Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný

Recenze (550)

plakát

Kingsman: První mise (2021) 

Když smícháte dva dobré filmy, nedostanete skvělý film, ale nesmysl. Vážný pochmurný film o vojákovi z bohaté rodiny, který se trikem dostane do role běžného vojína první světové války by sám o sobě mohl být působivý, atmosférický a výborný. Film o potrhlé alternativní realitě, kde První světovou válku rozpoutá praštěné spiknutí už nemůže být praštěnější a mohl by to být zábavný film. Dohromady ta směs nedává smysl. Škoda tak dobrých hereckých výkonů především Ralpha Fiennese a Gemmy Arterton pro takovou pitomost.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

V lovu jsou vždycky dvě cesty - silného porazí silnější v přímém souboji nebo chytřejší nějakou pastí a kličkou. Predátor jde tou první cestou a dokazuje, že on je ten nejsilnější parchant v okolí. Lidé bývali v historii často ti slabší a tohle je náhled toho, jak museli uvažovat při lovech na medvědy a podobnou velkou havěť. Skvělá atmosféra, výborný scénář, překvapivá Amber Midthunder a zábavné pomrkávání odkazy z kultovního prvního dílu. Skvělá práce!

plakát

Thor: Láska jako hrom (2022) 

Taika Waititi občas dokáže opravdu překvapit. Tentokrát překvapil tím, že natočil klasický americký rodinný film, který povinně předkládá pro každého něco, až jsou z toho otrávení všichni. Hercům není co vytknout, Natalie Portman vyloženě září, Chris Hemsworth je chvíli hrdina a chvíli parodie na hrdinu, Christian Bale je vzteklý mstitel s příběhem a Korg hláškuje. Celý film je ovšem jako na houpačce - pracně vybudovanou atmosféru okamžitě shodí nějaký přiblblý vtip na kozly a rozjetou veselou atmosféru zmrazí scéna z nemocnice nebo ledový Bale/Zabiják bohů. Tohle není dobrá cesta.

plakát

Seveřan (2022) 

Artový Hamlet ve vikingské verzi se vyznačuje skvělou atmosférou a vynikajícím vystižením reálií. Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy a Willem Dafoe jsou taková třešnička na dortu. Přesto se mi s přibývajícími minutami začalo zdát, že se autoři zahleděli do své manýry a začali kašlat na film jako celek. Ve výsledku přesto vynikající film.

plakát

Manyeo Part2. The Other One (2022) 

Druhý díl se vyznačuje především mnohem slabším scénářem. Oproti prvnímu dílu jen vcelku slaboduchá vyvražďovačka převážně pomocí telekineze, i když i zbraně přijdou ke slovu.

plakát

Manyeo (2018) 

Něco mezi Firestarter a postavou Eleven ze Stranger Things (jen postava, ne děj) v korejské verzi. Adoptovaná teenagerka z vesnice se vypraví na soutěž talentů do města, skvěle zazpívá a předvede telekinezi - a už to jede jako po krvavém toboganu až do bazénu plného krve na konci. Akční jízda jak má být. Kim Da-Mi v hlavní roli je výborná, Choi Woo-shik je slizký a Jo Min-soo se svým věčným úsměvem fanatika děsivá.

plakát

Sandman (2022) (seriál) 

Seriál ve mě zanechal divnou pachuť. Rád bych ho hodnotil na pět hvězd, ale některé věci mě tak strašně štvou, že nemohu. Příklad jeden za všechny - Constantine. Keanu Reeves byl úžasný John Constantine ve filmu z roku 2005, Matt Ryan navázal v 2014 už ne tak povedeným seriálem, originální Hellblazer je vynikající, ale proč v Sandmanovi musí být Johanna Constantine a popřít zbytek popkultury? Jenna Coleman hraje Johannu skvěle, ale pachuť zůstává. Je mi jedno, že s tím Gaiman souhlasil, vadí mi to, protože to rozbíjí kontinuitu se "zbytkem světa" a jediný důvod té změny je ideologie tvůrců, aby bylo víc ženských hrdinek a ještě mohla mít partnerku. A tahle linka se táhne celým seriálem, když už tvůrci povolí jediný heterosexuální pár v celém seriálu, tak jeden z páru je duch. Mimo této pachuti obsahuje seriál lepší (1, 3, 4, 6, 9) a horší (2, 7, 8) díly, ale scénaristé odvedli dobrou práci. Tom Sturridge v hlavní roli působí dobře (jen mi leze na nervy, že strašně připomíná Roberta Pattinsona v Twilight), Boyd Holbrook jako Corinthian je skvělý, Vanesu Samunyai je na své mládí výborná, Kirby Howell-Baptiste zaujala svým charismatem jako Smrt. Na seriálu je vidět, že si s ním dali práci, počítačové scény jsou přirozené a hezky zapadají do děje. Kdyby se tvůrci oprostili od ideologie a prostě převedli comiks do seriálu, mohla to být událost roku.

plakát

Halo (2022) (seriál) 

Rozporuplný seriál, který má své světlé chvilky aspirující na pět hvězdiček a své slabé chvíle hodné odpadu. Scénář mezi extrémy nepatří, ale vzhledem k rozsáhlému pozadí hry Halo není žádná výhra. Celý seriál vyzníval, že boji proti agresivním mimozemšťanům se věnuje téměř pokoutně jedna rodina a několik blízkých vojenských hodnostářů. Dva vědci, jeden asistent, dvě šarže několik supervojáků a konec. Linie s planetou Madrigal je zajímavá a ukazuje stinnou stránku života pod UNSC, ale obsahuje nejvíc nudné výplně. Epizody kolísají od skvělých po strašnou nudu. Naštěstí scénář zachraňuje závěrečná epizoda, která propojuje seriál a hru. Casting byl už rozporuplnější: Pablo Schreiber (Master Chief), Natascha McElhone (Dr. Halsey),  Charlie Murphy (Makee) a Kate Kennedy (Kai) mě vyloženě bavili, zato Yerin Ha (Kwan) a Bentley Kalu (Vannak) mi vyloženě šli na nervy. Vizuál pěkný, bitvy většinou propracované s výjimkou závěrečného boje, který byl možná úmylsně hodně CGI. Celkově to není špatné, ale mohlo to být o hodně lepší - takové Expanzi to nesahá po kolena.

plakát

Někde mezi (2022) 

Přepálené teen duchařské drama už neví co všechno nabídnout, aby rozplakalo publikum. Nestačí smrt, musí přihodit ještě traumatizovaného sirotka a nešťastnou lásku. Kyle Allen si zahrál i v podobném, ale mnohem lepším filmu Mapa dokonalých maličkostí, kde dostal větší prostor a využil ho. Joey King už je trochu přestárlá teenagerka, ale rozhodně film svým herectvím a charismatem pozvedává alespoň na průměr.

plakát

Hawkeye (2021) (seriál) 

Seriálu jsem se trochu obával, protože Clint Barton aka Hawkeye je v podstatě jen stárnoucí skvělý lučištník zmítaný mnoha traumaty a s nepřeberným množstvím nepřátel z minulosti, kterým se snaží zmizet z očí. Nepřekvapivě je příběh rozlučkou s Natašou, předáním role další skvělé lučištnici Kate Bishop (zábavná Hailee Puring Steinfeld) a překvapivě i vánoční komedií. Žádná záchrana světa, jen vypořádání se stíny minulosti a neuvěřitelně malý počet mrtvých na množství šípů vystřelených dvěma nejlepšími lučištníky světa. A také množství zábavných vedlejších postav. Žádná velká pecka, ale neurazí to a zasmál jsem se.