La La Land (2016)
Tento film jsem zhlédla díky nátlaku okolí, protože jsem ze všech stran slyšela, jak je strašně skvělý a jak bych si ho určitě měla zařadit do škatulky "must see". Nečetla jsem si žádné obsahy, neviděla žádné trailery, protože ono už jenom z plákatu můžete odhadnout celý příběh a v polovině filmu dokonce i na kterou stranu se přikloní samotný konec. Mám ráda muzikály, nevadí mi jazz a když je nálada, překousnu i nějaké ty slaďárny. Tady jsem si ale připadala jak kdybych byla hladová hozená do nějaké kýčovité restaurace, kde místo hlavního chodu podávají pouze jednohubky - aneb film obsahoval od všeho trochu, ve výsledku nic a já mám pořád hlad po té slibované hlavní náplni. Hudebních vystoupeních, na můj vkus, bylo poměrně málo, a když už se nějaké dostavily, stálo to za velký kulový. Jediné, co se mi líbilo, tak čisté klavírové chvilky, které dohromady mohly dát tak 10 minut filmu - smutné. Zbytek tvořily jen naivní nářky, špatná karma a párek narcistů, kteří jsou osvíceni až ve chvíli, kdy je to všem u zadku. Samotná myšlenka filmu není ale až tak špatná, podle mého názoru jen nešťastně zpracovaná, protože buď mě rušila dějová linka do rádoby muzikálové hudby, nebo naopak hudba do tuctové dějové linky. Dohromady mi to ale nesedlo, místy mi to lezlo pěkně na nervy a místo naděje na prince na bílém koni, jsem vyhlížela naději na brzký konec této slátaniny. Děj bych hodnotila 2*, ale díky dobrému hereckému obsazení a výkonům, které z toho udělaly o trošku koukatelnější snímek, dávám 3*. Můžu tedy hrdě říct, že jsem splnila další část mého, od okolí doporučovaného, "must see", náctileté holčičky (a další jim podobní) jsou jistě šťastny, že jejich smutná srdéčka byla naplněna adrenalinem tohoto buzikálu (děkuji uživateli Verbal za výtečné slovo!) a já si jdu radši pustit metal, než utrpím další mindfuck.
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (2016)
Na tenhle film jsem se rozhodla jít do kina hnedka po zhlédnutí traileru - a to ani nepatřím mezi kdovíjaké fanoušky válečných filmů, ale věděla jsem, že to bude stát za to. A taky že jo. Z kina jsem vyšla doslova nadšená a ještě chvíli jsem musela film strávit. Skvělá kamera, herci, efekty a dokonale silný děj, který byl umocněn myšlenkou skutečné události. Ačkoliv film má přes dvě hodiny, nebyla chvíle, kdy bych se nudila a říkala si, že je to zbytečně táhlé. Byla jsem natolik vtažena do děje a soucítila jsem s hlavním hrdinou, že mi vše plynule uteklo. Oceňuji také vyobrazení rodinného zázemí hlavního rodiny a jeho celkového života před válkou, emoce vojáků a změna jejich představ o válce, zatímco vidí své kamarády umírat a celkově to, jak válka umí lidi změnit. Výborný film, který jsem ihned zařadila mezi své oblíbené a který strčil do kapsy všechny letošní filmy, takže doufám, že za to obdrží nejedno ocenění.
Méďa (2012)
Film Méďa má v sobě klasickou zápletku v méně klasickém provedení, a proto myslím, že si tento film nemusí každý oblíbit. Pro nĕkteré diváky to může být vulgární snaha o humor bez pointy a pro druhou skupinu zase příjemná zábava nad šňupajícím méďou sejícím jednu hlášku za druhou. Momenty, jako třeba když se přerostlý mončičák pere se svým majitelem, musí pobavit i ty nejvĕtší suchary. Ovšem každého humoru moc škodí, a i když to tvůrci filmu občas přepískli, nebylo to zas o tolik za hranicí meze. Herecké výkony jsou přesvĕdčivé, herci sympatičtí a kupodivu tam žádná role nevystupuje do popředí - všem je rozdán stejný podíl a každý s ním naloží po svém. Já osobnĕ hodnotím jako nadprůmĕrnou komedii, co mĕ po dlouhé dobĕ opravdu pobavila. U tohoto filmu je ale potřeba naladit se na stejnou vlnu jako tvůrci, abyste si účinky plnĕ vychutnali. Myslím, že za zkoušku nic nedáte - buď to pro vás bude naprostý brak nebo se budete bavit jako já.
Odebrat z přátel (2014)
Pokus o hororový snímek, kde se zkušení hororoví fanoušci budou bát stejnĕ, jako při nepřetržitém maratonu sledování Hannah Montana. Co vás na tomhle filmu zaujme, je originální pojetí, kdy se celý film dívate na počítačovou plochu jednoho z teenagerů. Ano, a jak vás potom tohle může vystrašit? Nemůže. I tak nĕkteří z vás pocítí tajemnost ze záhrobí a možná vám i na chvíli naskočí husí kůže, ale ve mnĕ to žádné extrémní pocity nevyvolalo. Takže pokud tenhe film mám hodnotit jako horor, tak dávám 2/5, za samotné zpracování, námĕt, nad kterým je třeba se zamyslet, a hodnocení z pohledu thrilleru dávám zlatý střed - 3/5
The F Word (2013)
Irsko-kanadský romantický film se zajímavým obsazením (v hlavní roli Daniel Radcliffe), ale o nĕco ménĕ zajímavým příbĕhem. Ačkoliv místy jsem se plytkému humoru zasmála, už od začátku mi bylo jasné, jak vlastnĕ celý film dopadne. Pokud nejste příznivci romantických filmů, bude to pro vás maximálnĕ příjemná oddechovka, kdy jen zabijete nudu, ale pokud jste dušičky hltající romantično, budete se při tomhle filmu roztékat blahem a slintat nad každou scénkou. Za tento příjemný, neurážlivý film se sympatickými herci bych dala 4*, ale díky předvídatelnosti situace dávám pouze 3/5.
Co jsme komu udělali? (2014)
Přiznám se, že rozhodně nepatřím mezi fanoušky komedií. Nikdy jsem neměla potřebu si pustit v poklidný nedělní večer komedii, přecpat se popcornem a s úsměvem na tváři usnout. Vždycky jsem šáhla po nějakém hororu či psychologickém thrilleru, který ve mně bude doznívat ještě pár hodin po skončení titulků a já se budu bát celou noc vystrčit nohu z postele, aby mě něco neukradlo. Nicméně jsem narazila na tuhle komedii, tak jsem si řekla, proč to nezkusit. A musím říct, že už po pár minutách filmu jsem věděla, že bude patřit k mým oblíbeným. Děj filmu je na jednu stranu absurdní, na druhou stranu, vzhledem k dnešní situaci, co by člověk kamenem dohodil. Rozhodně nepatřím mezi sluníčkáře, takže xenofobní humor na velmi atraktivní téma dnešních imigrantů jsem hltala plnými doušky a velmi si ho užívala. Musím ale přiznat, že tento film bortí veškeré naše předsudky vůči přistěhovalcům a že i mezi imigranty mohou být ti dobří. Kdo má tedy chuť se zasmát u kvalitní, nenáročné komedie, tak jenom vřele doporučuji.