Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (237)

plakát

Predátor (1987) 

Filmová klasika, která ani po tolika letech neztratila nic ze svého napětí. Samotná džungle dodává skvělou atmosféru neznáma, kdy se nepřítel z vesmíru může skrývat za kdejakou kapradinou, a na rozdíl od E.T. mimozemšťana se tenhle nesnaží s prstem nataženým k nebi a milým úsměvem dostat domů. Alespoň ne do doby, než získá na svou zeď několik trofejí z amerických vojáků.

plakát

Dobrý Will Hunting (1997) 

Skvěle propracovaný film od začátku až do konce, kde je i řada komediálních prvků, jako například stěr vysokoškolského studenta v baru. Navíc jeden herec přebíjí svým herectvím druhého a jen těžko bych rozhodl, kdo byl lepší, kdy do tohoto hodnocení nezahrnuji jen hlavní postavy. Film je výborný jako celek, ale i tak bych vyzdvihl jednu z mých nejoblíbenějších pasáží, a to monolog Matt Damona, kdy při pohovoru vysvětluje, proč by neměl přijmout jejich lukrativní nabídku. Jedna z věcí k zamyšlení, ale těch je ve filmu celá řada.

plakát

Statečné srdce (1995) 

Drama, které více či méně popisuje historické události z přelomu 13. a 14. století, je vynikajícím režijním debutem Mela Gibsona, který ve snímku předvedl i skvělý a přesvědčivý herecký výkon. Myslím si, že ve filmu si každý najde to své, ať už jde o napětí, propracované bitevní scény nebo třeba romantiku, i když s poněkud trpkým happy endem. Rovněž mě zaujaly záběry kamer a zpomalené scény, které působí velice efektivně a dodávají filmu na dramatičnosti.

plakát

Pátý element (1997) 

Není nic, co bych téhle sci-fi komedii vytknul. Skvělé herecké obsazení, originální kostýmy, zajímavým způsobem pojaté město. Každá postava má specifické chování i vizáž, která k ní sedí a charakterizuje ji, včetně Chrise Tuckera, který je tu často kritizovaný, ale mě tam prostě zapadl jak poslední dílek do mozaiky. Za zmínku stojí i "herecký" výkon Corbenovy matky, která se ve filmu ani neobjevila, ale její "role" měla svůj význam. Viděl jsem film nesčetněkrát a vždy se na to těším a bavím se, jako bych ho viděl prvně.

plakát

Hancock (2008) 

Konečně superhrdina jak má být. Už mě nudila řada uhlazených, dokonalých panáků, z jejichž dokonalosti by se jeden pozvracel. Hancock posunul hrdinu blíže k lidem a jejich slabostem a způsob, jakým chytal darebáky, přičemž zničil půlku města, mě vážně bavil. Plný počet u mě nedostane film pro počet Oscarů nebo výlevy kritiků, ale který mimo jiné přijde s něčím novým, něčím mě překvapí a zaujme, a je mi jedno, jestli v záporném, nebo kladném smyslu, a to se u Hancocka stalo.

plakát

Klik - život na dálkové ovládání (2006) 

Klik je komedie, na níž se opakovaně rád podívám, protože se u ní vždy bavím stejně dobře, jako když jsem jí viděl poprvé a rozhodně pro ní neplatí, že opakovaný vtip není vtipem. Rovněž se mi líbí originální nápad filmu, i určité poselství o tom, jak se dá promarnit život, které sebou nese. A ačkoliv nejsem moc na dojáky, tak tady mi konec jednoduše sedl, stejně jako herecké obsazení.

plakát

Jmenuji se Sam (2001) 

Před časem jsem zaslechl v nějakém kinoboxu o tomto filmu, jen mi uniklo to podstatné, to jest název filmu a obsazení. Pak jsem se poměrně dlouho snažil zjistit, o jaký film se jednalo, protože mě zaujal příběh, který se ve filmu odehrává. Je to asi tři roky zpět, kdy jsem zjistil název filmu a svého dlouhodobého hledání rozhodně nelituji, protože jde o opravdu skvělý film a výborným obsazením, kde exceluje po boku výrazného Sean Penna tehdy sedmiletá Dakota Fanning.

plakát

Panna a netvor (1978) 

Pohádka s hororovou atmosférou, nebo horor s pohádkovým námětem. V každém případě se jedná o jedinečným způsobem zpracovaný film, který vtáhne diváka do děje, a to i díky někdy až naturalisticky výjevům a Harapesově masce, kterou by hravě strčil do kapsy Jasonovu škrabošku a vylekal i ostříleného Freddyho Kruegera.

plakát

S čerty nejsou žerty (1984) 

Skvěle zpracovaná pohádka s řadou excelentních herců, kteří svým postavám dodali charakteristické a nezapomenutelné rysy. Kdo by si například nevybavil Jaroslavu Kretschmerovou v roli vypočítavé Doroty Máchalové, nebo Petra Nárožného jako nepříliš chytrého kaprála. Také zpracování pekla je jedinečné a jednoznačné nejlepší, jaké je možné v pohádkách vidět. Rovněž se mi líbí, že i přes to, že se jedná o pohádku, je zde mnoho pravd, které se dají přenést i do běžného života. Jen asi v tom reálném světě by nad nudnou Adélkou u chlapů na celé čáře zvítězila Angelina. Každopádně je tato pohádka u mě na prvním místě, daleko před jinou, údajně nejoblíbenější českou pohádkou.

plakát

Spartakus (2010) (seriál) 

Když se v seriálu nebojuje a necákají hektolitry krve, tak se souloží, ale i to patří k římským dějinám, kde homosexuální hrátky a řada fílií jsou popisovány v soudobých pramenech. Komiksový způsob zpracování je vhodně zvolený a soubojům přidává na efektivnosti. Škoda jen, že hlavní představitel Andy Whitfield tak nečekaně odešel, kdy jeho náhradník již postrádal jeho charisma.