Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Pohádka
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (12)

plakát

Stíny v mlze - Strach (2022) (epizoda) 

Úplný průšvih to nebyl, vizuálně dobré, i některé pasáže celkem dobré, zahráno povětšinou celkem slušně. Nicméně zápletka průhledná, hromada klišé, hromada zbytečných nelogičností a profesionálních nesmyslů. Závěr ty problémy jen podtrhl, policista leze do nepřehledného objektu, kde je možno čekat zločince, který nebude váhat zabít, sám. Zaslouženě je postřelen, aspoň že za blbost přichází trest. Parťačka tam leze za ním bez domluvy, což si koleduje o friendly fire. No, a samozřejmě nejhorší střelkyně slavně zneškodní lumpa.

plakát

Tvoje tvář má známý hlas (2016) (pořad) 

Výborná práce maskérů a kostymérů, často slušné výkony účinkujících, jenže k čemu to, když je to celé neskutečně utahané. Moderátor bavič, v porotě jsou osobnosti, které mají smysl pro humor, stejně se dobrého vtipu dočkáme jen hodně zřídka. Nevím, jestli je to dáno nějakými interními pokyny, jestli je pořad taky nudí nebo čím to. Prostě naprosto nevyužitá možnost. Vydáváno za velkou show, ale vypadá to jako školní besídka, kde se všichni poplácávají po ramenou. Z velké míry to také zabíjí, že o nic nejde, žádné napětí, člověk už dopředu tuší, jaký kdo podá výkon, ví, kdo tam vystupuje a tak.

plakát

Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe (2016) odpad!

Jakoby-dokument od podvodníka. Manipulativní směs lží a polopravd, prokládaný srdceryvnými osobními příběhy. Snaha o objektivnost: neexistující. Ne, tohle není nějaká "druhá strana" pro vyváženou debatu. To je snaha vydělat na podvodném strašení lidí, když už to nevyšlo s tou podvodnou studií.

plakát

God's Not Dead (2014) odpad!

Černobílá propaganda. Tento film si zaslouží jediné, být parodován. Máme tu zoufalého profesora filozofie, který v zemi, kde je zvykem soudit se kvůli všemu, kupodivu učí déle než měsíc. Navíc není jasné, jak se vlastně k místu dostal, když nezvládá vůbec argumentovat a nedokáže poukázat na argumentační klamy protivníka. Velká přehlídka křesťanských klišé. Snaha představit křesťany jako pronásledované v zemi, kde je na všech bankovkách In God we trust. Co se tomu dá přičíst k dobru? Snad jen, že to nedosáhlo hlouposti Biblemana.

plakát

Putinovy "Děti 404" (2014) 

Hodně syrový dokument zobrazující nelítostnou situaci LGBT v Rusku. Velmi silný příběh hlavního hrdiny filmu, kterého nezlomily posměšky ani odsuzování. Velká odvaha protagonisty i tvůrců. Filmem prostupují čtené, často šokující výpovědi dospívajících LGBT jedinců, jedinců, kteří oficiálně v Rusku neexistují. Hodně na mě zapůsobilo odmítnutí nenávisti a nezištné pomoci mladým homosexuálům ze strany běžné ženy, v tomto temném filmu je to světlý moment, který ulpí v paměti. Snímek ukazuje vinu Putinova režimu na zoufalé situaci LGBT osob v Rusku, demonstruje, jak rychle dokáže zablokování osvěty a přehlížení napadání LGBT osob zvrátit jakýkoli pokrok v přístupu k LGBT osobám.

plakát

Zpověď (2012) 

Dokument na téma, které ve filmu málokdy bývá zpracováno. Dost možná první celovečerní dokument zobrazují pedofila, který nezneužívá děti a dobrovolně odhaluje svoji identitu. Už jen tím je dokument velmi cenný. A myslím, že dodnes existuje jen jeden další podobný dokument, kterým je český Danielův svět. Na rozdíl od Danielova světa, kde režisérka zvolila pohled pozorovatele v Outingu tvůrci vstupují do dokumentu a hojně rozmlouvají s jeho protagonistou. Řekl bych, že oba postupy mají něco do sebe. Hlavní hrdina Outingu je sympatický inteligentní mladý muž, který překvapivě otevřeně mluví o své sexuální orientaci a věcech s ní související. Dokumentu by se dalo vytknout, že je poněkud suchý (formou, ne obsahem), asi by mu slušela i o něco kratší stopáž, 85 minut je hodně. Ale tohle Outingu snadno odpustím. U podobného filmu si člověk musí položit otázku, co je vlastně možné natočit a jak to podat, nutnost citlivého přístupu vzhledem k předsudkům o pedofilech ve společnosti klade na tvůrce omezení. Je škoda, že film byl promítán jen na několika festivalech a nedostalo se mu širšího publika.

plakát

Pyramidy? (2009) (seriál) odpad!

Ani jsem to nedokoukal, to se nedá. Nakecat kraviny a tvářit se u toho vědecky dokáže kdekdo. Hodnota něčeho takového? Nula. Pro mě je to jak dokument odhalující skandální všudypřítomnou korupci v Bradavicích. Akorát takový dokument by skoro nikdo nebral vážně a tak, kdyby byl zábavný, bych mu nějaké hvězdičky mohl dát. Ne tak tomuto.

plakát

Bathory (2008) odpad!

Takhle to dopadne, když si scénárista-režisér nevyjasní, co chce točit. Tak nějak tam chtěl všechno, a vyšlo z toho nic, nefunguje to dohromady. Asi i v důsledku toho to při své délce působí hrozně utahaně. Za jiných okolností by to asi zasloužilo lepší hodnocení, ale v kontextu rozpočtu a velkohubých řečí tvůrců si to ten odpad zaslouží.

plakát

2012 - Mayská proroctví a kruhy v obilí (2008) (TV film) odpad!

Neskutečně bláboloidní pseudodokument. Dopočuji zhlédnout videokomentář na Youtube kanálu Maxwellovi démoni. Už jen použití gaussovského filtru na obrázek se závěrem, že osoba na fotografii byla v době focení / vytlačování do obilí živá, by samo o sobě mělo stačit k tomu, aby tuhle slátaninu nikdo nebral vážně. Pokud jde někomu o prožitek mystiky apod., jsou přiznaně fiktivní filmy. Od něčeho, co o sobě tvrdí, že je dokument, čekám fakta. Kterými se autoři zjevně nenechali znervóznit.

plakát

Harry Potter a Ohnivý pohár (2005) 

V rámci celé filmové série Harryho Pottera čtvrtý díl patří k těm slabším. Film je rozbitý do jednotlivých úkolů a děj tím trpí, postavy ve velké části filmu stagnují. Vizuální stránka je tradičně dobrá, některé scény jsou vizuálně přímo skvělé, ale bohužel se film v jistých scénách neubránil jistému megalomanství (což není jen problém tohoto dílu série) a například scéna s drakem, při které dojde ke zdevastování takřka poloviny areálu Bradavic je vyloženě trapná. Nevím, nakolik lze všechno vyčítat tvůrcům, tento díl určitě nebyl jednoduchý na filmové zpracování, ale přesto si myslím, že se dala kniha zpracovat lépe.