Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Mulholland Drive

Mulholland Drive (2001)

I po druhém shlédnutí úžasný a tajemný film. Nemá smysl odhalovat skryté významy Lynchova filmu, režisér si s námi opět hraje, jak je ostatně jeho zvykem. Film má přece diváka vtáhnout do děje a podpořit jeho představivost. Je nesmyslné prahnout po odhalení "skrytých významů," každá situace či děj má dvě strany a je jen na režisérovi, kterou nám odhalí více. Proto říkám: Lynch natočil skvělý film, každý ať si ho přebere po svém! Je mým nejoblíbenějším filmem, který kdy Lynch natočil.

Modrý samet

Modrý samet (1986)

Jednoznačná Lynchova "snovárna" a neuvěřitelně modernistický film, ve kterém se prolíná realita a sen do neuvěřitelně mystického koktejlu. Pro mě osobně osvěžení a změna, kterou rád podstoupím zas a zas. Mohu vše pustit z hlavy a být zase jednou v kině pozorovatelem a návštěvníkem Lynchova panoptika, jež je skryto v "jednom" uchu. Sláva Davidovi! Zase se potvrdilo, že my diváci, chodíme do kina bezostyšně šmírovat osudy druhých.

Skyfall

Skyfall (2012)

Krásný nový svět vs. návrat do minulosti. Bondova mise, kdy musí chránit nejvíce sám sebe a svůj svět. ... Nejsme natolik silní, co ve starých dobách znamenalo hýbat Zemí i Nebem, jací jsme, takoví jsme. Výbušnost hrdinských srdcí, která slábnou časem i osudem, ale silných ve vůli bojovat, usilovat, hledat a nevzdat se. ... Snímek Skyfall je pro ortodoxní i neortodoxní vyznavače Jamese Bonda. Ortodoxní si v něm najdou svůj oblíbený svět, který nás již 50 let baví svojí propracovanostní a provázaností všech dějů, které do sebe krásně zapadají a tvoří kompaktní celek, vrátí se s Jamesem k počátkům celé série a do Bondova dětství. Poznají z jiného úhlu Bondův vztah s M (úchvatná Judi Dench) a pochopí, že vše se vším souvisí. Neortodoxní vyznavači Bonda si zase pochutnají na krásném kousku filmografie Sama Mendese, který si s 007 dal velmi záležet a obohatil jej svým prvotřídním citem pro detail a atmosféru, vybrousil Bonda jako diamant, který je z každého úhlu pohledu dokonalý: střihem, kamerou, hudbou, výběrem herců a v neposlední řadě skvělým scénářem. Po druhém shlédnutí Skyfall jsem poznal, že svět Jamese Bonda (od jakéhokoli režiséra) stojí za to navštívit a nechat se jím pohltit, i kdyby to mělo být v pyžamu u dvd a ne v terénu (kině). Člověk si v obou případech rád zavzpomíná na toho "starého" dobrého muže, který miluje Anglii, M i všechny své bondgirl. Já jsem staromilský ortodoxní vyznavač agenta 007 a děkuji celé sérii, že mi je tak blízká, a proto ji mám velmi rád. M: Takže, 007, máme spoustu práce. Jste připraven vrátit se zpět do služby? Bond: S potěšením, M, s potěšením. Klasika, klasika, klasika, klasika! Shrnutí: Úchvatné dílo.

Annie Hallová

Annie Hallová (1977)

Nádhera, nádhera, nádhera! Je nevýslovnou radostí sledovat tento film. Zaplavují Vás zajímavé a nevídané pocity, které dokreslují děj film, ano, některé scény způsobují potěšení pro fanoušky Woodyho Allena afrodiziakálních rozměrů. Je to fetiš. Annie Hall je barvitá postava, krásně napsaná a dokonale zahraná Diane Keaton, zamilujete si ji a nebudete chtít, aby opustila plátno, znovu a znovu budete toužit spatřit ji na plátně, každý záběr na ni způsobí extázi a Vy vstoupíte do světa, který je skutečný a neopakovatelný. Stačí se zaposlouchat do jejího zpěvu a odhalíte její duši. Hlášky, které Woody napsal pro tento film, by se daly ihned tesat do kamene. Mají velkou vypovídající hodnotu, jsou pravdivé a realistické, přesně zapadají do děje, neční z něj. Přirozenost a zase jenom přirozenost je největší devizou tohoto díla, které vstoupilo do filmových dějin a jednoznačně musím napsat, že se jedná o nejlepší film Woodyho Allena. Přesně to mám na Woodym rád, vždy dokáže překvapit! V každém filmu dostávám nějaké překvapení, vždy jiné, vždy obohacující a vždy nádherné! Co více dodat k oslavnému komentáři mého nejoblíbenějšího režiséra, který vytvořil kompaktní neurotickou postavu Alvyho Singera? Myslím, že předchozí slova dokládají, jak moc si vážím režiséra z New Yorku, který bude točit filmy na věky věků!

Sunset Boulevard

Sunset Boulevard (1950)

O filmu lze psát jen v superlativech, a proto budu stručný: Sunset Blvd. jsem si zamiloval a každé shlédnutí opojenost tímto dílem zvyšuje! Viděno v kině a to je naprosto úchvatné! (Viděno v kině na LFŠ 2013).

Americká noc

Americká noc (1973)

Může být něco krásnějšího, než když François Truffaut točí film o filmu ve filmu. Vše, co se zde odehrává je jen jako a zároveň cítíme z každého záběru pomrkávání tvůrců na diváka, odkrývání tajemství filmu a procesu výroby uměleckého díla, které je poctou mnoha tvůrcům a v první řadě poklonou filmu samotnému (umění) včetně odkazů na Hollywood a filmovou klasiku typu Kmotr anebo Občan Kane. Stojí za to film vidět několikrát, některé záběry jsou úžasné pouhým postavením kamery a také výběrem skvělých herců, kteří dílo posouvají do vyšší úrovně (Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Léaud, François Truffaut). Radost pohledět na nablýskaný francouzský skvost, jsem nadmíru spokojen a děkuji filmu za to, že je!

Vše o mé matce

Vše o mé matce (1999)

Nejlepší film Pedra Almódovara, který mi tak dlouho zůstal utajen. Nádhera, která je velmi blízká životu. Estéban napsal budoucí osud své matky a ten se před námi otevírá jako kronika života. Film, divadlo, život a smrt.

Hodiny

Hodiny (2002)

Jeden den + tři ženy = dokonalý film. Velmi mě těší odvaha režiséra Stephena Daldryho, že se pustil zfilmování této novely.

Rozkoš

Rozkoš (2013)

Ráno: Jsem zvědavý, dnes film uvidím. Večer: Nemohu jinak, film Rozkoš je nejkomplexnější dílo roku 2013. Nedá se vypovědět kolik složek film propojuje a v kolika vrstvách se dá číst, jak moc nutí diváka, aby film vstřebával do sebe a nezalekl se některých tvůrčích metod zobrazení "výpovědi o stavu tohoto světa," tedy jak je aktuální vypovídat o mezilidských vztazích a nebát se negativních reakcí, říkat svůj názor po svém, neohlížet se na diváckou ani kritickou odezvu. Přemýšlet o tomto světě a lidech v něm se dá různými metodami, režisérka Rudolfová se rozhodla pro komplexní pojednání o umění a světě filmu vůbec a podala ho v komplexnosti sobě vlastní: uvažuje o filmu jako celku, není "jen" scénárista a režisér, propojuje střih, hudbu, kameru, osvětlení, lokace, zvukovou stopu, herecké obsazení, záběrování, vizuální efekty, texturu, naraci, dekorace a další složky v jednom monumentálním celku, který slouží tomu nejzásadnějšímu: vyprávění příběhu, který má vypovídající hodnotu a má své pevné místo ve vývoji české kinematografie 21. století. Pro mne jednoznačný vítěz jako film roku 2013.

Rocketman

Rocketman (2019)

Musím se přiznat, že mě film příjemně překvapil a skladbou I'm Still Standing v závěru velmi dojal. Díky, Eltone Johne! Jsi dobrý muž, velká hvězda. Mám ze snímku ohromnou radost. Je neuvěřitelné, co dokáží písně Eltona Johna a Bernieho Taupina, jak k nám dokáží promlouvat a říkat nám velké věci o životě a o smrti vůbec, nejsou depresivní, jsou pravdivé a patří k nám jako vzduch, který dýcháme nebo voda, kterou pijeme. [Kino Atlas 5.6.2019]