Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (2 484)

plakát

Vánoční princ: Královská svatba (2018) 

Tohle hodně bolelo. Pokračování vánoční romance ztratilo romantiku, vánoční kouzlo a v podstatě i jakýkoli smysluplný děj. Zápletka, kterou snad stloukli dohromady v nějaké chráněné dílničce retardů, je nesmyslná dokonce i když vytuníte toleranci na maximum a kritické myšlení zamknete někam do komory. Postavy někde poztrácely vše co je dělalo sympatickými, z moudrého otce je navíc po přeobsazení ukázkový křupan, a jako by toho nebylo dost, dere se do popředí otravně afektovaný ovšem rasově, genderově a vůbec všemožně multikulturně bezchybný exot.

plakát

Vánoční princ (2017) 

A je to tu opět, chudá holka, malé evropské království, svobodný princ, protivná královská snoubenka, rebelující malá princezna, pro kterou se hledá vychovatelka. Další variace na jedno z tradičních témat vánočních romancí. Tentokrát ovšem se sympatickou dvojicí (mám samozřejmě na mysli hlavně Rose McIver) a náznakem napětí, i když samozřejmě všichni víme, že happyend bude totální. Solidní vánoční pohodovka, která neurazí i když samozřejmě není žádným převratným filmovým veledílem. Ale to snad od televizní vánoční romance nikdo nečeká.

plakát

Adventní kalendář (2018) 

Je to vždycky fajn, když objevím vánoční film, který je sice vystavěný z tradičních subžánrových rekvizit, ale má v sobě i nějaký nový nápad nebo novou variaci klasického motivu. Kat Graham je sympatická, navíc fotografka, což je další bod k dobru, nechybí tomu vánoční kouzlo, ani nečekaný zvrat, byť samozřejmě dopředu tušený. Příjemná vánoční pohodovka, která by samozřejmě v jiném než vánočním období nefungovala.

plakát

Srdce na správném místě (2017) (TV film) 

Variace na romantickou komedii Může to potkat i vás, která je tak vánoční, jak jen vánoční film může být. Milá, úsměvná, pohodová, pozitivní. Dvojice, která se má políbit pod jmelím je sympatická, všechno dopadne jak má, byť tomu scénář pomáhá občas tak trochu násilně, a tak jediným kazem, který mi kazil vánoční pohodu při sledování, je ten protivný malý vyděrač, který měl být původně asi roztomilý.

plakát

Předvánoční večer (2019) 

Vánoční romantika, ve které staletí ani logika nehrají roli a na byť jen minimální věrohodnosti nikomu příliš nezáleží. Pokud by před obrazovku zasedl historik, trefil by ho šlak už po pár minutách. Ve středověku jsou všichni vymydlení, usměvaví, milí a žebračkám ku pomoci ochotnější než Mirek Dušín, a středověký rytíř přenesený do současnosti není ničím příliš ohromen, a řídit auto se naučí sám, stejně jako přepínat programy v televizi, to vše během pěti minut. Ale jinak je to jako vánoční pohádka mile naivní, romantické a tak laskavé, že neopatrný divák může podlehnout a vyrazit do ulic konat dobré skutky. Zkrátka taková milá podívaná přesně do času vánoční pohody.

plakát

Noelle (2019) 

Špatné. A to nemyslím jen kvůli té křiklavě korektní emancipační a multikulturní rovině. Pokud už se k nějakému vánočnímu filmu upíší známější tváře, v tomto případě Anna Kendrick a Shirley McLaine, čekal bych určitou úroveň. Jenže jsem se jí nedočkal. Scénář musel drhnout už na papíře a zfilmování to moc neuhladilo. Spíš než vánočně milé nebo zábavné, to bylo otravné, nudné a plné nesympatických postav, byť tomu vzácně, tu a tam, nechyběl nějaký ten vydařený moment. Spíš než Santovu dceru si dám příště raději znovu Santova bráchu.

plakát

A December Bride (2016) (TV film) 

A máme tu letos podruhé téma Fiktivního přítele, tentokrát ovšem ne kvůli rodině, ale kariéře, kterou rozhodne soutěž o nejlepší vánoční výzdobu. Zkrátka film, který je vánoční na druhou. Nijak ovšem nevybočuje z průměru, jeho závěr je jasný od první minuty, vše se točí kolem vánočních ozdob a výzdoby a vlastně tu toho o moc víc není.

plakát

My Christmas Love (2016) (TV film) 

U vánočních romancí je těžké přijít s něčím novým. Všechno už tu totiž bylo v nesčetných variacích. Takže potěšilo, že se zase objevilo něco s nápadem a dokonce i překvapivým odhalením v závěru, byť je samozřejmě od počátku jasné jak dopadne romantická linka. Pokud jsem s něčím měl trochu problém, byla to občas přehnaná afektovanost poněkud hyperaktivní Cynthie, kterou ve slovenském znění ještě umocnil nepříliš dobře zvolený hlas.

plakát

Koruna k Vánocům (2015) (TV film) 

Chudá holka bez práce a zaplacených účtů, malé evropské království, ovdovělý král s odbojnou dcerou, protivná královská snoubenka, upjatá vrchní hospodyně, sympatický komorník, zdobení stromečku, nic nechybí. Zkrátka další variace jednoho z tradičních témat vánočních romancí. Nepřináší nic moc nového, nepřekvapí samozřejmě ani reálností či logikou, zato je vybaven naivitou, kterou lze skousnout jen u Vánoční pohádky, ale je to milé, v pohodě koukatelné, navodí tu správně vánoční romantickou náladu a Popelka konečně není taková ta typická žánrová blondýna.

plakát

The Mistletoe Promise (2016) (TV film) 

Vánoční romantické filmy jsou specifický subžánr a většinou stále dokola modifikují a variují několik základních témat. Tenhle kousek patří do kategorií Fiktivní přítel a Nemám ráda vánoce. Ani jednu z nich však neobohacuje žádným novým nápadem, některé v první půlce nahozené motivy se v té druhé beze stopy vytratí, a navíc mi hlavní hrdinka nebyla dvakrát sympatická. To už bych raději na jejím místě viděl Nickovu milou asistentku.