Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (183)

plakát

Vyjednavač (1998) 

Větší nářez než jsem čekal... Proč takovýhle filmy dneska už nevznikají?

plakát

The Walking Dead: Daryl Dixon (2023) (seriál) 

Nedá se říct, že by Darylovo vlastní seriál byl perfektní. Ale ve srovnání se vším, co Walking Dead značka za poslední roky přinesla, jde určitě o nejpovedenější projekt. Daryl má konečně zasloužený prostor, hromada inovací, poměrně zdařilý scénář a mnoho dalších pozitiv. Kvalita je rozhodně srovnatelná s prvními sériemi hlavního TWD seriálu. Jen tak dál!

plakát

Hotel Continental (2023) (seriál) 

Ačkoliv Continental nedopadl úplně špatně, tak tomu něco chybělo a nebylo toho úplně zrovna málo. Celý projekt působí průměrně, ale jako největší nedostatek se ukázal nevyužitý potenciál silného univerza. Příběh se věnuje mladému Winstonovi, který postupně přebírá hotel, ale vyjma poměrně záživného finále je prostě celkový děj nemastný neslaný a vůbec nevyužívá kouzlo univerza Johna Wicka. Osobně mi chyběl detailnější pohled na podsvětí, na samotnou Velkou Radu. Naivně jsem očekával “jak to celé začalo” a “jak to celé funguje”, ale i přes mírnou snahu od tvůrců se zde detailnějšího průzkumu John Wick světa nedočkáte. Celé to vlastně pojednává o sporu nového a starého ředitele. Vedlejších postav se tu vyskytuje přehršel, většina z nich za moc nestojí. Ocenil bych také malinko větší propojení s filmy, mimo recepčního a Winstona totiž známé postavy nenajdete(klidně i jako děti nebo mlaďasové), odkazů také minimum. Jde znát nižší rozpočet, na druhou stranu to občas kompenzují skvělé souboje, nebo úžasný soundtrack. Mladší herci Charona a Winstona se celkem důstojně snažili, ale charisma Reevese a kouzlo John Wick charakteru tu prostě chybělo. Druhou sérii asi nepotřebujeme.

plakát

Hotel Continental - Divadlo bolesti (2023) (epizoda) 

Důstojné akční finále obsahující fajn záběry, hlášky, skvělou hudbu a celkem slušný rvačky. Mohlo to dopadnout lépe, ale také zásadně hůř. Kdyby do posledního záběru dali starého Winstona (Iana McShana), tak je to za 5 hvězd!

plakát

Jigsaw (2017) 

Po vydání a zhodnocení SAW X se musím vrátit k recenzi snímku JIGSAW. Půjdu proti proudu, ale pro mě jeden z nejlepších dílů série SAW. Ačkoliv mám tuto značku poměrně rád, tak zhruba od třetího či maximálně čtvrtého dílu se kvalita začala značně zhoršovat a už to bylo opravdu vaření z vody. Subjektivně jsem vnímal, že příběh šel do pozadí a tvůrci se naopak snažili sami sebe překonávat co největší brutalitou, respektive přinést co nejbrutálnější pasti. Což je také důvod, proč je za mě jeden z nejslabších dílů je Saw 3D/Saw 7 (terminátora Hoffmana jim nezapomenu). Jigsaw funguje v podstatě jako osmý díl, ale i jako reboot. Ovšem s účastí Johna Kramera a opravdu skvělými zvraty, zápletkou i rozuzlením. Za mě zpracování i příběh naproto epický, který krásně otevírá nové příběhové linie, na které se dodnes bohužel zatím nenavázalo. Po zhlédnutí desátého SAW, kterého jsem ohodnotil 4* musím zdejší hodnocení upravit na 5*. Protože narozdíl od Jigsawa byl desátý díl jen taková příjemná výplň a jednohubka, zatímco Jigsaw fungoval opravdu jako důstojné pokračování, které nabízí mnohem víc než drtivá většina ostatních dílů.

plakát

Saw X (2023) 

Malinko rozporuplné dojmy, ale určitě jde o jeden z nejlepších dílů. Po katastrofální Spirále jsem návrat ke kořenům včetně Tobina Bella vítal s otevřenou náručí. Celý koncept příběhu SAW X zněl skvěle a výsledek rozhodně nezklamal. Opravdu se vracíme do stylu i atmosféry dílů 1-3 což je jedině dobře. Děj se odehrává vesměs na jednom místě, John Kramer zde dostává snad největší prostor i screentime ze všech dílů a příběh ho zkoumá zase z jiného úhledu pohledu. Na druhou stranu děj je možná až moc jednoduchý a ve spojitosti s umístěním mezi první a druhý díl zvraty mají své limity, tudíž celkové rozuzlení (čímž je SAW proslulý) je trochu neuspokojivé, respektive až moc obyčejné a málo velkolepé. Desátý SAW se dá označit jako taková příjemná jednohubka, zatímco Jigsaw (osmička) celkem velkolepě otevřel nové příběhově linie, na které doufám, že tvůrci časem navážou. Pasti v desítce jsou super, některé slabší, jiné zase skvělé, nicméně mě osobně u této značky zajímal spíše příběh, než-li rozsah a brutalita pastí. Na druhou stranu najdete zde několik potěšujících návratů a opět nějaké ty zadní vrátka. Každopádně SAW X se rozhodně  nemá za co stydět, očima fanouška se dost povedl a pokud by se následující díly měly nést v tomto duchu, tak sem s tím. 75 %.

plakát

ONEMANSHOW: The Movie (2023) 

V celkovém hodnocení “ONEMANSHOW: The Movie” se určitě objevuje spoustu přehnaně nenávistných komentářů, ono v tomhle případě očekávat nějaké vymazlené filmové dílo není úplně na místě. Dostali jsme úplně jiný druh/žánr zábavy, ale je diskutabilní, zda se se takový žánr hodí pro kina. Hodnotit odpadem je přehnaně kruté už jen kvůli povedenému vizuálu, včetně výborných střihů. Je hezké, že o sobě Kazma tvrdí, že točí pro lidi a ne pro filmové kritiky, ovšem za sebe mám dost rozporuplné pocity. Jestli by tato tvorba měla být úspěšnější než skutečné filmové umění, tak chraň nás pán Bůh. Uznávám vývoj Kazmy a že si s jeho týmem plní cíle. Uznávám geniální marketing a pověst, kterou si vytvořil, stejně tak extrémní vlnu reakcí a prodaných lístků. Ale je to zaslouženě a vypovídá to něco o kvalitě? Bohužel spíše naopak. V první řadě snímek jako takový není žádná hitparáda. Že bude 80 % příběhu bude o 2 roky staré záležitosti, tedy zákulisí zakopávání auta je pro mě obrovské zklamání. Spoustu scén je vyloženě trapných a humor tu téměř nefunguje. Osobně mi vadí, že Kazma se čím dál vykresluje jako polobůh a lidi mu to žerou, protože běhají za jeho pokyny a penězi a u toho vypadají jako tupé stádo ovcí. Výsledná pointa příběhu sice není špatná, ale následné vyhlášení honu, který nutí ovečky běhat okolo šutrů a trezoru, přičemž doufají že jim milion jednodolarovek změní životy, to je opravdu ubohost. Jen nevím, jestli je víc trapný to, jak Kazma manipuluje s hloupostí diváků, nebo to že mu na to skáčou a myslí si, že to není už dávno pečlivě promyšlený. Stát tam totiž frontu, běhat po republice luštit šifru, kupovat nespočet lístků kvůli kartičkám, nebo to dokonce na bazaru prodávat? Pro Kazmu super výsledek, ale kam to spějeme? S odstupem času snižuji hodnocení na jednu hvězdu, protože ten koncept nutit na film chodit kvůli té trapné šifře pořád dokola a přitom prachy z celého Česka a Slovenska nikdo nevyhrál, tohle Kazma opravdu už přehnal.

plakát

Gran Turismo (2023) 

Gran Turismo znám z povzdálí už dlouho jako hru (nebo simulátor?), ale za fanouška značky se nepovažuji. Vznikajícímu snímku jsem tedy ani nevěnoval pozornost, takže bylo překvapení, že GT teď vychází, tak proč tomuto příjemnému žánru nedát šanci. A koná se obrovské překvapení, které z mého pohledu téměř dorovnává špičky jako “Rivalové” či “Le Mans”. Malinko mi neseděl hlavní hrdina, ale jinak naprosto skvělé obsazení, zejména úžasnej tahoun David Harbour.  Audivizuální zpracování jednička s hvězdičkou. A samozřejmě sympatické pojetí skutečného příběhu. Musím říct, že kolikrát jsem nedýchal, nebo se příběhu opravdu povedlo vyvolávat silné emoce. I přestože tomu něco chybělo, tak rozhodně patří k jednomu z nejlepších filmů ve svém žánru a rozhodně doporučuji i divákům, kterým Gran Turismo, rychlá auta, nebo závody absolutně nic neříkají.