Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Sauna

Sauna (2008)

Přemýšlím, jak popsat svoje pocity. Jsou mrazivé, děsivé a nádherné zároveň, ostatně jako celý tenhle film. Dotkl se mojí duše nesmazatelným způsobem. Naprosto přesně, bez varování mě zasáhl v celé své kráse. Možná jsem tak trošku tušil, že se mi bude líbit, ale výsledek daleko předčil moje očekávání. Ten je bezchybný a dokonalý zároveň, víc snad ani nemá cenu psát. Jen jednu věc vím skoro jistě. Už se na něj nikdy nepodívám znovu. Nemohl bych pak v klidu pohlédnout do zrcadla. Nebo snad někdy ano, ale až za hodně dlouho. Až bude ten správný okamžik......

Zrcadlivá kůže

Zrcadlivá kůže (1990)

Ať se snažím sebevíc, nejde mi to. Nemůžu ho dostat z hlavy. Je tam, pevně zabudován, jako by snad už pár let a přitom teprve od včera. Dech beroucí vizuál, příběh plný utrpení. Zároveň čistý a nevinný, jako pohled malého hrdiny. Hozen po hlavě do života dospělých, kteří se jen starají o sebe a na to ostatní kašlou. Smutné, kruté, vynikající. Na víc nemám slov.

Warrior

Warrior (2011)

Není asi mnoho sportovních filmů , které by mě nějak chytly srdce . Třeba takový Rocky sice není úplně špatný film, ale daleko více mě třeba upoutaly z poslední doby snímky Invictus a potom pro mě jedinečný Maurice Richard, který mě opravdu dostal po všech stránkách a po jeho zhlédnutí jsem si myslel, že už se jeho kvalitě nemůže vůbec nic ani přiblížit, než.............něž jsem se dodíval na snímek Warrior................. Tento film bych já osobně rozdělil na dvě části a to na první, trošku slabší a spíše dramatickou a druhou skutečně vynikající a už ryze sportovní. V té první se postupně seznamujeme s hlavními hrdiny filmu, učitelem fyziky Brendanem, jeho starostmi s financemi a splácením hypotéky, které mu postupně skoro přerostou přes hlavu. Dále je tu jeho bratr Tommy, válečný veterán, se kterým se dlouhá léta neviděli a který se vrací po dlouhých létech do svého rodného města, aby našel svého otce, bývalého alkoholika a pokusil se ho přesvědčit, aby ho začal trénovat v kontaktním boxu. Cesty všech hlavních hrdinů se ovšem spojí až v okamžiku, kdy je vyhlášen turnaj s hlavní výhrou 5 milionů dolarů a kam se oba bratři, z toho jeden trénovaný, svým dříve nenáviděným otcem dostanou a jejich střetu, kde nejde v žádném případě jen o peníze, zdá se nic nebrání v cestě.......... Pokud mě první polovina snímku nechávala tak trochu v poklidu, tak druhá a to říkám zcela otevřeně mě zcela pohltila a ze začátkem turnaje, jsem nedokázal odtrhnout oči od obrazovky ani na chvíli, což už se mně teda velmi dlouho nestalo. Možná jsou lepší filmy, které byly natočeny, možná je zde pár klišé, možná je konec celkem předvídatelný, ale na to já zhluboka kašlu a budu se v tomto případě řídit spíše srdcem a ne hlavou a když připočtu, řekl bych až zvířecí herecký výkon Toma Hardyho a také Nicka Nolteho, tak pro mě vznikl naprosto nezapomenutelný, filmový zážitek.

Stud

Stud (2011)

Neskutečně silný film. Zakousne se a už nepustí.. Pro mě jeden z dvaceti nejlepších , co jsem kdy viděl. Michael u mě s touhle rolí neskutečně stoupl na ceně a jeho výkon, nelze označit jinak, než naprosto famózní. Závislý na sexu a přitom stejně naprosto citově vyprahlý. Zavřený ve svém vlastním světě, naprosto neschopný nějakéhonormálního vztahu….. Dokonalost ve všech směrech.

Chaotická Ana

Chaotická Ana (2007)

Julio Medemovi trvalo přesně čtyři filmy, než mě Chaotickou Anou dostal do skoro filmového nebe. Moc jsem neočekával, ale výsledek daleko předčil moje očekávání. Podařilo se mu natočit film, který je skoro dokonalý. Film tajemný, s naprosto úžasnou hudbou, atmosférou a vším, co k něčemu tak vyjímečnému patří. A kdyby se mu v životě už nic nepovedlo, tak jen za tenhle kousek si ho z režisérské topky hned tak nevymažu.

Atlas mraků

Atlas mraků (2012)

Moc jsem se na tenhle film těšil. Opravdu. Už podle prvních ukázek jsem cítil, že by to mohl být opravdu zážitek a zase po čase nějaký snímek, který by mohl zamávat mojí topkou. A teď sedím, dívám se do monitoru a nevím, jak pořádně začít a jak těch skoro 180 minut pořádně popsat. V hlavě se mi honí tolik myšlenek, otázek, zážitků, které snad nejdou ani najednou vstřebat……. Šest různých příběhů, šest různých, hlavních hrdinů, v různých časových obdobích. Začínající hudební skladatel, novinářka, nakladatel, cestovatel, ostrovan a geneticky upravená jídlonoška, tohle všechno jsou hrdinové našeho příběhu a i když to tak na první pohled nevypadá, vše co udělají, či nikoliv, ovlivní, nebo změní jejich osudy do budoucna. Výborná hudba , herecké výkony ( skvělý Tom Hanks) a neustále přelínání v jednotlivých časových obdobích, nutí neustále diváka být celou dobu ve střehu, ale jak už jsem napsal dříve, tenhle film chce vidět ještě minimálně jednou a vychutnat jsi všechny ty drobné detaily a maličkosti, které Vám určitě na první pohled uniknou. Nechybí zde opravdu nic, láska, nenávist, pomsta, boj za pravdu, komické situace a hlavně zamyšlení se nad působením lidstva a jeho odvěkou touhou po moci, která se filmem line, od začátku, až do konce. Bratři Warchovští spolu s Tomem Tykwerem natočili film, který mě opravdu dostal po všech stránkách a na který klidně obětuji ještě nějakou tu korunu, abych ho viděl v kině znovu, nebo až vyjde na DVD.

Interstellar

Interstellar (2014)

Když jsem se celkem nedávno rozplýval na Cuarónovou Gravitací, vůbec by mě nenapadlo, že tenhle film jen tak něco překoná. Uběhlo jen pár týdnů a Alfonsův film mi připadá po včerejší kino projekci, jako mladší, škaredější sestra. Nolan natočil trošku podobný příběh, v pro mě naprosto bezchybném zpracování, po kterém mi nezbývá zhola nic jiného, než zase jednou po čase zamíchat s mojí topkou. S podobnými, ne tak pompézními efekty, výbornými herci ,(vivat Matthew), ale hlavně propracovanějším a ucelenějším příběhem (zjevná paralela s Kubrickovou Vesmírnou odysseou) , kde hlavně zhruba poslední třetina vyzněla, jako eso v rukávě zkušené hráče pokeru, při rozhodujícím rozdání karet. Naprosto bezchybná, dokonalá a vše vysvětlující. Samozřejmě nečekejte, až vyjde tenhle film na DVD a běžte na něj rovnou do kina. Dostane se Vám maximálního zážitku, který ještě zintenzivní, při několika klíčových scénách, které mně vehnaly slzy do očí. Vůbec se za to nestydím, i přes můj pokročilý věk. Jak jsem se díval po očku kolem sebe, nebyl jsem zdaleka sám. Interstellar je jasným důkazem, proč chodím do kina, proč mám tak moc rád filmy a proč o nich píšu své nudné, hloupé a nic neříkající komentáře…….

Zamilovaný Shakespeare

Zamilovaný Shakespeare (1998)

Když v roce tuším 1999 porazil tento film pro mě do té doby kultovní dílo Zachaňte vojína Ryana, cítil jsem to jako velikou nespravedlnost až křivdu, samozřejmně jen do té doby, než jsem tento snímek viděl.. Nevím v čí hlavě se zrodil nápad, na tak vynikající scénář, který spolu s výbornými herci a režisérem vytvořil dílo, které až do konce života zůstane hluboko v mém srdci. Dílo popisuje slavného spisovatele v podání pro mě v té době neznámého a výborného Josepha Fiennese, který marně překonává svou tvůrčí krizi a až láska k ještě hrecky lepší Gwyneth Paltrow, mu pomůže k napsání jeho nejznámnější divadelní hry Romeo a Julie. Z ostaních herců se mně nejvíc líbili Geoffrey Rush,Tom Wilkinson a Colin Firth v roli nastávajícího a velmi vypočítavého chotě . Dále musím samozřejmě ještě poznamenat úžasné kostýmy a hudbu k filmu , která patří k mým oblíbeným. Vznikl film o lásce, která je opravdová, o lásce možná neštastné, ale o lásce, kterou hlavním hrdinům musíte bezmezně věřit a držet jim palce a přát jim jejich štěstí až do posledního, možného okamžiku.

Můj král

Můj král (2015)

Můžete si to říkat snad tisíckrát pořád dokola. A je úplně jedno, jestli jste muž nebo žena. Tohle se mně přece nemůže stát. Bláznivě se zamilovat, hodit všechno za hlavu a začít si někým, kdo je na první pohled dokonalý, i když víte, že tam někde vzadu je nějaké ale. A nebo možná vnitřní alarm. I když houká na všechny strany, je Vám to ale úplně fuk. Ta prvotní přitažlivost je tak silná, že do toho jdete úplně po hlavě. Troufnu si tvrdit, že skoro v každém věku. Tohle skvostné vztahové drama s výborným Vincentem a možná ještě lepší Emannuelle je toho jasným důkazem. Na začátku spalující vášeň, na konci rozjímání, co jsem to vlastně udělal(a) špatně. Možná, že nic. Chyba není v Tobě ani ve Mně. Chyba je v tom, že nedokážeme žít spolu....

Maurice Richard

Maurice Richard (2005)

Těžko se mi píše, protože film na mě opravdu zanechal velmi silný dojem. Poslední snímek s trochu podobnou tématikou je určitě Invictus a když je to výborná věc, tento kousek o Maurice Richardovi se mi líbil opravdu mnohem, mnohem víc. Určitě nestál stovky milónů dolarů, ale vůbec mu to neubíra na kvalitě. Je to příběh jednoho velkého muže, s jedním ještě větším srdcem, který i přes různou nepřízeň osudu se tomu vždycky dokázal postavit čelem a ukázal svou ohromnou vůli. V hlavní roli skvělý Roy Dupuis, kterého jsem předtím skoro vůbec neznal. Z dalších herců mě snad zaujal jen Stephen McHattie v roli jeho dlouholetého trenéra. Scény jsou natočeny velmi věrohodně a asi tak, jak se mohl tenkrát hokej opravdu hrát. A některé scény, jako třeba trenérova děkovná řeč ve francoužštině, mě opravdu vzali za srdce. Dal bych klidně šest, ale bohužel to nejde, tak snad příště.