Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (311)

plakát

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 

"Are you sure about his guilt?" No jo no, tak co tomu vytknout, že? Skvělé komorní drama o slepotě spravedlnosti. Úhly pohledu. O předsudcích, o lidské hlouposti i lidském dobru. Skvěle obsazené, zahrané, napínavé od začátku do konce. Ani zrno věku tenhle film nedegradovalo, naopak. Jeho sdělení je na věky stejně důrazné a silné.

plakát

Alibi na vodě (1965) 

"Neblbni, přece se nebudeš plést mezi náčelníky!" Píše se rok 1965 a režisér Čech uzavírá trilogii "Alibi". Podle mého soudu se jedná o nejzdařilejší díl. Je zde spousta opravdu výborných situací, kdy mám pocit, že Čech a současně Höger-Bek, si chtěli tak trochu dělat srandu sami ze sebe. Jinak opravdu výtečný Oldřich Nový v trochu netradiční roli a s vynikající závěrečnou scénou. Mimochodem - všimněte si kolikrát si ve filmu Höger dává panáka a jakých značek užívá, s Bekem si smaží hranolky a grilujou kuřátko, které podlévají omáčkami Heinz. Na návštěvu jim přijde homosexuální pár a Bek neustále flirtuje se socialistickými pracovnicemi. Filmový režisér zde také neobývá zrovna prosté bydlení a naopak žije v krásné prvorepublikové vile zařízené spoustou krásných věcí. Díky tomu vůbec film nevypadá ze 60. let socialistické země a klobouk dolu, že toto prošlo cenzurou.

plakát

Sněženky a machři (1982) 

"Vydrž Brťka vydrrrž!" Pro mne osobně tenhle film nemá v rámci žánru studentských komedií konkurenci. Myslím, že i velká popularita tohoto snímku je daná naší generací 80. tých let, které se to dotklo asi nejvíce. Husákovi děti se nám říká? :-) Přesto zde není žádných -ismů a komedie je to nadčasová. Rád si ji vždy pustím. Hlavně v zimě, když napadá sníh a nemůžu vytáhnout paty z šedé Prahy.

plakát

Údolí včel (1967) 

"Utrpení přibližuje Bohu. - A kam si až došel, Armine?" Musím říct, že po dlouhé době mám zase skvělý filmový zážitek, který mi nedal spát celou noc a pár dní ve mě zcela jistě ještě bude. Dlouho mi to tu leželo a nebyl jsem připraven. Co k tomuto mistrovskému dílu ještě dodat? Očarovala mě tíživá atmosféra doby, sklíčenost, beznaděj, prázdnota. Očarovala mě nádherná kamera. Ta neuvěřitelná přímost v záběrech, takřka matematická přesnost, vskutku nádherné obrazy. Nedá se věřit, že vznikli bez pomocí triků ani umělkování, tohle tam prostě bylo a já tomu věřím. Tíživá hudba Zdeňka Lišky, stále se opakující jeden tón, který se do vás hluboko zavrtá. Zvuk včel. Monotónní a kazavý hlas Kačera. Rebelský Čepek.

plakát

Podfu(c)k (2000) 

"Londýn?! Vždyť víš, ryby, chipsy, šálky čaje, špatný jídlo, hrozný počasí, zasraná Mary Poppins. Prostě Londýn!"

plakát

VALL-I (2008) 

"A vzpomeneme si, když se čas nachýlí, že to trvalo jen chvilku být milován po celý život! A to je vše o čem láska je...zabere to jen chvilku být milován po celý život!"

plakát

Nauka o snech (2006) 

"Drahá Stéphanie, čárka...jsem jen tvůj soused, co víc k tomu říct. Proto ti píšu dopis...mám divný pocit kolem žaludku. Je to něco mezi...Nevím jestli to, co cítím je nostalgie nebo jestli chci jít na záchod. Jsem jen další lhář v tvém životě... Mimochodem, nemáš číslo na Zoé?" Tenhle nádherný film plný poetiky, symboliky, hloubky, pocitů a nádherné barevnosti buď kolem vás jen projde nebo vás pohltí. Oba hlavní hrdinové mi svým přístupem, svým jednáním, zmatky i touhami mluvili ze srdce jako dlouho už žádný jiný pár. Pro kreativní práci, okolní vidění světa a jeho váhu pro sny jsem se absolutně stotožnil se Stéphanem, pro hluboký, čistý cit a její tvořivost jsem si zamiloval Stéphanií. Gondryho smysl pro míchání našich vnitřních světů s realitou zde propuká naplno a je srozumitelný snad všem, kdo jsou citlivý k věcem kolem sebe.

plakát

Kurz negativního myšlení (2006) 

Jo! Plivanec do tváře všem srdcervoucím a lítostívým filmům o podobných osobních tragedií. Skvělé a nezapomenutelné dialogy, výborně vypointované jednotlivé části. Tenhle film mi dal v hodině a patnácti minutách daleko více než desítky dokumentů či osobních zpovědí lidi postižených takovým osudem.