Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (185)

plakát

Kmotr (1972) 

Působivý Coppolův majstrštyk, který ma jedinou nevýhodu. Pokud nejste dostatečně obeznámeni s velmi složitým, komplexním dějem a desítkami hlavních a vedlejších postav, tak jste ztraceni (jako já u mého prvního shlédnutí). Coppolo je režijní virtuóz, umí dávkovat tak mrazivé scény, při jejichž sledování napětí doslova kape z obrazovky. Dostalo mě několik scén: scéna v nemocnici, likvidace v restauraci a vygradované finále včetně mistrovské scény v pracovně. Uffff. Netřeba spomínat vynikající herecký ansábl- Marlon Brando se pro roli Dona Corleoneho doslova narodil (každé gesto, šišlavá artikulace, vše bezchybné). V žádném případě nezaostává skutečná hlavní postava- a to Michael v podání excelujícího tehdy ještě mladého Al Pacina. Rozhodně potěší i rolička Roberta Duvalla, dalšího Coppolova chráněnce. Takhle má vypadat mistrovské dílo, které po letech zraje jako víno.

plakát

Kmotr III (1990) 

Třetí Kmotr patří rovněž mezi ty filmy, které nikdy nezestárnou a patří mezi nesmrtelnou klasiku (jako předchozí dva díly). Ano tempo je opět pomalé (jak už jsme u gangsterek zvyklí), nicméně Coppolovo režijní mistrovství a dobře napsané dialogy, pronášené charizmatickými herci nové generace (Andy Garcia rulez) zvedají snímek do kategorie nezapomenutelných. Finální zúčtování ještě nikdy nebylo tolik napínavé a strhující jako právě ve třetím díle.

plakát

Královna prokletých (2002) 

Blbost největšího kalibru, kterou částečně zachraňují herci a výborné metalové písničky. Nic víc, nic míň.

plakát

Krev zmizelého (2005) 

Tohle bylo pro mě velké zklamání, potenciál ovšem obrovský. Milan Cieslar si ukousl příliš velké sousto. Ty dvě hodiny byly pro mě téměř utrpením. Všeho totiž moc škodí. Cieslar vypráví pomalu, tak depresivně, spoléhá na četné náhody a všude se objevujícího záporáka. Hodné hlavní postavy celou dobu trpí, po nějakém odlehčení ani nemluvě. Díkybohu za skvělé herce, kteří nezapomněli hrát a vžili se do svých postav. Na svých bedrech tíhu filmu nese skvělá Vilma Cibulková, musím zde vynachválit slizského záporáka par excellance Igora Bareše, který svým charizmatem vyloženě válí. Nesmím opomenout slušně zahrané vedlejší postavy- Martina Hubu, Ondřeje Vetchého, Jířího Lábuse či Vladimíra Dlouhého. Ve výsledku ale bohužel katastrofální nuda, kterou ze dna zvedají pouze ti herci...Nebýt nich tak nedokoukám.

plakát

Krvavý příliv (1995) 

Dynamicky natočené drama je v druhé půli tak napínavé, že člověk při sledování ani nedýchá. Dvě hodiny sledujeme spor dvou mužů (herecká esa Hackman versus Washington) o to, zda odpálit, či neodpálit jaderné hlavice během nejisté situace. Jakmile se dostaneme do ponorky, napětí graduje a graduje a divák neví, komu fandit dřív. Nelze než pochválit skvělé vizuální zpracování- užívání kamerových filtrů (na Scotta standart), rychlý střih a výbornou hudbu Hanse Zimmera, který zde podal jeden ze životních výkonů v pozici hudebního skladatele (hlavní téma se dostane rychle do krve). Bohužel se zde také potkáváme s mírně překombinovaným scénářem a krapet úsměvným situacím (neustálé střídání obou mužů v pozici kapitána).

plakát

Kull dobyvatel (1997) 

Ničím zajímavá a podprůměrná fantasy vyprávěnka, která je béčkem jak vyšitým. Od zmateného děje plného nelogičností, přes nezáživou režii, až po zcela průměrné herce (ale Sorbo v úloze Kulla je snesitelný). Jediné, co drží po celou dobu stopáže kvalitu, je epická, monumentální, a tematicky pestrá (místy metalová) hudba Joela Goldsmithe, který je odpovědný za hudbu ke Stargate seriálům. Musím takto nesouhlasit s mnohými komentáři, že se zvuk řízných elektrických kytar nehodí k tomuto béčku. Hodí, a jak náramně ! Kull však zůstává pouze slabším s béčkem s mizernými triky a s prvním Conanem srovnání nesnese.

plakát

K-19: Stroj na smrt (2002) 

Výborně natočené drama, které v sobě skrývá obrovský emotivní náboj. Velmi pomáhá působivá Badeltova hudba, jeho K-19 lze zařadit k jeho nejlepším kompozicím. Velmi realisticky až naturalisticky je tu ztvárněno působení radiace na člověka. Škoda jen toho nesmyslně patetického konce (vrcholná a zbytečná scéna na hřbitově).

plakát

Lara Croft - Tomb Raider (2001) 

Neuvěřitelně zmatená břečka, která neví čím chce být. Film mě nudil (překombinovaný scénář), Angelina se sice snaží být sexy...ale to je asi tak všecko. Podprůměrná akční slátanina (jednu hvězdičku dávám za Angelinu). Druhý díl je krapet lepší.

plakát

Lara Croft - Tomb Raider: Kolébka života (2003) 

Nezvládnutý film beze špetky napětí. Angelina je již bohužel pouze sexy figurkou. Nudnou akční slátaninu nezachraňují ani charakterní herci v čele s Butlerem a Handsem. Škoda epické hudby Alana Silvestriho, svůj um si měl vyšetřit na lepší film. Na takovou břečku plýtvat tak výbornou hudbou nemusel.

plakát

Láska nebeská (2003) 

Po formální stránce dokonalý film, jehož největším kladem není nekonzistentní děj, suchý britský humnor či skvěle zahrané postavy britskou hereckou elitou, ale optimistická a nanejvýš pohodová atmosféra, která zahřeje srdíčko. Potěšili mě veskrze všichni zúčastnění, vynikající výběr popových songů a výborné hudby Craiga Armstronga. BRAVO !