Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (70)

plakát

Jan Žižka (2022) 

Tak jsem se na to také konečně musel vypravit. Než tam člověk vejde, je třeba si uvědomit, že je to film od českého režiséra, natočený v Čechách a s českými herci, ale za americké peníze. Sám Jákl musel udělat hodně ústupků - Žižka by klidně mohl být černoch, a pod. Film to není špatný. Nemohu říct, že bych se nudil.  Ale jediný moment, kdy jsem měl husí kůži byl ten, kdy parta sedláků na rozvrzaném žebřiňáku spustila onen známý husitský chorál. Pak mi ale došlo, že je to jako kdyby česká hymna zazněla při vítězství našinců na mistrovství světa v kroketu. Daleko lepší by ale  bylo, kdyby zazněla na mistrovství světa ve fotbale nebo hokeji. Tady mi prostě chybí nějaký epický moment, který bych nemohl dostat z hlavy. Po týdnu si vlastně nemohu vzpomenout na jednotlivé scény a asi bych to ani nedokázal odvyprávět.  Každopádně jsem hrdý na Jákla, že dokázal to co chtěl, dokázal sehnat sponzory a dotáhl to do kin.  Možná ale, že kdyby to jen pojal jako remake Vávrova Žižky nebo spíše vlastní interpretaci historie, bylo by to lepší. Taková epická Sudoměř na závěr...no...kdyby...

plakát

Osvícení (1980) 

Po zhlédnutí kratší verze mám rozporuplné dojmy. Jako film je to zajímavý to bezpochyby, ale zkrátka mu něco chybí - vysvětlení. Možná je to v prodloužené verzi, těžko říct. Každopádně moment kdy Jack začíná komunikovat s duchy mi připadá jako takové vcelku neobjasněné místo (Proč? Jak?). Zkrátka nejde rozlišit, jestli je to výplod jeho fantazie nebo je to skutečně dílo nadpřirozena. Jak s dějem souvisí časová linka z roku 1921? Proč zrovna tento rok? Zkrátka po zhlédnutí je ve vás více otazníků než odpovědí a to mi na filmech vadí. Co je na filmu dokonalé je atmosféra a hudba - jednoduchá, mrazivá...

plakát

Labyrint: Vražedná léčba (2018) 

Asi nejslabší díl ze série. Moje oblíbené prvky typu survival, post-apo či zombie se odsouvají na vedlejší kolej a to je škoda. Z rozvalin starého světa se přesouváme do izolovaného moderního města typu Blade Runner a to je to, co mi na tom celém vadí. V tom městě se odehrávají dobré 2/3 filmu. Dlouhého filmu. Začátek se nesl v podobném duchu jako druhý díl křížený s Rychle a zběsile, což mě celkem příjemně navnadilo, ale jak už to bývá potom se film táhl a táhl, sem tam mě z letargie probral nějaký výbuch či výstřel, ale jinak se mi žádná ze scén příliš do paměti nevryla. I tak je to lepší průměr a pokud je člověk příznivcem tohoto žánru, tak se jedná o ideální volbu na sobotní večer okurkové sezóny.

plakát

Labyrint: Útěk (2014) 

Zajímavé vizuály, jednoduchý příběh. Dokonce i napětí tam je. Plus je, že to není totální slátanina a rádoby emoční rozpoložení hrdinů tu hraje čtvrté housle. Takže proč ne?

plakát

Labyrint: Zkoušky ohněm (2015) 

Další z rodiny vícedílných slátanin cílených na dospívající (kurva, co mezi nimi dělám?). Pro mě, jako filmového nekritika, tedy normálního průměrného konzumenta, který má rád jednoduché (né bezduché) a řemeslně zručně vyrobené filmy, to bylo více než nadprůměrné. Akce od začátku až do konce. Má to spád, nejsou v tom dějové ani scénářové zádrhele. Myslím, že speciálně tento díl potěší určitě, mimo jiné, příznivce post-apo, horor, zombie, survival a sci-fi žánru. Každý si tam v určité části filmu najde to své. Po stránce digitálních efektů je to hodně nadprůměrné. Ve srovnání s komerčně nafouknutými Hunger Games, které jsem ani nedokoukal tomuhle musím dát 90%, a konkrétně tento díl hodnotím jako nejlepší ze série.

plakát

Příchozí (2016) odpad!

Vždyť je to úplná píčovina. Zítra si nebudu pamatovat o čem to bylo...

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

Nooo. Na to, že nejsem příznivec těchto nových "remaků", tak tohle překonalo originál a to o hodně! V podstatě od začátku až do konce sedíte a koukáte co se bude dít dál. Celé je to zkrátka založené na zběsilé jízdě, která končí tam co začala. Pasáží, kdy člověk začne přemýšlet co si dá zítra k obědu, je tam opravdu minimum. U mě se pozná dobrý film tak, že když ho dokoukám, ještě chvilku sedím a sleduji titulky (rozuměj koukám do blba) a nějak se nemohu srovnat s tím, že už je konec. A přesně takhle jsem koukal po skončení Maxe. Nebudu tu rozepisovat blbosti o tom která herečka nezahrála dobře svoji roli (resp. měla malé kozy) či který herec mi do té či oné role neseděl nebo že kameraman měl točit takhle a řežisér řežírovat takhle a scénaristovi při psaní kolovala v žilách jakási droga a podobné nesmysly co nikoho nezajímají. Ne! Bylo to dobré a z tří čtvrtin tohoto roku to nejlepší! A na závěr: předělaná Tatra 815 na War rig potěšila české srdce.

plakát

Vyšší princip (1960) 

Je to velice smutné. Vypráví to nejen o nacistické bezcitnosti a zrůdnosti, ale i o české závisti a nenávisti. Drda i jeho povídky jsou házeni do jednoho komunistického pytle, bohužel. Ale Němá barikáda (kniha) je podle mě mistrovské dílo a i další povídky by zasloužily filmové zpracování. Myslím, že když je v hlavním vysílacím čase místo pro spoustu ohranných (a bezduchých) kravin, mělo by se jednou za čas najít místo i pro tento památný film. "Kluci, tyhle rakve dělal náš táta..."

plakát

Predátor (1987) 

Vrátím se do doby, kdy jsem ten film viděl prvně. Věděl jsem, že tam bude nějaký zlý vesmírný lotr, že tam bude Arnold a bude se to odehrávat v džungli. Nejsou tam žádné dlouhé průtahy a už v prvních 10 minutách Arnoldova jednotka nalezne několik těl stažených z kůže - a začínáte tušit, že na ně se chystá něco podobného. Na scénu přichází pohled přes predátorovo termovizuální vidění, kdy si odněkud ze stromů prohlíží jednotku nic netušících vojáků, a ze které běhá mráz po zádech. Moment kdy 7 chlapíků vybije celý tábor separatistů v člověku vyvolá zdánlivý pocit, že jim se nemůže nic stát. Ale potom to začne...a ten pocit, že nikdo nikde není v bezpečí a nikam se neschová...ten je fakt skličující! Doplňuje to poměrně jednoduchá, ale o to efektivnější hudba. Zasloužilo by si to 6 hvězd!

plakát

Total Recall (1990) 

Klasika poznamenaná sci-fi/horory 80. let.