Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Romantický

Recenze (1 714)

plakát

Planeta opic (1968) 

Už je to dávno, kdy jsem tenhle film několikrát viděl, po dlouhých letech má opět stejnou platnost. Člověk se nezměnil a směřuje k sebezničení. Tehdy to byla atomová smrt, dnes k ní přistupují mnohé další možnosti - globální oteplování, nedostatek surovin a vody,bakteriologické zbraně a bůhvíco ještě. Charltona Hestona si nejvíc pamatuji právě z Planety opic. A musím říci, že se neodvažuji pustit si nějaké nové zpracování a jejich x-té pokračování z nedávných let. Tento originál je nepře¨konatelný a patří tomu nejlepšímu ze sci-fi tvorby vůbec. Pryč s remakery.

plakát

Velký flám (1966) 

Velice pěkná komedie s hvězdným obsazením z doby francouzské veseloherní klasiky. A jedna z jejich neobvyklých komedií, které se dokázaly na chmurné období světové války dívat s humorným odstupem. Bourvil a Funes vedle sebe - to znamenalo jistě spousty smíchu i při samotném natáčení a věřím, že i dost improvizace proti scénáři. Film je dost dlouhý, přesto ta pouť za osvobození anglických parašutistů z obklíčené Paříže nenudila.

plakát

Paralelní matky (2021) 

Pro Almodóvarovu tvorbu mám slabost, je to v současnosti zajisté nejvýraznější postava světové filmové režie. Zůstává osobitý, ale hluboce realistický. Pak mám taky slabost pro Penelope, kolikrát ta už hrála matky s malými dětmi, je prostě skvělá. A pak nejošklivější herečka současnosti Rossy de Palma - jak si ji nezamilovat? Samotný příběh evokoval dojem, že je opsaný z českého seriálu Kukačky, nějak se tohle téma záměny dětí v porodnici objevuje v současnosti často. A od začátku také bylo jasné, k čemu po narození děvčátrek dojde. Naštěstí se Almodóvar z předpokládané cesty včas uhnul a připravil tak příběh neotřelý, navíc posílený svědectvím španělské občanské války. Moc pěkný film.

plakát

Deštivý den v New Yorku (2019) 

Hezká a milá komedie, kde rozhodně lze poznat rukopis Woodyho, ačkoliv je jeho příběh tentokrát výjimečně o mladých lidech a prvních láskách. Jemný humor je podtrhován milými tvářemi Elle Flamingové a Seleny Gomezové.

plakát

Krik tišiny (2019) (TV film) 

Skvělý a dojímavý film, na konci jsem slzy nezadržel. Rusové tyhle filmy dělat v současnosti umějí. Příběh dívky, která se za blokády Leningradu stará o cizhího chlapečka, musí dojmout každého trochu citově založeného člověka. Ta dívenka hrála opravdu skvěle, její optimismus byl nakažlivý.

plakát

Jeskyně (2019) 

Nějak se na tuto událost nepamatuji, přibližně ve stejné době jsem sledoval marnou snahu o záchranu tříletého chlapce, který spadl do vrtu poblíž Málagy. Ano, film měl dokumentární formu, ale nechybělo mu to hlavní - napětí, až do konce jsem se obával, že bude konec tragický - třeba pro toho sympatického a skromného irského potápěče.

plakát

Hra pro čtyři (2007) 

Hodně jsem se nasmál, třebaže jsem od filmu nic nečekal. Jo, dejte svůj mobil byť jen partnerovi...

plakát

Route Irish (2010) 

Ken Loach mě ještě nikdy nezklamal, je to nejlepší britský filmař - určitě alespoň co se týká témat nebezpečných vládnoucí moci. Výsledkem špinavé agrese USA za pomoci dalších zemí agresivního paktu NATO přinesla Iráku milion (aspoň se to v tomto filmu tvrdí) nevinných civilních obětí jen proto, že zabijáci z Ameriky, Británie a bůhvíodkud v každém povinně vidli potenciálního teroristu. A všemocná moc všechno zamlčí a pokud se něco provalí ven, pak jde o dezinformaci... Zkrátka třetí film, který ťal do živých problémů současného nelítostného a krutého světa.

plakát

Yao (2018) 

Ani jsem nedutal, jak mě ten film uchvátil. Příběh z exotického Senegalu, kde plyne čas úplně jinak než v Evropě. Senegalští venkované, kteří jsou možná chudí materiálně, ale bohatí duchovně. Příběh o přátelství mezi slavným francouzským hercem a hochem ze zapadlého městečka na severu poblíž hranice s Mauretanií.

plakát

Štvanice (1944) 

Málem by to mohl být remake našeho slavného Vančurtova filmu Před maturitou, jako by to bylo takřka okopírované, třebaže způsob zpracování je mnohem propracovanější, vyspělejší, a předznamenává nastupující slavnou éru bergmanovské švédské kinematografie. Výborný film.