapivě toporné.

plakát

Dexter - Nová krev (2021) (série) 

Tvůrci asi nekoukali na Star Wars, jak se řeší daddy issues. Ale až na ten samotný závěr byl ten konflikt v posledních dvou epizodách vystavěn velmi solidně. Zvlášť scéna v poslední Dexterově "kill room" obsahovala míru sebereflexe dosud v seriálu nevídanou.

plakát

Sklonit se k zemi (2020) 

Hvězdičky dolu za tu formu (emoce emoce celebrity emoce hezká písnička emoce) a hlavně za zavádějící sdělení: Zaprvé, neexistuje důkaz, že regenerativní farmaření natolik redukuje množství CO2 ve vzduchu, že by to mohlo zvrátit aktuální trend. Zadruhé, regenerativní farmaření by snížilo produkci hovězího na ~10%, což by nevyhnutelně znamenalo radikální změnu jídelníčku nás všech. Více zde, či třeba na wiki.

plakát

Raya a drak (2021) 

Dojal jsem se, ale je to možná až moc sladké. A ta estetika není asi úplně moje kafe.

plakát

Euforie (2019) (seriál) 

Líbilo se mi to. Ale. Trochu bojuju s interpretací, resp. s obecně šířeným pohledem, že se jedná o realistický vhled do života teengarů. (Pozor, následují jemné spoilery.) V seriálu, odehrávajícím se na “běžné” americké střední škole, se seznámí trans-dívka s dívkou trpící (asi) bipolární poruchou, která své psychické problémy řeší drogami, a spolu narazí na násilného, ale v podstatě geniálního psychopata s fyzičkou terminátora. Čistě na základě četnosti těchto jevů v populaci bychom střední školy, kde by se tito tři potkali, spočítali na prstech jedné ruky. Dále není možné nemyslet na to, že dle dostupných statistik se v porovnání s předchozími generacemi teenageři obecně zklidňují, mají méně sexu, mají ho později a berou méně drog. A i když přijde na problematiku kyberšikany a všudypřítomného online světa, tak navzdory tomu, co v jednu chvíli tvrdí hlavní hrdinka, jen zlomek teenagerů ve skutečnosti někdy poslal nahou fotku. Jako celek je tedy seriál vypovídající o dnešních středních školách asi jako Dr. House o zdravotnictví. To ale neznamená, že není vypovídající v jednotlivostech. (Asi je? Nevím. Seriál mi připomněl jinou HBO klasiku, Six Feet Under, kde se jedna jediná rodina potýká s prakticky se všemi myslitelnými společenskými problémy.) Když tedy k seriálu přistoupíme v podstatě jako čisté fikci, tak právě ona přestřelená zápletka, která je v rámci možností pořád uvěřitelná a skvěle herecky, vizuálně i hudebně podaná, mě u seriálu držela.