Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (522)

plakát

J.S. Bach - Fantasia G-moll (1965) 

Chlap přijde domů (kde na něho vzdor slovům Tomáše Hanáka nečeká stará-tlustá), zasedne za varhany a nechá se doslova zajmout hudbou, která se mu postupně zavrtává pod kůži a zároveň ho osvobozuje. Je až k nevíře, kolik síly dodá Bachově hubě pár oprýskaných zdí a rezavých mříží.

plakát

Poslední trik pana Schwarcewalldea a pana Edgara (1964) 

Skvělá prvotina. Dva kouzelníci navzájem trumfují své kousky, atmosféra za doprovodu výborné hudby houstne. Střih se stále zrychluje, až do nutně špatně dopadnuvšího finále.

plakát

Život je krásný (1997) 

Nesmírně lidský film. Roberto Benigni dokázal udělat jednu z nejlepších komedií co jsem kdy viděl z pro tento žánr takřka nepředstavitelného tématu. A co více, druhá část - koncentrační tábor ála velká dobrodružná hra o tank - je ještě vtipnější než první, civilní polovina (obvzláště "překládání pravidel hry" je naprosto nezapomenutelné). Jak nemám téma 2.WW v oblibě díky jeho neustálé přetěžovanosti, tenhle pohled nevinnýma dětskýma očima, která jsou plná hravosti mě úplně dostal.

plakát

Speed Racer (2008) 

Naprostý a totální kýč, povýšený na mistrovské dílo. Navenek hraje těmi nejpastelovějšími barvami, uvnitř je striktně černobílý a v celku přesto neskutečně zábavný. Jádro tohoto vyfénovaného, neonově svítícího pudla - závody - jsou animovány naprosto skvěle a mají neskutečný drajv. Navíc film naplno využívá nejrozmanitějších střihových efektů, se kterými si někdo musel sakra dlouho vyhrát. V jakémkoliv jiném zpracování zcela nepoužitelný, šablonovitý děj tady šlape jako hodinky a místo obvyklého kroucení hlavou nad neskutečnou trapností vtipů v rodinných (a zejména animovaných) filmech jsem se dokonce i zasmál. Snad poprvé musím uznat, že i family-popcorňák může mít náboj a kvalitu. Minimálně po stránce vizuální představivosti v těch Wachowských něco bude...

plakát

Hnus (1965) 

Psychologicky VELMI propracovaný film zkoumající psychycký rozklad sexuálně ambivalentní Francouzky v Londýně. Neotřesitelné jádro filmu tvoří naprosto bezchybná Catherine Denevue, ztvárňující pro mě nejuvěřitelněji psychicky nahlodanou postavu stříbrného plátna, která se postupně stává obětí svých vlastních představ a obav. Celkový těžce depresivní dojem z filmu doplňuje výborná kamera a originálně pojatá hudební složka.

plakát

Hledá se Nemo (2003) 

V podstatě jediná dobrá Pixarovka, která narozdíl od svých sourozenců není jenom lákavě animovaná, ale i vtipná (hlavně žraločí vegetariáni ^_^).

plakát

Bourneovo ultimátum (2007) 

Více než důstojné vyvrcholení výtečné trilogie. Vše už předtím takřka dokonalé bylo ještě vylepšeno a minimum nedostatků odstraněno. Po kratičkém spojováku s předchozím dílem nastává hned první z mnoha vrcholů filmu - schůzka s novinářem na londýnském nádraží Waterloo přímo pod dozorem slídilů z CIA. Dále se přes menší zastávku v Madridu a dočasném nabrání "Bourne-girl" děj přesune do nádherných marockých uliček, kde asi po půlhodinové naháněčce musí už každý uznat, že Jason Bourne je vylepšený James Bond a navíc je zakousnut pouze do svého úkolu. Závěrečné finále v NYC už je pouze třešničkou na dortu a definitivně korunuje nejlepší díl série. Nemluvě o tom, že jsem po dlouhé době konečně viděl film s pořádným koncem, který má místo slz koule ^_-

plakát

Bournův mýtus (2004) 

Greengrass udržel vysokou laťku automobilových honiček, souboje dovedl k dokonalosti a poslední zbytky mucinky-muck scén elegantně odbyl v prvních 10 minutách. Ze všech tří Bournů je tenhle příběhově nejjednodušší, ale stále sympatičtější Matt Damon a našlapané akční sekvence vám stejně ty necelé dvě hodinky nenechají vydechnout.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

"Nejcivilnější" díl trilogie. Poctivá kriminálka s trochou romantiky a dokonce i občasnými pokusy o vtip. Vynikající je především honička ve Fiátku a akční scény celkově, uslintaných momentů je přesně tak akorát, tzn. málo a dokonce i momentálně až přespříliš používaná ztráta paměti se do tohohle typu filmu hodí dokonale.

plakát

Nauka o snech (2006) 

Perfektní romance s trochou nadpřirozena. Spousta zajímavých nápadů, dobré herecké výkony a hlavně ÚŽASNÉ animace jednotlivých snů. Za chvíli skutečně nepoznáte, jestli hlavní hrdina sní nebo bdí, co vlastně chce podniknout...a hlavně takovému snílkovi prostě nemůžete nefandit, i když ke konci má velmi podivné chvilky...