Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Horor

Recenze (65)

plakát

Panenky na útěku (2024) 

Zábavná lesbická road krimi, kde není o "vymazlené nápadíky" nouze. Tak například, co s uříznutou hlavou v kufru, aby se nerozkládala? Přece dostatek ledu. A i když je jasné, že senátor je odporný člověk, musela jedna z aktérek přiznat, že " ten jeho," jí chybí.  Jak je to možné, vždyť má přítelkyni? No a co se taky dá vidět z trampolíny nebo dírou v plotu? Neřeknu, je to tajemství.

plakát

Bratři (2023) 

Strhující příběh o touze po svobodě, která se nedá potlačit a o odvaze neustupovat a postavit se zlu. Nastoluje i důležitá dilemata o vině a trestu i o tom, co znamenalo splnění rozkazu v totalitním režimu. Skvělé herecké výkony  bratrů Oskara Hese a Jan Nedbala a jejich matky Tatiany Dykové, která odvážně drží celou rodinu pohromadě. J eto nutný, emotivní film, v mnoha otázkách aktuální. Nikomu nedává rozhřešení, ale moc dobře je cítit.

plakát

Mavka: Strážkyně lesa (2022) 

Super pohádkový animák pro děti. Podmanivou Píseň lesa a Řeč větru svěle nazpívali Lucie Černíková a Ondřej Gregor Brzobohatý.

plakát

Asteroid City (2023) 

Kdybyste si teď mohli dát cokoli filmového na zub, co by to bylo? Třeba Asteroid City? Je to film každopádně vybočující. Dialogy byly pro mne sice nějak zajímavější, než chvílemi vlekoucí se film a to hlavně díky vynikajícímu překladu Petra Putny. Dává mu retro švih. Kde jinde byste slyšeli slova jako hernajs nebo šmankote. V dialozích se také dozvíme, kolik lívanců a káv objednává táta pro sebe a své geniální princezničky - tedy pardon pro upírku, mumii a vílu, které to navíc umí prošátrat pod koberečky jejich zkolabovaného auta. Anebo co říkáte tomuto dialogu z jiné části filmu: tvoje máma se zajímá o astronomii?Ani ne. Zajímá ji hvězdná sláva. A to nemyslím nijak kriticky.Je to její práce. Být slavná. Jo, jo je to vtipné.

plakát

Babylon (2022) 

Filmařský večírek  Babylon mě bavil a úplně vcucnul. Bavil mne Brad Pitt, bavila mne jiskrná Margot Robbie, který chvílemi vypadala jako Sofia Lorenová, bavil mne Diego Calva, který zase trochu připomínal Mastroianniho(ach, to byl herec) a to všechno ve filmovém " La Dolce Vita.". Dekadence i euforie, humor i smutek a vyčerpání. Kdo filmu propadne, nemůže bez něj být. Je to ulítlé a je to podívaná. Dávám 6 hvězd, jo pardon, to nejde. Tak 5.

plakát

Buko (2022) 

Režisérka a scénáristka Alice Nellis vytáhla z ostravského divadla herečku Annu Cónovou, aby ji posadila na koně, kterému říkají Buko a dala jejich vzájemným poznáváním ve svém filmovém příběhu naději i humor těm, kteří mají strach nejen z koní, ale i ze života.  Ten je ale přece tak nádherný. Film Buko je vlastně něco jako " western," kde odvaha a porozumění překonávají i samotu a telefonní operátory. Je to blahodárná léčba Bukem s vynikajícími hereckými výkony.

plakát

Mimořádná událost (2022) 

Mimořádná událost má mimořádně vtipný, až pábitelský scénář, ale bez Hrabalovy něhy. Je to síla autentičnosti. Chvíli to člověka vcucne a chtěl by být v cukajdu na trati Kolešovice - Chrášťany a dát si řízek, který je připravován klasickou metodou : chleba, řízek, chleba a pokecat si.  A bylo by skvělé vybojovat si místo u okýnka. Není většího úkolu. No jo, ale chvílemi jde docela do tuhého. Havelka nás má přečtené už od Vlastníků. Stále na mne dotírá Švec z jeho skvělých  Vlastníků,, kterému během jednání družstva zemře maminka a on truchlí asi jednu vteřinu, aby vzápětí  radostně zvolal „ jsem vlastník!“  Mimořádná událost je také ironická. Přes okénko cukajda vidíme jednu chvíli namačkané zkarikované obličeje. Patří cestujícím, kteří neví ,co se děje. Třeba jim jde o život, tedy hlavně batohu - mohl by být zastřelen, ale  je to jenom lidská zkouška. Možná, že to někdo nesnese, aby se za okénkem viděl, ale není mu to nic platné. Jsme to my.

plakát

Kurz manželské touhy (2021) 

Dá se objetí, jeho intenzita a délka správně nastavit tak, aby oba partneři byli spokojení? Je to jen iluze, které chceme věřit a na které se dá vydělat, když máte odvahu a pardon, i drzost? Film Kurz manželské touhy vidí naštěstí takové koučování v nadsázce. I když charismatický kouč v podání Vojty Kotka je tak přesvědčivý, že mu lze uvěřit, že ví, jak na to. I když....? Skvěle obsazený film a kromě svého favorita, vtipného glosátora v podobě pana Bartošky bych ráda pochválila neokoukaný a svěží projev Ivany Uhlířové.

plakát

Myši patří do nebe (2021) 

"Je těžký se nebát, když jsi malá myš, ale když máš kamaráda, jde to líp." Kouzelný příběh výjimečné myšky Šupito a lišáka, myšovraha, ale na konec kamaráda, který Šupito, které se na " onom " světě stýská, protože to doma voní líp,  konejší překrásnou písničkou: koruny stromů se i v podzimu češou, lišáčka na listí do nory snesou, lišáčka na listí do pelíšku dají a koleny stromů spánku kolébají... Emotivní, úžasná animace i pasující hlasy zvířátek.

plakát

Minuta věčnosti (2021) 

Dávám pět hvězdiček a tím oceňuji, že to Rudolfu Havlíkovi " filmařsky " pálí a dokázal v nouzovém stavu oživit filmové plátno pohlcujícím psychologickým příběhem s vynikajícím Jiřím Langmajerem v charismatických kulisách Islandu.

Ovládací panel
7 bodů