Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Četa

Četa (1986)

Jeden z nejlepších protiválečných filmů. V tématice vietnamské války bezkonkurenčně nejlepší snímek, v němž Oliver Stone zúročil své vlastní zážitky. Podle mého názoru teprve tento film ukázal, jak to ve Vietnamu skutečně probíhalo. Své velké filmové role se výtečně zhostil tehdy mladý Charlie Sheen, jemuž sekundují Dafoe a Berenger. Pro mne jedna z nezapomenutelných scén je vpadnutí americké jednotky do vesnice, především pak scéna s jednonohým Vietnamcem. První z filmů, který zahájil očistu vietnamských veteránů před veřejností, zvláště závěrečná pasáž-monolog Sheena odlétajícícho ve vrtulníku jasně říká, že ve Vietnamu neměli USA co dělat a především že obětmi byli vždy řadoví vojáci, ať už stáli na jakékoliv straně.

Amélie z Montmartru

Amélie z Montmartru (2001)

Vánoce 2008 - zase jsem si ten film pustil a zase mne dostal. Neuvěřitelná komedie, která se vyznačuje nebývalou hravostí. Svého času plnila Amélie česká kina, pamatuji si, jak v Brně jindy zející prázdnotou kino Svratka praskalo ve švech, balkony byly obsazené, zájemci nepohrdli ani místem na zemi na schodech. Na koho padne splín musí sáhnout po tomto filmu, který jej z trudomyslnosti vyvede raz dva.:-)

Noc na Zemi

Noc na Zemi (1991)

Můj nejoblíbenější film od Jarmusche. Asi i proto, že ten jsem od něj viděl jako první, to mohl být tak rok 1995 nebo 1996. Nezapomenultná Winona Ryder, opět Benigni a hlavně finská parta z posledního příběhu. Inteligentní vtipná podívaná na téma, co se právě děje taxikářům po celém světě...

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Legenda filmu. Co hláška, to klenot. Nezapomenutelná scéna v Russelově cimře, čištění auta, Mia s Vincentem tančí, prostě černý humor par excellance. Podle mne je český dabing daleko lepší než originální zvuk. Vydra jako Wallace je naprosto brutální... nezapomenutelný zážitek, kultovní film....

Mladí muži za pultem

Mladí muži za pultem (1994)

Doslova jsem zíral, že se konečně někdo odhodlal tento film vydat v Česku na DVD, protože už je to fůra let, co jej dávali na ČT2. Všem, kteří si toto DVD pořídí doporučuji ani nezkoušet si pouštět dabing, protože to je něco tak otřesného, totálně to zabíjí celý film. Zlatý origoš s titulkama... Výborná komedie, u které se nachechtám pokaždé a nejlepší scény s Jayem a Tichým Bobem...

Kmotr

Kmotr (1972)

Bravurní filmová adaptace Puzzova románu. Nezapomenutelný Brando a Pacino. Tento film snad není třeba komentovat.V kontextu druhého dílu je závěr prvního dílu šílený, jak ukazuje Michaelovu tvrdost, větší, než jakou měl jeho otec.

Volný pád

Volný pád (1993)

Jen díky no2 se mi až do smrti vrylo do paměti jména Joel Schumacher, Michael Douglas a Robert Duvall. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů, na které se lze dívat opakovaně a znovu a znovu v něm nacházet paralelu vůči současnosti, byť je 14 let po natočení filmu. Nezapomenutelný Douglas v roli muže, jemuž rupnou nervy ze systému světa a rozhodne se jít si za svým cílem stůj co stůj. Nezapomenutelné scény na Douglasově pouti, především hádka s asijským prodavačem (bílá muž, bíla kravaha.... pdst cent... pdst cent...), rasistickým blbem v Army shopu... Vedle Douglase zazářil Duvall v roli uťápnutého detektiva, který v poslední den před odchodem do důchodu ukáže kolegům, že přece jen je kus chlapa, co se umí zakousnout do případu (Fuck you, fuck you very much - geniální hláška k nadřízenému v závěru). Tento film je naprostá bomba, kterou nelze přehlížet. Je až nepochopitelné, že Schumacher pak natočil takovou s prominutím sračku, jako byl Batman a Robin.... Naštěstí to zachránil telefonní budkou a 8 MM... Vivat Schumacher!

Lepší už to nebude

Lepší už to nebude (1997)

Výborná inteligentní americká komedie s naprosto perfektními hereckými výkony v čele s Jackem Nicholsonem, Helen Huntovou a Gregem Kinnearem. Když jsem film viděl poprvé, nemohl jsem uvěřit tomu, že Američané jsou chopni natočit opravdu inteligentní komedii. Nicholson si viditelně užívá postavy psychicky narušeného spisovatele, jehož porucha se projevuje v chorobné čistotě. Nicholsonovi výborně sekunduje neuvěřitelně sexy Helen Huntová (kterého chlapa nedostala scéna v koupelně, tak není normální). Greg Kinnear v roli homosexuálního malíře doplňuje ústřední dvojici skvělým výkonem člověka, ke kterému se všichni chovají jako k nenormálnímu, ačkoliv je v podstatě v celém filmu jediný normální.:-) Film kombinuje vtipné scény (Nicholsonovy scény v restauraci či s Kinnearem) s epizodami emočně nabitými (scéna s alergologem), aby gradoval do předpokládaného, ale nijak kýčovitě podaného happy endu. Film, na který se znovu a opakovaně rád podívám.