Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (67)

plakát

The Last of Us - Když se ztratíš v temnotě (2023) (epizoda) 

První polovina epizody super, trochu jak něco mezi Válkou světů a Světovou válkou Z. Bohužel, druhá polovina mě už tak nebrala - hodně keců, málo akce... Ale věřím, že od dalšího dílu se to víc rozjede a já budu moct dát pět hvězdiček. Každopádně velmi slibný začátek.

plakát

Hra o trůny - Série 8 (2019) (série) 

Podle zdejšího hodnocení jsem očekával katastrofu, ale nakonec to tak špatné nebylo... Štve mě, jak to celé dopadlo (fandil jsem Daenerys a Jonovi), ale to je můj problém, neznamená to, že by to bylo natočené nebo napsané blbě. Jasně, na prvních šest, možná sedm sérií to kvalitativně nemá, ale pořád je to koukatelné. Jedinou vážnější výtku mám k epizodě Dlouhá noc, tu považuju za fiasko, protože přinejmenším polovinu dílu není nic moc vidět kvůli tmě a sněhové vánici (aspoň tu vánici si mohli odpustit) a rozhodně to není kvůli špatné kvalitě obrazu videa nebo nekvalitní televizi, jak se nám tu snažil nějaký za každou cenu shovívavý uživatel z řad recenzentů nabulíkovat. Prostě tvůrci v klíčové epizodě celého seriálu tak moc hráli na efekt, až to přehnali, a ve zmatených soubojích se má většina diváků potíže zorientovat. Zbytek dílů v rámci šesté série docela fajn, včetně tolik diskutovaného finále... Btw utratil ji jako prašivýho psa, tak si teď může po zbytek svých dnů navzájem honit s Tormundem za zdí. Dobře mu tak.

plakát

Pán prstenů: Prsteny moci - Stín minulosti (2022) (epizoda) 

Další seriál natočený stylem "napíšu scénář, obsadím pár černochů a když mi to náhodou budou lidi hejtovat, tak to svedu na rasismus". Je vidět, že co se děje týče, tak se vaří z vody, nemá to oporu v předloze jako filmová trilogie, a tak je tu spousta prázdné vaty. Nemá to žádný ucelený příběh, spíše více dějových linek, které se snad dříve či později překříží... Nejdražší seriál všech dob? Ty peníze jsou hodně znát na výpravě, ale jinak by si člověk ani nevšiml, že je na tom něco nákladného. Některé triky vypadají i docela lacině, třeba nestvůra na moři žádná velká hitparáda nebyla... Tvůrci možná spíš měli investovat do kvalitních herců, třeba Elrond a Galadriel mají do éteričnosti svých filmových verzí sakra daleko... Dialogy jsou plné klišé a někdy působí tak pitomě, že by se za ně nemusela styděl ani Lucasova prequelová SW trilogie... Hudba, což byla výkladní skříň filmového Pána prstenů, byla v prvních dílech nanejvýš průměrná, ale postupem času se objevily i hezké melodie (třeba trpasličí motiv je super a pár dní jsem si ho pobroukával)... Hodně diskutování jsou mezi fanoušky černí elfové, trpaslíci, hobiti,... I pro malý kousek nácka ve mně to působilo rušivě, ale nakonec jsem si zvyknul. Ačkoli si říkám, proč se to před cca dvaceti lety, kdy šla do kin filmová trilogie, obešlo bez kvót na rasové zastoupení a nikdo se tomu ani moc nepodivoval, že obsazení je čistě bělošské. Dneska by něco takového bylo považováno za skandální počin. No, holt jiná doba... Přesto mě v souvislosti s politickou korektností jedna věc pobavila, a to když družina elfských mužů byla neschopná zabít nestvůru v jeskyni, dokud se tam neobjevila Galadriel a plavným skokem ji neprobodla. Ženské jsou prostě ve všem stejně dobré jako my chlapi a někdy i lepší, třeba v zabíjení oblud :D Ať žijou feministky! Jinak u prvního dílu jsem se musel přemáhat, abych ho dokoukal, u druhého jsem málem usnul, ale od třetího dílu je to koukatelné a pátá epizoda mě vyloženě bavila. Jestli to bude mít podobně vzrůstající tendenci, tak druhá série už třeba bude na čtyři hvězdičky :)

plakát

Obi-Wan Kenobi - Část I (2022) (epizoda) 

Vizuálně pěkné, dějově jednoduché a snadno předvídatelné. Hrozně mi vadili ti tři trapáci, přičemž rádobynejdrsnější je samozřejmě černoška. Snad brzo natáhnou bačkory a vezme to do rukou sám Vader... Až si zase budou představitelé Lucasfilmu stěžovat, jací jsou fanoušci Star Wars děsní rasisti, ať si vzpomenou na Landa nebo Mace Windu. To byly skvěle napsané postavy a nikdo barvu pleti neřešil. Ale tohle smrdí nějakým plněním kvót na obsazení v rámci woke culture... Obi Wan je furt Obi Wan, i když sám říká, že ne, malá Leia docela srandovní, i když podobná svojí dospělé verzi vizuálně ani chováním teda moc není... Ta honička v lese? Co se k tomu dá říct, je to jako z nějaké tuctové komedie s dětským hrdinou, kde dospěláci jsou neschopní troubové, kteří se mlátí hlavou o větvě, zakopávají, a děcko jim celkem bez problémů utíká... Hudba neurazí, ani nenadchne. Že by se mi z toho ježily chlupy na těle, jako když se vrací legendy, to říct nemůžu. Jsem zvědavý na další díly, ale co vidím hodnocení všude kolem, tak se trochu mírním v očekávání.

plakát

Drákuloviny (1995) 

Jedna z nejlepších parodií, nízké hodnocení upřímně nechápu. Po zkouknutí tohohle filmu už Drákulu od Coppoly nemůžu brát vážně, vždycky si totiž vzpomenu na Leslie Nielsena s tou příšernou vysokou parukou :) Skvěle mu sekundují Peter MacNicol jako jeho věrný sluha Renfield ("to byla ostružina!") a režisér Mel Brooks, který se zhostil role profesora Van Helsinga. Scéna, kdy šel s Jonathanem zbavit Lucy trápení posmrtného života, patří k nejvtipnějším vůbec.

plakát

Joker (2019) 

Herecký koncert Joaquina Phoenixe, který dokonale zosobnil šílenství. Po zkouknutí tohohle filmu jsem musel svůj žebříček nejlepších Jokerů přeorganizovat a první místo dosud neohroženého Heath Ledgera se začalo otřásat. Zasloužený Oscar... Malý problém mám jen s tím, že Joker ve světle těch nafoukaných snobů působí sympaticky a divák mu musí fandit. To by asi nemělo být, anebo jsem taky blázen, když jsem si přál, aby se Arthur před možným zatčením stačil zúčastnit televizního vystoupení?

plakát

Vikingové: Valhalla (2022) (seriál) 

Zatím jsem přibližně v polovině série a popravdě je to horší, než jsem očekával. I ty nejhorší postavy z původního seriálu mají větší charisma než hrdinové z tohohle spin-offu. Každý se tu chová jako mistr světa, který je ve všem nejlepší a ostatní mu nesahají ani po kotníky. Princ Harald je možná pravnukem Haralda Krásnovlasého (ehm, kdyby jeho praděda zjistil, že nosí na krku kříž, udělal by s ním krátký proces), ale vizuálně vypadá spíš jako jarl Kalf a navrch má dokonale bílý zoubečky, prostě jako ze škatulky. Nejvíc mě pobavilo, jak si na sebe do první bitvy po příjezdu do Anglie vzal tu idiotskou kožešinu na holý tělo, asi aby byly vidět svaly a přitáhlo to divačky... Co se týče dalších dvou hlavních postav, tak u té holky a jejího bratra je mi sympatické alespoň to, že ctí staré bohy, ale to je tak všecko. Freydis je tam jen proto, aby potěšila feministky, a Leif sice v životě nikoho nezabil a nevytáhnul paty z Grónska, ale přemůže deset bojovníků jako prd bez škrábnutí. I Ragnar, Rollo nebo Bjorn by se před takovým výkonem museli stydět. Ok... Vůbec to má s těmi křesťanskými vikingy takovou divnou atmosféru, chápu, že tou dobou už se křesťanství rozlézalo po Skandinávii jako mor a vytlačovalo původní božstva, ale kazí to atmosféru. Dřív proti sobě stáli křesťanští Sasové a pohanští vikingové a bylo jasno, teď je v tom docela bordel... Černá královna Kattegatu je vyloženě k smíchu, samozřejmě je za tím Netflix. Pro mě za mě ať si cpou politickou korektnost do Zaklínače, to je fiktivní univerzum (byť autor knižní předlohy Sapsowski vycházel ze středoevropských legend a pohádek a tam hádám moc černochů nebylo), ale ať aspoň neprzní historii. To je fakt na hlavu, je to podobné, jako kdyby někdo natočil životopisný film o Nelsonu Mandelovi s Dolphem Lundgrenem v hlavní roli... Jedinými jakž takž sympatickými postavami jsou možná tak Godwin a Emma na straně Sasů, ale to je všecko... Dialogy mi přijdou jednoduchý, prvoplánový, skoro až hloupý. Prostě typické rádobyhrdinské proslovy, které najednou úplně zvrátí situaci a všichni alespoň na okamžik zakopou válečnou sekeru, jak to známe z laciných béčkových filmů. Tak určitě... Celkově vzato jsem zklamaný. Sérii se pokusím dokoukat, ale budu se muset hodně přemáhat, abych se v budoucnu podíval na případné další řady.

plakát

Vikingové - Opona padá (2020) (epizoda) 

Čtu ty recenze tady a je mi smutno. Torvi stejně stará jako Floki? Ivar kamarád s Olegem? Sledovali jste ten seriál vůbec? ... K samotnému zakončení jednoho z mých nejoblíbenějších seriálů - Ivarova smrt mě dojala, ale přeci jen si říkám, že mohl umřít rukou někoho významného, třeba Alfréda, a ne se nechat propíchat nožíkem od toho strašpytle... Ubbeho dějová linka byla důležitá z toho pohledu, že splnil Ragnarův sen o objevování nových zemí, proto nechápu ty kecy tady, že jeho potenciál byl pohřbíván celou sérii apod. Setkání s Flokim dojemné, ale už to nebyl úplně on, vynechávala mu paměť a byl takový rezignovaný. A s tím nedokončeným Krvavým orlem to byla bohužel fraška... Vyloženě výsměch je pak to, jak to dopadlo Kattegatem - dvě nesympatické krávy v čele po tom všem, co tohle město zažilo. WTF?! ... Celkově jsem ale spokojený, šestá série zdaleka nebyla tak špatná, jak jsem si podle hodnocení myslel, že bude. Vikingové mi budou chybět, smrt Ragnara byl takový zlom, kdy kvalita seriálu začala postupně uvadat, ale pořád to bylo hodně koukatelné (pro mě hlavně díky Ivarovi). Jsem zvědavý na spin-off, ale bojím se, že ty postavy v něm zdaleka nedosáhnou významu Ragnara, Bjorna, Lagerthy, Ivara a dalších.

plakát

Requiem za sen (2000) 

Konečně jsem se k tomuhle filmu dostal... Musím říct, že něco tak sugestivního a zároveň výchovného se jen tak nevidí. Nebýt erotických scén, tak by se tohle z fleku mohlo promítat na základních a středních školách v rámci protidrogové osvěty a myslím, že by to mělo větší význam než vyprávění nějakých obecných mouder... V životě jsem si nedal ani blbýho jointa a po zkouknutí tohohle snímku je moje odhodlání nikdy to nezkusit ještě posíleno. Neumím si představit člověka - snad leda nějakého sociopata - se kterým by konec filmu nic neudělal. Mně trvalo dvě hodiny, než jsem se trochu uklidnil, a dokázal zamhouřit oči (kam se hrabou horory - nejstrašidelnější příběhy píše skutečný život)... Tyhle příběhy čtyř vzájemně propojených lidí (matka-syn, kluk-holka, dva kamarádi) nebyly odsouzeny ke šťastnému konci. Po prvotních úspěších ve snaze přiblížit se ke svým snům (účast v televizní soutěži, šťastný život se svou láskou, obchod s textilem, hrdost mámy na syna) následuje v případě každého z nich drtivý pád, který má za následek ztrátu lidské důstojnosti, svobody, končetin a - co je nejhorší - dokonce i ztrátu rozumu a osobnosti... Na tenhle snímek se dá nahlížet ještě z jednoho úhlu pohledu, a to z pohledu neosobního přístupu ve zdravotnictví. Doktor vám bez přemýšlení předepíše nějaký driják, aniž by se na vás pořádně podíval a měl od vás co nejdříve pokoj, a nepřímo z vás udělá trosku závislou na prášcích... Pět z pěti hvězdiček, doporučím Requiem for a dream každému, ale myslím, že sám to vidět už nikdy nechci, zase by mě to zničilo.

plakát

Dexter - Otcovy hříchy (2022) (epizoda) 

Tohle že mělo zbořit internet? Možná tím, jak je to hloupý... Jasně že Dexterův příběh nemohl skončit happyendem, to by nebylo výchovné, aby sériový vrah zase vyváznul. Ale že pro tuhle kultovní postavu připraví podobně laciný konec, to bylo pro mě nepříjemné překvapení (podle nízkého hodnocení epizody jsem před zkouknutím dílu očekával spíš cliffhanger nebo něco takového)... Floutka jsem vzal po předposledním díle série na milost, ale po tom, co teď udělal (mimochodem, neříct Dexter tomu blbci, že má uvolnit pojistku, jak ho to učil, mohl v klidu zdrhnout), si říkám, že měl radši zůstat u pěstounů nebo ho měl stihnout odprásknout a vypreparovat Kurt. A to nemluvím o tom, jak nelogicky se jinak racionální manipulátor Dexter choval. Nic na něj neměli, bylo to tam i řečeno, že Dexterovo tvrzení o tom, že Matta zabil Kurt a chtěl to hodit na Dextera, by působilo na případnou porotu věrohodně. A on, aby jim to ulehčil, nesmyslně zdrhne z vězení a zabije poldu... Navíc mě štve, že když už se znovu objevil Batista, tak jsme byli ochuzeni o jeho konfrontaci s Dexterem po letech... Budu dělat, že se tohle nikdy nestalo (tak jako s desátou a jedenáctou řadou Aktů X, poslední trilogií Star Wars atd.) a spokojím se s ne úplně dokonalým koncem osmé série, který ve světle tohohle získává na lesku. Je to škoda, protože devět z deseti epizod téhle řady bylo dobrých, některé dokonce super...