Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Poslední recenze (44)

plakát

Jan Žižka (2022) 

Oki, tak se nám dostal do kin konečně Jan Žižka. Popravdě jsem tomuto projektu fandil od samého začátku, protože dával naději české kinematografii, že má navíc, než jen protektorát a komunismus. Těch osm let uteklo jako voda a do té doby jsem neviděl jediný pořádný film ze středověku. Velké plus pro Žižku, protože po tomto tématu bude hlad. Pak se začaly objevovat jména obsazení a nebyla malá. Pak se odtajnil astronomický rozpočet a já si říkal - je to doma. No a pak jsem to viděl... Tak tedy budu si držet odstup od té přemíry velké inspirace Gladiátorem a Statečným srdcem. Nebudu řešit ani historická fakta nebo místopis. Co mi vadilo hned od začátku byl podivně zbytečný šedý filtr, díky čemuž nebylo ve filmu skoro nic vidět ani za dne. Nebo to bylo celé špatně nasvícené? Další velký minus byla kamera během bitev, kde divák neměl šanci zachytit nic, natož kdo proti komu bojuje. Záběry z dronů byly fajn, Česká příroda je krásná, ale všeho moc škodí. Samotný příběh musí být silně zmateční i pro našince, kteří nespali při hodinách dějepisu, o zahraničních divácích nemluvě, pro ně to bude noční můra pochopit tyhle české hry o trůny. Co bylo hodně vidět byla Jáklova americká škola, kterak psát scénáře pro Hollywood. Nicméně tento film by se bez amerického patosu a klišé docela dobře obešel. Co mě bavilo byly dialogy. Nevím proč, ale prostě mi tam ty rádoby hlášky obyčejných žoldáků seděly. Co teda musím vyzdvihnout byl zvuk a hudba. Tady jsem nestačil zírat a byl jsem maximálně spokojen. Tedy za mě si celý film pro sebe ukradli Budař s Vetchým. Jáklovi jsem to moc přál, ale očividně těch peněz bylo zbytečně moc, stejně jako času a energie, které do toho vložil. I tak díky za to, že to dokázal a udělal pro českou kinematografii další milník. Závěr: Škoda té kamery, mohla to zachránit aspoň brutalita. Takhle si člověk užije jen českou přírodu a skvělou hudbu.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

No, co dodat? Asi jsem čekal trochu víc. Ne úplně revoluci alá první Matrix, ale něco já nevim. Podobného. Jiného? Určitě ne tenhle guláš se šesti. Jako původní nápad byl super. Tzn. první půlka filmu společně s flashbacky (tady teda pokud někdo neviděl původní trilogii, tak ostrouhá - nic pro novou generaci) a celkový nápad PC hry mi přišel fajn. Asi by to chtělo víc než jeden díl, aby se to dalo rozvést, ale bohužel/naštěstí se nestalo. Pak už to je jen kopírák, kde se pořád něco vysvětluje a skutek utek. Postav jak na orloji - zbytečně nových nebo zbytečně starých. A finále? Jediný co je na tom vážně super je nevysvětlená role černé kočky Deja Vu, která tam hraje jakési tajemno. Celkově z toho mám dojem jako z prvního dílu nové SW trilogie. Lidi se snaží o nějaké retro-recyklace místo toho, aby vymysleli něco nového. Buď je to lenost nebo jsme vyčerpali všechny možnosti. Závěr: Pro milovníky retromanie je to fajn nostalgie. Pro všechny ostatní jen béčko!

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Sága rodu Skywalkerů. Já nemám slov! Ne, opravdu, a proto si vypůjčím slova klasika: "To je ale blbej film. To je tak blbej film, že bych se ho styděl dát i do kin. Už ten scénář, jak je debilní. No scénář je tady hodně debilní, ale tak když tomu dáme nějaký efekty a sexy lokality a pak tomu nějaký jelito udělá dementní závěr…." Ne teď vážně. Abrams se snažil, ale tak se do toho zamotal, že jsem mě chvílema strach ze se tam objeví prastrýc Obiwana, který bude taky něčeho plnej. Možná jedajů možná sithů, možná prázdných pohledu. Kdo ví? Faktem ale je, že ani Smělmír Brandorád to nezachránil a to už je šajba. Nebudu tady hodnotit technicky zvládnutý film, protože můžete mít sebelepší střih i kameru, ale když je příběh na úrovni Ulice, nemate šanci. Takže palec dolu a o Skywalkrech už nikdy ani slovo. Závěr: Dallas z jedné předaleké budoucnosti.

Poslední hodnocení (2 317)

Šógun - Než vyhasne tyčinka (2024) (epizoda) (E07)

17.04.2024

Šógun - Dámy vrbového světa (2024) (epizoda) (E06)

17.04.2024

Wizards (1977)

28.03.2024

Šógun - Podvolen cizí pěsti (2024) (epizoda) (E05)

28.03.2024

Šógun - Osmero hradeb (2024) (epizoda) (E04)

22.03.2024

Šógun - Zítra je zítra (2024) (epizoda) (E03)

22.03.2024

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023)

09.03.2024

Červený trpaslík - Série 1 (1988) (série) (S01)

08.03.2024

Červený trpaslík - Série 2 (1988) (série) (S02)

08.03.2024

Reklama