Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Horor

Recenze (378)

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Tři hodiny dlouhé akční inferno! Čtvrtý John Wick se naprosto utrhl ze řetězů. Skvělý vizuál, výborně natočené akční scény, které zas o něco dál posouvají hranice. Samozřejmě, že co se logiky týče, snímek pokulhává, ale na to si tato série nikdy nehrála. Buď to přijmete a naprosto si to užijete nebo to nepřijmete a budete 169 minut trpět. Pro milovníky žánru nicméně povinnost. Hodnocení:85%

plakát

Andor - Teď jdem ven (2022) (epizoda) 

Emotivní projev Andyho Serkise a závěrečná promluva Stellana Skarsgårda tento seriál naprosto vystihuje. Strašně dlouho jsem ve SW světě neviděl tak promyšlenou věc, jako je právě Andor. Jeho scénář, vizuál, hudba a perfektní herecké výkony. Tohle je to co jsem od novodobých STAR WARS chtěl! Strašně se těším na poslední dvě závěrečné epizody a doufám, že se Andor dožije i druhé série, protože utnout to nejlepší co nám zatím Disney z tohoto světa naservíroval - to by byl hřích nevídaných rozměrů.

plakát

Bullet Train (2022) 

Po delší době konečně pořádná, ulítnutá akční řežba, která je podpořena skvělým hereckým ansámblem. Především trojice Pitt, Taylor-Johnson a Bryan Tyree Henry si své role užívají do úplného maxima. Leitch už od začátku ukáže mantinely a je jen na divákovi, jak moc bude ochotný na jeho hru přistoupit. Proto chápu, některé (zejména zahraniční) rozpačité recenze, které kritizují přehnanou stylizaci a překombinovaný děj. Já jsem ovšem na druhém konci břehu a Bullet Train si moji pozornost získal nejvíce právě svým originálním stylem vyprávění, výbornou akcí a pořádnou dávkou nadsázky. Ten film si moc dobře uvědomuje čím je a divákovi to taky celou dobu stopáže ukazuje. Já jsem se bavil od první minuty až po závěrečné titulky. Víc takových snímků! Hodnocení: 87%.

plakát

Jurský svět: Nadvláda (2022) 

Musím se přiznat, že se mi nový Jurský svět poměrně líbil. To jsem před projekcí opravdu neočekával. Má to slušný rozjezd, dobré nápady (lovení a kšeftování s dinosaury), ale i ty špatné (obří sarančata a nesmyslný plán hlavního antagonisty). Hloupoučký scénář jsem schopný odpustit na úkor toho, že se s vypnutou hlavou budu bavit a nebudu nudit. Což se u nového třetího Jurského světa povedlo. Narozdíl od předchozího filmu totiž mnohem lépe odsýpá, pořád se něco děje a nenajde se moc hluchých míst. Nebojím se i říci, že především první polovina završená úžasnou dvacetiminutovkou na Maltě je poctivá porce zábavy. V druhé polovině už se vracíme do starých kolejí, plných klišé a opakování již 6x viděného. Potenciál materiálu byl přitom mnohem, mnohem větší. Hodnocení:69%.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Na nový TOP GUN jsem šel se střízlivým očekáváním a nechtěl jsem se nechat opít superlativním hodnocením, které dokonce pořád stoupá. Ale ono to tak prostě a jednoduše je! Byl jsem uchvácen s jakou grácii to Tom Cruise s Kosinskim zvládli. Nostalgie a pomrkávání na původní film, které ale není na sílu a přesně se hodí tam, kde si to zrovna určitá scéna vyžaduje. K tomu zábavný střet staré generace (Cruise) s výraznými, mladými a sympatickými herci. Velmi výrazná chemie mezi postavami jenom potrhává finální zúčtování, které je dokonalým příkladem akčního inferna, kde scény neustále gradují a vy si můžete napětím kousat nehty. Jsem opravdu nadšený!  Tohle jsem nečekal. První TOP GUN je fajn 80s klasika, ale druhý je ve všech směrech jinde. A Cruise si tohle všechno, jako poslední klasická filmová star, zaslouží. Já mu to moc přeju. Hodnocení:93%.

plakát

London (2005) 

Je až neskutečné, jak jsem se s tímto snímkem dokázal ztotožnit. Všechny ty události, kterýma si postavy procházely, životní otázky, na které se někdy jen těžko hledá odpověď a situace, které se staly nejednomu z nás. Po skončení snímku všechny ty pocity rezonují. Možná se moje hodnocení odráží od mého aktuálního rozpoložení a snímek London by si mě za jiných okolností tolik nedostal. Ale je to opravdu zajímavý počin, který si získal moji pozornost a ve kterém jsem se v mnoha ohledech našel. A hlavní herecké trio je výborné. Hodnocení:87%.

plakát

The Divide (2011) 

Opravdu silný zážitek. Rozklad lidské důstojnosti v přímém přenosu. Touha přežít je u všech postav maximální a instinkt přežití je kolikrát dožene na úplné dno. Nepříjemné, leč v mnoha ohledech dosti realistické. A závěrečný soundtrack to celé jen podtrhává. Hodnocení:75%.

plakát

Pouť (2010) 

Milý příběh o lidské dobrotě, laskavosti odhodlání a cílech. Herecké kvarteto má mezi sebou neuvěřitelnou chemii a výprava je překrásná. Skoro jako bych Cestu svatého Jakuba absolvoval já sám. Dlouho jsem neviděl tak příjemnou podívanou. Hodnocení:80%.

plakát

Batman (2022) 

Toto jsem potřeboval! Dva roky dlouhého čekání se konečně naplnily a já jsem nadšený. Instantní deprese, podporovaná neustálým deštěm a temnou atmosférou, která je konečně taková, jakou si filmový Gotham zasloužil. To má na svědomí především kamera Greiga Frasera, kdy je pomalu každý záběr jako ze stránek komiksu. Komiksy se mimochodem The Batman inspiruje velmi, ale bere si z nich jen to nejlepší, co nám tyto stránky o Temném rytíři nabídly. Moc se mi líbí kam se Matt Reevese nový pojetím postavy ubírá - a to především do vod detektivních, kdy je Batman podáván hlavně a především jako detektiv. Rváč a čistič ulic je přesunut až na vedlejší kolej (což pro někoho, kdo čeká především vyloženě akční film, může být problém), ale já to kvituji a to hlavně proto, že jsme takového Batmana na velkém plátně nikdy pořádně neviděli. To ovšem neznamená, že by se akční stránka filmu nepovedla, bojové scény a automobilová naháněčka jsou totiž kulervoucí! Scénář je velmi dobrý a především první polovina vám nedá vydechnout, pořád se něco děje a vy jen čekáte co nového vám přinese a čím vás překvapí. Robert Pattinson je výborný a obavy, že jako Batman neobstojí byly úplně zbytečné. Pattinson je značnou část snímku především pod maskou a jako Bruce Waynea ho uvidíme málokdy, ale to bych si dovolil říct, že byl i tvůrčí záměr. Dokonale hraje očima člověka, kterého stíhá trauma z minulosti a jehož jizvy se jen těžko hojí. Pattinsonem výtečný casting rozhodně nekončí a zdatně mu sekundují krásná Zoë Kravitz jako Catwoman, Jeffrey Wright jako Gordon, démonický Paul Dano jako hlavní antagonista Riddler a Colin Farrel jako Penguin. Kdo ale určitě překvapil, byl John Turturro jako mafiánský boss Carmine Falcone, který si užívá každou minutu na plátně a je to znát. Moje očekávání byla maximální a já jen chrochtám blahem, že nový Batman nezklamal a má určitě své opodstatnění, že vznikl mimo jakýkoliv DC vesmír, který by mu jedině uškodil (i když bych docela rád viděl i Affleckovu verzi). Dvojka nám je krásně naznačena a já jen doufám, že vznikne, protože jestli toto byl jen začátek, tak se nemůžu dočkat, co si pro nás Matt Reevese přichystá dále. Prostředky, materiál a potenciál teď rozhodně má. Více takovýchto filmů, s jasnou tvůrčí vizí a svobodou, do kterých zasahuje studio jen minimálně nebo vůbec. Protože raději dostanu jeden takovýto poctivý produkt za rok, nežli čtyři, generické stejné a opakující se produkty, které se bojí jakýkoliv změn a u kterých se pomalu, ale jistě, ztrácí jejich tvář. Hodnocení:97%

plakát

Vřískot (2022) 

Vřískot jsem měl vždycky rád. Každý snímek z této série měl něco do sebe. Miloval jsem různé odkazy, narážky, reference, ironii a sebeuvědomění. Tyto filmy se pohybovaly přesně na hraně (někdy až do jistě míry únosnosti) parodie a klasického hororového subžánru slasher. Každý Vřískot uměl reagovat na současnou dobu a leckdy bych dokonce řekl, že byl i nadčasový. To samozřejmě platí i u tohoto snímku. Dobře se tu pracuje se současnými trendy dnešních hororů a většinou i velmi zábavně. Příkladem hlavně scéna zhruba v polovině filmu, kdy se šponuje napětí, doslova až do morku kostí a rozesmálo to celé kino více, než současné komedie. S látkou pracují tvůrci tohoto snímku více než důstojně, ale i tak se jim nepodařilo mi nový Vřískot prodat. Proč? Tak především pro téměř jasnou průhlednost pachatele/ů. To se ani nebavím o motivech, které jsou tentokrát strašně slabé.Na konci filmu jsem nevěřil, že je to tak nad slunce jasné a pořad jsem doufal, že je tento moment nějaká předfinální nadstavba. Bohužel nestalo se. Přišlo mi, že ze všem pěti snímků má tento absolutně nejslabší twist (příkladem budiž twist ve čtvrtém Vřískotu, kdy jsem byl z finálního rozuzlení opravdu nadšen). Další zklamaní je, že film se až moc snaží být rádoby meta. Některé časti snímku jsou na můj vkus až přehnaně umělé (prázdná nemocnice, vraždy na předměstí za bílého dne, které si nikdy nevšimne) a nedořečené. Chápu je to pořád série na hraně sebeparodie, ale oproti starším bráškům mi to tady přišlo už za hranou. Nové postavy,až na pár vyjímek, mi teda moc nesedly. Některé ve filmu dokonce přesně vědí jak si bude vrah počínat a při finální konfrontaci se poté se zachovají naprosto nepochopitelně. Stará trojice pořád solidní,  nejvíce si to ovšem kradl pro sebe David Arquette, který měl ze starých postav v tomto snímku největší vývoj a uvěřitelnost. Jsem bohužel z nového Vřískotu zklamán a strašně mě to mrzí. Hodnocení: 65%.