Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (385)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Od prvního filmu jsem nic nečekal, nakonec jsem dostal všechno a možná i více. Od druhého filmu jsem očekával minimálně to stejné, ale očekávání naplněny nebyly. Timotheemu jsem mu herecky jeho vývoj charakteru moc nevěřil, scény, kdy opravdu řve na všechny strany a snaží se být onen vůdce až prorok mi k němu nesedli. Myslím si, že jeho vzhled na tom hraje velkou roli. Ani jsem netušil, jak mi budou herci z Duny jedna chybět, ale je tomu tak. Herci a postavy, kteří přišli v tomto díle mě tolik neuchvátili a nebavili. Celkově měl pro mě první díl mnohem více epičtějších scén s velmi dobrou hudbou. Tady mi to chybělo, bylo pár scén, které byly opravdu fantastické, jen jsem měl pocit, i uspěchané. Začátek pro mě byl to nejlepší z filmu. Potom mi přišlo, že se velmi spěchá, ať se to vše do stopáže vleze. Jestli první Duna je pro mě 200% ze 100%, tak druhé neupírám nespornou kvalitu, ale osobně 90% ze 100% maximálně. Celkově se mi více líbila poetičnost jedničky, dvojka za mě tuto poetičnost postrádala. Budu si muset dvojku určitě zopakovat, ale pro mě prozatím mírné zklamání.

plakát

Nyad (2023) 

Příběh Diany Nyad mě zaujal hodně, následně jsem si o celém jejím životě četl na internetu, ale za mě to není látka vhodná na zfilmování. Číst si o tom je totiž v tomto případě mnohem zajímavější a poutavější než celý tento film. U filmu jsem se hodně nudil, protože se celou dobu opravdu nic neděje a jakmile doplave, nějak to nepůsobí jako životní výkon (což on to je výkon téměř nemožný). Celkově bych ten film pojal úplně jinak nebo bych ho spíš ani netočil. Film podle mě neví, čím by chtěl být. Chtěl fascinovat tím co dokázala, ale zároveň se vůbec nesoustředil na její trénink, motivaci, krušné dospívání či další věci. Nesoustředil se na to, co mě mohlo opravdu fascinovat. Místo toho jsme většinu filmu dostávali mdlé rozhovory mezi Nyad a její nejlepší kamarádkou potažmo trenérkou. Část o dospívání, která byla ve filmu nastíněná mohla hrát mnohem větší roli a jako diváci jsme mnohem více mohli pochopit souvislosti s tím kdo je a její samotné nitro. Také nás film mohl provést jejím předchozím velkým úspěchem, kdy plavala z Baham do Miami. Ten výčet věcí, co se s tímto filmem mohl dělat by byl opravdu velký. Tahle varianta za mě není tolik uspokojivá. P.S. Ale je to fajn návrat Jodie Foster a po dlouhé době výraznější role pro Annette Bening a Rhys Ifanse.

plakát

Do morku kostí (2022) 

Když já nemůžu jinak než udělit pět hvězd. Ono je to tak originální. Sice jsem už viděl hromady road-movie a romantických dramat, ale to celé téma a zážitek z filmu je naprosto unikátní. Film má přes svou až přemrštěnou 130 minutovou stopáž i hluchá míst, ale nic kvůli čemu bych kontroloval čas. Romantické drama zabalené do kanibalistického kabátku a problematických vztahů v prostředí amerického zapadákova. K tomu všemu perfektní chemie mezi hlavní dvojicí a velmi dobře vybraní herci. Ať už Sully v podání Mark Rylance, Taylor Russell jako Maren nebo Timothée Chalamet jako Lee. Luca Guadagnino konečně od Call me by our name naservíroval další pecku. Škoda, že to lidé neumí tolik docenit. Samozřejmě je to místy hloupoučké, hlavně co se týče vražd a všeho okolo, ale mě to více než vynahrazuje vše ostatní. Záběry na "prérie" na konci jsou opravdu něco a celkově se kamera velmi povedla.

plakát

Sám doma a bohatý (1994) 

Hodně lidí v Česku si do dnes myslí, že "Sám doma a bohatý" měl nějakým způsobem navazovat na sérii "Sám doma". Toto celé je velké nedorozumění. Film se totiž v angličtině jmenuje "Richie Rich" a se sérií "Sám doma" má společného pouze hlavního herce Macaulay Culkina. Jenom distributoři v Česku tento klamavý název využili pro lepší dosah a to se jim i povedlo. Komedie je to povedená a nemít to ten zavádějící název, tak by bylo hodnocení smířlivější. Jedna z těch pár komedií, kde Macaulay Culkin zazářil jako dětský herec. Kromě série "Sám doma" bych ještě doporučil film "Strýček Buck" a "Moje první láska".

plakát

Saltburn (2023) 

Kdyby finále nebylo naprosto předvídatelné byla by to pětihvězda, ale velmi oceňuji celkovou stylizaci, výběr herců, herecké výkony, scénář a režisérskou vizi. Takto zvláštně-zajímavý film jsem už dlouho neviděl. Definitivně nesednu každému a chápu i nízká hodnocení. Daly by se na tom vytknout různé věci, například to, že by to hlavnímu hrdinovi v reálném světe naprosto neprošlo a postavy tudíž ani nereagovaly jako z reálného světa. Mně to výsledný zážitek nijak výrazně nenarušilo.

plakát

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023) 

Nic moc. Dopředu jsem o filmu nic nevěděl, pouze to, že je se jedná o prequel. Avšak moje očekávání byla taková, že se film bude více méně zabývat samotnou hrou a událostmi okolo jejího vzniku. Místo toho se děj filmu točí převážně okolo budoucího prezidenta Kapitolu a o jeho mládí, plus tomu, jak přispěl do oněch her. A to je za mě problém. Je to totiž od začátku velmi předvídatelné, plus mínus víte, kam vývoj jeho postavy míří a na žádném kroku nebudete nijak pozitivně překvapeni. Spíše budete překvapeni v negativním slova smyslu. Hlavně, když zjistíte, že aréna Hunger Games ze začátku byla doslova suchá a prázdná aréna aka koloseum za dob Řecka a Říma. Dále třeba to, jak je oproti původní trilogii vykreslený dvanáctý kraj. Tvůrci ho zde nastínili jako vlastně nejlepší kraj, protože se o ně Kapitol tolik nezajímá, nemusí moc pracovat, sice pak nemají žádné peníze, ale uloví si rybu, spokojeně se opalují na louce na slunci a co více si vlastně přát. To jsem moc nepochopil a doufám, že následně dvanáctý kraj projde proměnou (kterou nastolí Snow) v ten nejvíc chudý kraj s nejhorším životním standardem. Pokud touto proměnou neprojde, tak vlastně nechápu celý odklon od toho, jak byl dvanáctý kraj popisován v původní trilogii. Co bylo fajn jsou určitě herci, minimálně Rachel Zegler byla castingem vybraná dokonale. Film teda není úplně špatný, ale za mě se del pojmout jinak a lépe. Hodně si připravuje půdu pro následné pokračování a jde to z filmu cítit. Typuji, že samozřejmostí bude i třetí díl, ať to dá dohromady další trilogii.

plakát

True Blood: Pravá krev (2008) (seriál) 

Série 1 - Seriál, který začíná vcelku poklidně a to se mi přesně na první sérii líbilo. Poznáváme hlavní postavy (moji oblíbenci jsou Lafaytte a Tara), prostředí zapadlého městečka v Louisianě, problém s upíry ve společnosti a tak dále. Série 2 - Oproti první sérii tu bylo až moc nových postav. Ať už to byli texaští upíři, Jessica, královna, Maryanne, Eggs, Daphne, další telepat, zkrátka bylo toho moc i přesto, že ne všechny postavy byly tak významné. Ze začátku mě překvapilo, jak se nic neděje, protože jsem kvůli zdejším komentářům očekával, že druhá série je o dost více napínavá. Ona napínavost a šílená jízda se začíná odehrávat až od poloviny. Přijde mi to, jako kdyby seriál měl touto sérií končit, dokázal bych si to představit jako závěrečnou sérii seriálu a ne jako pokračování klidné a konverzační jedničky. Na jednu stranu to nebyla vůbec špatná série, ale takhle strmou proměnu jsem vůbec nečekal. Zatím nechávám pět hvězdiček a zajímá mě, kam se seriál posune. Podle mě budu po konečném zhlédnutí seriálu měnit následně i hodnocení jednotlivých sérií, ale kdo ví. Série 3 - Třetí série mě celkem zklamala. Už cítím úpadek. Je tu spousta postav a stále se děje něco nového, ale já se i přesto nedokážu oprostit od pocitu, že jsem se hodněkrát nudil. Nikdo z hlavních herců mi prostě není sympatický. Na Anna Paquin jsem si zvykl, ale Stephen Moyer je opravdu otřesný. To stejné jeho postava Bill, toho jsem měl rád pouze prvních pět dílů v tomto seriálu. A ostatní postavy jsou na tom s mými sympatiemi stále hůře a hůře, Taru postihne jednou trauma za druhým a už to není ta Tara jako na začátku. Dějové linky Sama a jeho rodiny byly v pohodě, ale čekal jsem víc než v pohodě. Jason a jeho dějová linka byla úplně k ničemu asi stejně jako minulou sérii v té sektě. Opět. Jasonova postava byla zábavná naposledy v první sérii a od té doby nic moc. Postavy, které to pro mě zachraňují jsou definitivně Eric, kterého hraje můj oblíbený Alexander Skarsgard, nový vlkodlak Alcaide a stále trochu i Laffayete s Jessicou, jenomže jejich dějové linky, ve kterých si oba najdou určité vztahy moc nemají grády. Seriál se začíná stávat hodně překombinovaným a podle mě mu nejvíc seděla jednoduchost první série. Kdyby aspoň nedával tolik prostoru všem postavám a soustředil se pouze na menší okruh bylo by to lepší. Být zde méně postav, více akce, postavy lépe vystavěné a zahrané sympatičtějšími herci hned bych seriálu dal pět hvězd, ale takhle už musím ubrat.

plakát

Žít po svém (2005) 

Lasse Hallstrom vždycky do svého filmu otiskne něco, díky čemu ho udělá velmi citlivým a emočním. Žádný jiný režisér nedokáže takto dobře pracovat s obyčejnými civilními příběhy. Lasse má vytříbené cit pro vyprávění, a i přesto, že film nedosahuje nějakého epického příběhu, je stejně zábavně koukatelný a nenudí.

plakát

Podzim v New Yorku (2000) 

Není to úplná pecka, nevtáhlo mě to jako jiné filmy podobného ražení. Film rozpoznatelný a zapamatovatelný pouze díky hercům. Richard Gere je tu nic moc, ale vidět Winonu Ryder a Veru Farmigu v jednom filmu bylo fajn.

plakát

Domino (2005) 

První polovina jde, dává to smysl, příběh odsýpá, jenomže jakmile se dostanete za druhou polovinu zjistíte, že film není vůbec to na co vás celkem povedený začátek navnadil. Dále si uvědomíte, o jak moc překombinovaný film se jedná. Jak vyprávěním, tak samotnou formou. Překombinované střihy, až moc druhů záběrů, všemožné filtry a dalších spoustu věcí. Styl Tonyho Scotta vyhledávám, je to jeden z mých oblíbených režisérů, ale tento kousek se mu trochu vymknul z rukou. Poslední "bonus" je to, že inspirace skutečnou událostí a životem Domino Harvey spočítá tak maximálně v názvu tohoto filmu. Nic víc. To pro mě bylo velkým zklamáním. Nečekal jsem životopisný film, ale čekal jsem film o Domino a toho jsem se nedočkal (za to určitě může částečně matoucí popis obsahu filmy zde na Čsfd, ten kratší). Jestli o ní chcete něco vědět, lepší práci odvede její profil ve Wikipedii. P.S. Chvíle, kdy se film o lovcích lidí snaží hrát na artsy dílo jsou už úplně mimo.