Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Biografie (24)

Pavel Blatný (skladatel / herec)

14.01.2012

Narodil se 14.září roku 1931 v Brně do hudebně založené rodiny Blatných. Jeho děd byl významným varhaníkem a sbormistrem, otec byl uznávaným skladatelem vážné hudby a pedagogem, jeho matka zvládala hru na klavír, jeho strýcem byl umělec-básník, dramatik Lev Blatný, otec slavného Ivana Blatného-překladatele a básníka minulého… (více)

Alain Goraguer (skladatel / herec)

01.01.2012

Alain Goraguer se narodil dne 20.srpna roku 1931v Rosny-sous-Bois, Seine-Saint-Denis. Byl z bretonské rodiny žijící v městě Nice na pobřeží Středozemního moře, kde mladý Alain studoval hru na piano. Ve dvaceti letech se setkává se skvělým jazzpianistou Jack Diévalem, který jej velmi ovlivní a předá mu mnoho znalostí právě stran… (více)

Patrick McGoohan (herec / režisér / scenárista)

25.01.2010

Narodil se irským emigrantům Thomasi McGoohanovi a Rose Fitzpatrickové v USA ve čtvrti Astoria, Queens v New York City 19. března roku 1928. Krátce po jeho narození se však rodiče rozhodli vrátit zpět do Irska, neboť práce se jim ve Státech nedostávalo. Sedm let po návratu do rodné země se rodina znovu stěhuje do britského… (více)

Coluche (herec / režisér)

21.07.2009

Vlastním jménem Michel Colucci se narodil 28.října ve válečném roce 1944 v Paříži. Byl jedním z nejnadanějších komiků-komediantů v tehdejší umělecky náročné Francii. Srdečný, vděčný, od pohledu sympatický Michel přijal umělecký pseudonym Coluche až ve svých šestadvaceti letech, tehdy začíná jeho dráha celospolečenského baviče,… (více)

Otakar Brousek st. (herec)

19.10.2008

Vznosný, vysoce kultivovaný herec s nádherným podmanivým hlasem vypravěče. To je Otakar Brousek st. narozen 28.září 1924 v Krhanicích u středočeského Benešova. Ještě jako dítě se velice zajímal o múzická umění, chodil do houslí, bavil se zpíváním ve smíšeném sboru, na gymnáziu hrál ve školním orchestru a divadelním kroužku,… (více)

Jiří Hálek (herec / scenárista)

17.10.2008

Vždy srdcem hrající, upřímný, charakterní muž se zcela specifickým přístupem k tomuto velikému uměleckému odvětví. Narozen 10.září 1930 v našem hlavním městě. Už jako malý chlapec měl spíše umělecké sklony, které mu v nastupující dospělosti později dopomohly k slavné DAMU, kde studuje Jiří Hálek u význačných pedagogů tehdejší… (více)

Antonie Hegerlíková (herečka)

01.10.2008

Veliká dáma českého herectví s obrovskou dávkou pravdivosti a ctnosti. Antonie Hegerlíková se narodila 27.listopadu 1923 v prvorepublikové Bratislavě do rodiny české služebné a původem německého vojenského štábního důstojníka. Měla jednu sestru Annu starší o dva roky. Celé dětství a dospívání prožila rodina Antonie výhradně jen… (více)

Ján Roháč (režisér / scenárista / herec)

28.09.2008

Přímo geniální režisér československého humoru a skvělý člověk. Ján Roháč se narodil dosti sporně dle odborníků 18.června 1932, avšak i prvý červnový den je uváděn za jeho narození. Místem bylo Nitrianské Pravno u Prievidzi na Slovensku. Po gymnaziálním studiu přešel na slavnou DAMU v Praze, kterou si oblíbil, miloval estrády a… (více)

Philippe Labro (režisér / scenárista / herec)

20.09.2008

Velice bystrý a inteligentně hloubavý autor, novinář a režisér Phillipe Labro se narodil v Montaubanu dne 27.srpna 1936. Již v osmnácti letech zanechává studia na Washingtonské a Leeho Univerzitě ve Virginii, kam byl poslán za vzděláním a několik let pak cestuje po celých Státech, nabírá zkušenosti, poznává zajímavá místa a ač… (více)

Henri Verneuil (režisér / scenárista / herec)

17.09.2008

Vlastním jménem Achod Malakian se narodil 15.října 1920 v tureckém Rodostu (Tekirdag). Byl synem původem arménského rejdaře rybářské flotily, který s celou rodinou a malým sotva čtyřletým Achodem emigroval v polovině dvacátých let do Francie. Důvodem byly časté "turecké čistky" v řadách arménské minority na území tehdejšího… (více)

Ladislav Frej st. (herec)

15.09.2008

Vždy charismatický gentlemanský intelektuál s krásně usazeným a výrazově nepřekonatelným hlasem. Takový je Ladislav Frej rozený Brňan 26.listopadu 1941 v nepříliš klidné to době. V mladí je velice umělecky činný a zvláště pak v případě hudby, však tato dráha není ta, v které by prorazil. Širší umělecký duch mu dopomůže k… (více)

Serge Gainsbourg (skladatel / herec / režisér)

07.09.2008

Velice muzikální talent a velký požitkář a bohém. Takový byl Serge Gainsbourg, rodným jménem Lucien Ginzburg, narozen 2.dubna 1928 v Paříži. Byl to textař, skladatel, režisér, herec a umělec se všemi pozitivy i negativy, které k této bohémské všestranné činnosti prostě patří. K cestě na výsluní mu nemalou měrou pomohl pozdější… (více)

José Giovanni (scenárista / režisér / spisovatel)

06.09.2008

Velká scénáristická duše v malém těle. José Giovanni, rodným jménem Joseph Damiani, se narodil 22.června 1923 v krásné Paříži do korsické rodiny. Jeho rodina nebyla zrovna z těch movitých, a tak se malý José musil protlouci životem už od brzkého mládí sám bez větší pomoci. Prošel myčkou aut, profesí číšníka v hotelu či prací v… (více)

Georges Lautner (režisér / scenárista / herec)

06.09.2008

Skvělý scénárista s velkým režijním talentem. Narodil se 26.ledna roku 1926 herečce Reneé Saint-Cyr. Ve svých sedmi letech zažívá první stěhování do Paříže za lepším, přičemž zde jeho matka oficiálně započíná svou hereckou dráhu. Dětství má poměrně klidné, ovšem často se o něj musí starat chůva, neboť vytížená matka z… (více)

Marie Laforêt (herečka)

05.09.2008

Nádherná žena, jemný pěvecký hlas, dobré herectví...to vše zosobňuje v jednom Marie Laforêt narozená v Soulacu u Bordeaux 5.října 1939. Nevyrůstala zrovna v chudých podmínkách, její otec byl továrníkem a dceři Marii se dostalo dobrého vzdělání, výchovy a etikety. Když úspěšně mladičká Francouzka přemýšlela kam dále, rozhodla se… (více)

Remo Girone (herec)

02.09.2008

Tajuplný výraz se spoustou otázek a vždy solidní vystupování před kamerou i za ní. To je Remo Girone. Narozen 1.prosince 1948 v Asmaře, hlavním měste afrického státu Eritrea. Tento rok se do dějin této země zapsal jako revoluční a mnoho italských osadníků, včetně Remových rodičů, musilo ze státu prchnout zpět do Itálie, která… (více)

John Nettles (herec)

30.08.2008

Charismatický, na úrovni, s gentlemanským taktem. Takový je John Nettles, dnes velice známý britský herec narozený 11.října 1943 v hrabství Cornwall. Vyrůstal u svých adoptivních rodičů v St.Austell, kde rovněž vystudoval historii a filosofii na zdejší univerzitě. Celý život ho to však táhlo k divadlu a proto zakotvil např. na… (více)

Vladimír Dvořák (herec / scenárista / režisér)

29.08.2008

Narodil se 14.května 1925 v Písku. Tento charismatický textař, konferenciér, scénárista i příležitostný herec byl příkladem dobře vychovaného bohéma. S klasickým vzdělaním se dostal nejprve na Fakultu žurnalistiky Vysoké školy politické a sociální, kde nebyl spokojen s mnohým a proto již po prvním ukončeném roce odešel na… (více)

Jiří Pleskot (herec)

28.08.2008

Noblesní a moudrým, podmanivým hlasem obdařený Jiří Pleskot se narodil 3.května 1922 v Milostíně u Rakovníka. Na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy studoval zprvu divadelní vědu coby teoretik umění. Avšak něco jej stále táhlo spíše k praktické stránce věci a proto byl členem hned několika divadelních souborů v severních a… (více)

Denys de La Patellière (režisér / scenárista / herec)

27.08.2008

Tomuto obdivuhodnému režisérovi se v poměrně úzké tvůrčí filmografii podařilo do světových dějin filmu vystřelit hned několik opravdu skvělých žánrových titulů. Denys se narodil 8.března roku 1921 a původem je čistokrevný Nantesan (Nánťan). Jeho cesta k filmu však nebyla tak hladká, jako se to může jevit u jiných dobrých… (více)

Reklama