Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (94)

plakát

Zátopek (2021) 

Pro mě bezesporu jeden z nejlepších českých filmů všech dob a moc nechápu zdejší filmové znalce, mezi něž se nepočítám, proč tak škudlí s pátou a někteří dokonce i se čtvrtou hvězdičkou! Protože k dokonalosti, a tedy k 100% filmovému Zátopkovi moc nechybí: určitě ne výborný scénář čerpající z pohnutého životního osudu, humor, skvostná výprava, vynikající soundtrack...to vše korunované brilantním Neužilovým hereckým výkonem. Jediné, co by se dalo vytknout, je občas ne zcela přehledné přepínání mezi dvěma časovými rovinami. Na druhou stranu samotná dějová linka s návštěvou Rona Clarka dodává filmu druhý plán, oživuje ho a poskytuje další úhel pohledu na Zátopkovu osobnost a v jedné ze závěrečných scén možná i recept na jeho úspěchy. Při svém slavném maratonském vítězství nosil Zátopek číslo 903 a já tomu filmovému dávám 93%.

plakát

Nejkrásnější hádanka (2008) 

Zdeněk Troška a jeho asi nejlepší pohádka, kde se vyvaroval otravných infantilních čertů a pod. Neotřelá originální předloha, lehkost, vtip a šarm. Pro mě jedna z nejlepších porevolučních pohádek a udivuje mě, že tu má stejné hodnocení jako např. letošní "Janákovina".

plakát

Terapie sdílením - Rozmaž to pořádně (2020) (epizoda) 

Vymazlené, skvěle zahrané a vypointované dílko, které skutečně vypovídá o naší době. Nejde jen o to, že jsou oba nesmělí, ale hlavně o tu závislost na samotném vybírání a přebírání: ten další / ta další může být lepší! Ten paradox, že nepřeberný výběr často nakonec končí tím, že lidé zůstavájí sami, je tu přece dokonale vystižený. Nejen, že je to vtipné, ale má to na pár minutách takzvaně víc co říct, než řada celovečeráků.

plakát

Princové jsou na draka (1980) (TV film) 

Je to smutné zjištění, ale tahle lowcostová televizní pohádka strčí svým nápadem, hravostí, dialogy, texty písní, originalitou a zkrátka vším, co neodvisí přímo od rozpočtu, do kapsy všechny ty nákladné pohádkové unylosti, které nám ČT každoročně servíruje na Štědrý večer minimálně posledních 20 let. Kdyby někdo vzal tuto pohádku, její námět, geniální písničky a malinko ji rozvinul - zkrátka udělal remake - muselo by to snad dopadnout vždy o 1 000% lépe, než ty marné pokusy dnešních tvůrců. I když se trochu bojím, že by to dokázali pokazit i tak.

plakát

Svatební cesta do Jiljí (1983) (TV film) 

Je zajímavé, že česká kinematografie vlastně moc takových čistokrevných romantických komedií (nepohádkových) nemá. Dokonalost sama, hlavně díky bezvadnému scénáři a ústřední herecké dvojici.

plakát

Modelář (2020) 

Tenhle film jde rovnou na komoru. Těžko věřit, že takový film mohl vzniknout v Česku, ale stalo se a je to výborný - vtipná i mrazivá fraška, kde se komedie mění v tragédii ve zlomku okamžiku.

plakát

Návštěva staré dámy (1999) (TV film) 

Ani po 20 letech neztratila Návštěva staré dámy nic ze své působivosti. Může za to samozřejmě skvělá předloha a pochopitelně i herecké výkony v podstatě všech zúčastněných, v první řadě ale dvojice Švehlík - Bohdalová. Achtung SPOILER!!! Na film lze pohlížet jako na příběh ženské pomsty, zápletka je vlastně takový trochu Kill Bill, jen způsob likvidace, který Nevěsta v tomto případ zvolí, je mnohem rafinovanější. Zvlášť v dnešní době si ale člověk víc všímá i motivu zadlužení (a hříchu) a klade si otázky jako: Čím občané městečka nakonec za dluh platí a kdo je vlastně dnes tím Alfredem Illem?