Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný

Recenze (550)

plakát

Šťastné a veselé (2020) 

Čekal jsem LGBT agitku, ale v tomto směru autoři našli přijatelný kompromis. Pořád si sice myslím, že by méně tlačení na pilu mělo lepší výsledky, ale ve výsledku přijatelné. Film s jinak plytkým vánočním příběhem bez nějaké invence (jen se romantika koná mezi stejnopohlavním párem) drží výborné herecké obsazení. Titulní role Kristen Stewart a Mackenzie Davis sedí jako přišité, ale hlavní výhra byla ve vedlejších rolích skvělého Dana Levyho a vynikající Aubrey Plaza. Ve výsledku vlastně průměrný romantický vánoční film s trochu neobvyklou hlavní dvojicí.

plakát

Rozhněvaný muž (2021) 

Guy Ritchie se rozhodl překročit svůj stín a natočil stoprocentně vážný temný revenge film klasického střihu bez videoklipových zkratek. Jason Statham si zahrál opravdu naštvaného šéfa firmy "řešící problémy", který se tentokrát vydal na soukromou cestu pomsty a nehodlá se nechat nikým a ničím zastavit. Celý film odehrál s kamennějším obličejem než terminátor, přesto nebo proto je tohle nejlepší role jeho kariéry. I další herci jako Holt McCallany a Scott Eastwood podávají skvělé výkony. Všechno je navíc podkresleno hutnou temnou hudbou, která dodává filmu další level osudovosti. Samozřejmostí je hromada mrtvých, přepady a vzduch plný olova z automatických zbraní. Celá ta temná a chlapácká atmosféra kupodivu funguje a nevypadá směšně, ať se woke nadšenci klidně staví na hlavu. Podle počtu scénáristů očividně scénář prošel mnoha úpravami, ale výsledku se nedá nic vytknou, stejně jako režii Guy Ritchieho, který zvládl ukočírovat celý film do fungujícího celku bez slabých míst. Klobouk dolů.

plakát

Mapa dokonalých maličkostí (2021) 

Nečekaně dobrý film, kde dva teenageři uváznou v časové smyčce. Autoři dobře vědí, že nejde o nijak převratnou myšlenku a při úvahách o příčinách nechávají postavy jmenovat slavnější filmy s časovou smyčkou, ale rozhodnou se jít komorní cestou a hrdinové se baví hledáním dokonalých momentů, kdy orel uloví rybu v jezeře nebo motorkáři zastaví dopravu, aby nechali přejít želvu přes silnici. Žádná záchrana světa, žádná akce, jen si dospívající musí uvědomit priority a trochu na sobě zapracovat. V podstatě jde o filozoficko/psychologickou úvahu, ale zabalenou do líbivého kabátu s výborně vybranými hlavními hrdiny. Jak jsem naznačil, kvalita filmu v nemalé míře závisí na představitelích hlavních rolí Kathryn Newton a Kyle Allenovi, kde měl casting skvělý odhad. Oba aktéři se rolí zhostili prvotřídně, i když mi v čase natáčení dvaadvacetiletá Kathryn Newton přišla na sedmnáctiletou trochu moc dospělá. Příjemný a milý film s výbornými herci.

plakát

Šaty pro princeznu (2017) (TV film) 

Vánoční romatika, kde se chudá asistentka a amatérská módní návrhářka seznámí s princem inkognito. Prostý scénář by nevadil, ale režisér nevykřesal špetku emocí a obsazení třetiřadými herci také nepomohlo. Není to vyložený propadák, ale kvalita nedosahuje ani průměru.

plakát

Nelíbej muže ve vánočním svetru (2020) (TV film) 

Jednoduchá vánoční romance jako podle šablony. Úspěšný architekt se vrátí ke kořenům a práce ho začne bavit a rozvedená matka si najde manžela. Všichni spolu skvěle vycházejí, všichni jsou milí a hodní a všude kolem tancují jednorožci a elfíci (no dobře, to už tak úplně ne). Scénář je prostý a přímočarý, ale film drží sympatičtí herci v hlavních rolích Ashley Williams a Niall Matter. Příjemné na jedno podívání, do zítřka zapomenu o čem to bylo.

plakát

Lásce na stopě (2001) 

Průměrná romantická komedie s nadprůměrnými herci. John Cusack, Kate Beckinsale ve filmu vyloženě excelují a sedl jim jako ulitý. Po náhodném setkání s společném večeru chce hrdinka nechat další setkání na náhodě, které ovšem nakonec oba hrdinové usilovně pomáhají. V nezapomenutelné komické vložce se mihne Eugene Levy, který film výborně odlehčí. Příjemná romantická komedie bez výrazného záporu.

plakát

Moře klidu (2021) (seriál) 

Hard sci-fi příběhů se točí jen málo a korejcům se tento výborně vydařil. Příběh z neveselé blízké budoucnosti sleduje skupinu kosmonautů letících zachránit cenné vzorky z měsíční stanice, kde všichni obyvatelé zahynuli údajně kvůli úniku radiace. Jak už to bývá, tak nic nejde podle plánu, množí se oběti na životech a nadřízení očividně zamlčují důležité informace. Seriál je ovšem točený pro Netflix, takže scénář i herecké výkony jsou poplatné západním standardům a i divák nezvyklý asijské kinematografie si přijde na své bez jinak oblíbeného střídání žánrů nebo vyvraždění všech hrdinů do jednoho. Seriál se nečekaně striktně drží hard sci-fi linie s občasným sklouznutím do hororu. Korejci nasadili špičkové herce v čele s Doo-na Bae (Atlas mraků, Kingdeom) a Yoo Gong (Vlak do Pusanu), kteří odvádějí prvotřídní práci. Některé zápletky příběhu jsou až příliš podobné jiným projektům od Vetřelců po Doktora Who, ale jinak je příběh dobře vymyšlený a většinou dává smysl. Režisér rovněž rozumí své práci a vykřesal těžkou a klaustrofobní atmosféru. Korejci nešetřili ani na kulisách a dobře zvládli i scény z povrchu Měsíce, i když je tam vidět pozemská gravitace, kterou v interiérech stanice vtipně ošetřili scénou se zapnutím umělé gravitace. Co mi na seriálu vadí asi nejvíc je očividné porušování základních fyzikálních zákonů, kde se dost tlačí na pilu. No a závěr už je vyloženě přestřelený, tam by méně bylo více. Jinak moc pěkný seriál pro fanoušky kosmické sci-fi s hororovým nádechem.

plakát

Kouzelný náramek (2020) (TV film) 

Šablonovitý romantický vánoční film je ozvláštněný pátráním po majitelce ztraceného náramku. Filmaři nešetříli na exteriérech a interiérech, kterých dvojice hrdinů prostřídá při pátrání slušně velké množství. Film si pro sebe ukradla Ashley Greene, která ušla od Twilight dlouhou cestu, během které se naučila hrát. Její partner Brendan Penny bohužel zvládl střídat jen výraz nezájmu v záběrech bez partnerky a výraz uhranutého s partnerkou. S lepším partnerem k Ashley Greene to mohlo dopadnout lépe, ale i tak je to pěkný vánoční romantický film, který nikoho neurazí.

plakát

Resident Evil: Raccoon City (2021) 

V podstatě není moc co napsat. Na filmu není nic vyloženě špatně a herci se snaží, ale nevychází z toho nic lepšího než tuctový zombie horor. Na filmu mě štve množství detailů, které mi vyloženě vadí - zombies sice všelijak skučí, ale za hrdiny se vždy připlíží naprosto bezhlučně i v úplném tichu. V žádné rvačce nikdo neutrží kousanec, i když mají holé ruce. Město je "uzavřeno" vojáky v ulicích, i když je plné zombies a obklopeno lesy a pastvinami. Prakticky všechny problémy jdou za Johannesem Robertsem, který je podespaný pod scénářem a režií, ale ze zajímavé látky nevykřesal nic zvláštního.

plakát

Expedice: Džungle (2021) 

Nečekal jsem zrovna Indianu Jonese, ale nečekal jsem ani takhle bídný film. Autoři si evidentně řekli: Když funguje dvojice na malé lodi v džungli v Africké královně, tak bude fungovat zase, jenže Dwayne Johnson má do Humphrey Bogarta dost daleko. Když fungovali mrtví piráti v Pirátech z karibiku, tak budou fungovat zase, jenže to by z nich nesměly být jen nabubřelé CGI. Splácat pár funkčních schémat prostě nestačí a pokud není promyšlený koncept, tak to nefunguje. Film vyloženě připomíná hýřivě barevnou atrakci z Disneyworldu s humorem pro děti pod dvanáct let, což je i na rodinný film proklatě málo. Abych nebyl vyloženě negativní, tak některé akční scény skutečně dobře fungují a steampunková loď, kmen lidojedů nebo domorodý chrám vypadají dobře. Dwayne Johnson si hraje pořád tu svoji postavu svalnatého hrdiny jako třeba v Jumanji, ale každým rokem je to méně uvěřitelná stylizace. Naštěstí jsou tu náznaky přestylizování do komediálních rolí, kde už věk nehraje takovou úlohu.  Naštěstí film zachraňuje alespoň vždy kvalitně hrající Emily Blunt, bez které by se ode mě film dočkal mnohem jízlivější kritiky.