Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (79)

plakát

Agora (2009) 

Velmi působivé, kdy odhodlaná filozofka odmítá dogmata a trvá na racionalitě myšlení, ale jak se říká, hlavou zeď neprorazíš. Povedlo se dosti přesvědčivě přiblížit atmosféru jednoho z mnoha náboženských pogromů, kdy náboženský fanatismus spojený s nevědomostí nezná mezí. Snímek je po všech stránkách vyvážený a na velmi slušné úrovni. Nevím co křesťanství více vystihuje, zda nebe nebo právě peklo..

plakát

Alexander Veliký (2004) 

Přes mnoho rozdílných kritik, pro mne má tento snímek ducha, originalitu, výpravu, kterou kinematografie nezažila... a společně s Vangelisovou hudbou dokážu dlouho letět sokolím okem nad bitvou u Gaugamel..

plakát

Alfréd Veliký (1969) 

Dluho jsem již neviděl tak najivní frašku. Nechápu hodnocení 4*, ale asi se na to každý díváme z jiného úhlu pohledu. Myslím si, že osobnost a vůbec tématika osobnosti Alfréda Velikého si zaslouží podstatně lepší zfilmování. Bylo docela úsměvné vidět výpravu a kostýmy v tomto "velkofilmu", chvílema jsem nevěděl jestli se dívám na lovce mamutů v Sommersetských bažinách nebo na Čaroděje ze země Oz. Nesmí se zapomenout, že v 9 stol. bylo klasickou výbavou Anglo-sasské šlechty kroužkový hauberk, šupinová či destičková zbroj Franckého typu a né ty kašpárkovské parády co měli pánové na sobě.

plakát

Andrej Rublev (1966) 

Jednoduchá historická freska, odrážející život člověka v jednom z krutých období ruských dějin, kdy bratrovražedné války a nájezdy Tatarů Zlaté hordy byly běžným jevem. Film je dosti dlouhý a určitými částmi se vleče, nicméně pro pochopení smyslu života a impulzů tvorby velkého ruského malíře pozdního středověku jsou všechny tyto specifika žádoucí.

plakát

Až na krev (2007) 

Tak tenhle snímek mě opravdu dostal, očekávál jsem nemnoho a dostal moc. Rekonstrukce životních osudů bývají pro mne mnohdy fádní a častokráte je vidím jako nafouknutou bublinu režisérovy fantazie. Toto dílko, je ovšem díky mistrovským výkonům Lewise natolik reálnou skutečností, že společně s výbornou režii, střihem, kamerou a nevím čím ještě jsem ani na chvíli nepochboval o autentičnosti osoby pana Plainviewa. Charakter Plainviwa je k nahlédnutí prostřednictvím jeho osudových tváří, přisvojeného syna a mesiáše Elima. Když si připomenu cynickou a vypočítavou povahu, která smutně dopadla na syna, tak o to více mě těšilo vidět jí odvetně trestat výstřelky pana Elima. Závěrečná bowlingová partie byla krásným závěrem dlouhodobého "přátelství" obou hlavních aktérů.

plakát

Bathory (2008) 

Je minimálně diskutabilní, zda se má Bathory řadit do žánru historický dramat. Jakubisko tento snímek pojal podobně jako před deseti lety Besson Johanku z Arku. Na jedné straně má diváka přesvědčit o krutosti doby, mocenských intrikách a příčinách všech spáchaných ohavností, a na straně druhé, celé toto dějství zlehčuje vložkou Da Vinciho následovníkův v podobě investigativních mnichů, a pár dalších komických postaviček. Natočení žánrově hybridních filmů se už mnohým režisérům nevyplatilo. Nicméně i přes tento pokus se podařilo natočit zajímavý příběh, který sice otočil pohled na Čachtickou paní o 180 stupňů, ale proč ne, kreativitě ve filmové branži se meze nekladou. Celkový dojem působí vcelku zajimavě, když pominu absolutní minelu s obsazením Noska, Vondráčkové, rovněž ty hospodské půtky v podobě „bitev“, a v neposlední řadě ty krásné avšak do oči bijící zánovní kostýmy, tak ve finále to hodnotím jako zdařený risk. Jakubisko opět dokázal, že dokáže výborně pracovat s jednotlivci. Pod jeho taktovkou dokázali hlavní aktéři svými výkony dovést tuto podívanou na důstojnou úroveň. Závěrem přeji Jakubiskovi mnoho štěstí s jeho chystaným projektem Svatopluk, jen ve skrytu duše doufám, že si náš poslední Velkomoravský kníže nebude zkracovat cestu z Velehradu do Nitry na rogalu, a že to naší Velkomoravští hoši pěkně natřou Maďarským agresorům. 70 %

plakát

Bruno (2009) 

Cohen přitvrzuje a zdá se, že si s Brunem zahrál sám sebe :-)))

plakát

Buffalo Soldiers: Odvaha a přátelství (2008) 

Scény s dialogy malého Angela a "velkého čokoládového obra" byly tak emotivní a roztomilé, že tento snímek posunuly podstatně výš než jsem zprvu očekával. Líbilo se mi, že Lee vštěpil každé z postav svou identitu, která lépe převedla celoplošné pojetí na konkrétní postavy. 5 stars nedávám jsen za přílišnou délku.

plakát

Casanova (2005) 

Svěží, rozverné, milé a především zábavné.. I když herecké výkony jsou pouze průměrné, tak dějově jsem se bavil až do konce.

plakát

Centurion (2010) 

Nic naplat, Centurion je pouhopuohým následovníkem snímků typu Poslední legie, Král Artuš či Apocalypto. Pro mne je Centurion další z řady akčních řežeb zavedených do působivého prostředí. Nic dalšího jsem ve snímku nenašel. Velké očekávání zmařila beznaděj.

Ovládací panel
5 bodů