Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Obsahy (21)

Poslední rodina

Poslední rodina (2016)

Děj životopisného filmu začíná v roce 1977, kdy se rodina Beksińskich stěhuje z rodného Sanoku do Varšavy, i osmnáctiletý Tomek Beksiński (moderátor rádia, hudební žurnalista a překladatel filmů) se nastěhuje do svého bytu. Jeho rodiče žijí vedle, ve stejné čtvrti, takže jejich kontakty zůstávají velmi intenzivní. Přecitlivělá a neklidná osobnost Tomka způsobuje, že matka, Sophia, má stále obavy o svého syna. Ve stejné době, se snaží Zdzisław Beksiński (malíř, grafik, představitel polského symbolismu, surrealismu a modernismu) zcela věnovat umění. Po prvním Tomkově neúspěšném pokusu o sebevraždu Zdzisław a Sophia musejí bojovat nejen o svého syna, ale také pro obnovu kontroly nad svými životy. Když Zdzisław podepíše smlouvu s Piotrem Dmochowskim, obchodníkem s uměním žijícím ve Francii, a Tomek začíná pracovat v polském rozhlase, zdá se, že rodina má to nejhorší již za sebou. Nicméně řada podivných osudových událostí má teprve přijít...

Volyň

Volyň (2016)

Je léto roku 1939 na Volyni, oblasti ležící v dnešní severozápadní Ukrajině, před 2. světovou válkou patřící Polsku. Zosia (Michalina Łabacz), krásná mladá Polka, je beznadějně zamilovaná do Ukrajince Petra (Vasyl Wasylik). Jejich velká láska je vystavena zkoušce, když se dívčin otec rozhodne provdat ji za bohatého polského sedláka Macieja Skibu (Arkadiusz Jakubik), vdovce se dvěma dětmi. Brzy po svatbě vypukne válka a Zosia zůstane sama s dětmi svého manžela, který je povolán do armády. Mezitím dochází mezi vedle sebe žijícími Poláky, Ukrajinci a Židy k eskalaci násilných činů. Dívka se stane svědkem a účastníkem tragických událostí způsobených rostoucí vlnou ukrajinského nacionalismu, kulminující masakrem spáchaným na polském obyvatelstvu příslušníky UPA (Ukrajinská povstalecká armáda), a následných odvetných akcí z polské strany. V moři nenávisti se Zosia snaží zachránit sebe a své děti.

Smoleńsk

Smoleńsk (2016)

Dne 10. dubna 2010 vládní Tupolev 154 s polským prezidentem Lechech Kaczyńskim doprovázeným 95člennou oficiální delegací, jejímž cílem je Katyně, havaruje u Smolenska. Všichni cestující na palubě letadla jsou na místě mrtví. Tragédie vyvolává obrovský rozruch v Polsku a ve světě. Nina (Beata Fido) – novinářka pracující pro velkou komerční televizní stanici – se snaží zjistit důvody katastrofy. Během svého pátrání Nina zjišťuje, že pravda je mnohem složitější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Planeta nezadaných

Planeta nezadaných (2016)

Ania (Agnieszka Więdłocha) je mladá romantická, ale nepříliš sebejistá učitelka, která hledá ideálního partnera na internetových seznamkách. Shodou okolností večer na Valentýna potkává moderátora Tomka (Maciej Stuhr), který moderuje populární, ale kontroverzní talkshow. Tomek obdivuje její nenapravitelný romantismus a navrhne jí, aby se stala hrdinkou jeho show - ona si bude domlouvat rande přes internet a on ve svém programu ukáže skutečnou tvář mužů flirtujících na síti a současně naivitu žen hledajících tam svůj ideál. Bláznivá rande Ani se rychle stanou velkým hitem. Avšak jednoho dne se Ania nečekaně setká s ideálním mužem - Antonym (Michael Czernecki). Tomek je nucen svojí arogantní šéfovou (Ewa Blaszczyk) držet sledovanost programu, proto se mu Ani zamilovanost (Ania má s Tomkem dohodu, že pokud se zamiluje, z programu odejde) vůbec nehodí, ale je to pouze snížená sledovanost, co Tomkovi vadí, nebo je za tím i něco jiného?

Pitbull: Nové pořádky

Pitbull: Nové pořádky (2016)

"Stane se vražda. A já u toho budu. A říkám ti to jen proto, že mi to nebudeš moci dokázat." S těmito slovy se Boguslaw Linda, v roli gangstera zlomeného minulostí, vrací na plátna kin. Ve filmu Patricka Vegy Pitbull. Nové pořádky se takto vysmívá policistovi přezdívanému Majami z mokotowského (čtvrť ve Varšavě) policejního oddělení. Když Majami začíná rozpracovávat skupinu gangsterů, jeho cesta se protne s policisty z předchozího Pitbulla - Gebelsem, Igorem a Barszczykiem. Ukazuje se, že oddělení vražd z paláce Mostowskich (zde sídlí Ředitelství policie hlavního města) vyšetřuje mokotowskou skupinu v případu "Gangu sekáčů prstů", který je zodpovědný za sérii únosů a zabíjení. Policisté z obou oddělení začínají chápat, že narazili na jednu z nejsilnějších kriminálních organizací v Polsku, a pokud chtějí uspět, musí spolupracovat.

Město 44

Město 44 (2014)

Film "Miasto 44" vypráví příběh mladých Poláků, kteří vstupují do dospělosti v kruté realitě okupace. Navzdory okupaci jsou plni života, žijí tak, jako by každý den měl být poslední. Varšava, léto 1944. Stefan (Józef Pawłowski) pečuje o svoji matku a mladšího bratra. Stal se hlavou rodiny po smrti svého otce, důstojníka polské armády, který byl zabit během válečné kampaně v září 1939. Matce slíbí, že se nebude angažovat v odbojovém hnutí, jakmile se ale naskytne příležitost, neváhá. Do odboje jej získá Kama (Anna Próchniak), sousedka z činžáku, se kterou se zná od dětství. Dívka je do Stefana zamilovaná a doufá, že po válce spolu budou žít. Ale je to způsobeno setkáním s jemnou a citlivou Biedronkou (Zofia Wichłacz), že Stefan okusí první chuť mladistvé lásky. Nicméně, Stefanovi a Biedronce není dáno příliš času, aby si užili opojení ze vzájemného citu.

Smyčka

Smyčka (1957)

Filmová adaptace povídky Marka Hłaski. Asketická, nemilosrdná studie o pádu člověka zotročeného alkoholem. Děj se odehrává během jednoho dne, protagonistou je Kuba Kowalski (Gustaw Holoubek), zoufale zápasící se závislosti na alkoholu. Pomoci se mu snaží přítelkyně Krysia (Aleksandra Śląska), která i přes jeho předchozí neúspěchy při něm pevně stojí a věří v účinnost odvykací terapie, touží zbavit ho závislosti a prožít s ním spokojený život. Kuba musí vydržet bez pití až do večera, kdy se Krisia vrátí z práce a společně půjdou na kliniku. Čas strávený v samotě však běží pomalu, zoufale pomalu. Čekání se stává čím dál více únavné, osamocený a střízlivý Kuba přemýšlí o své závislosti. K tomu neustále telefonáty jeho zvědavých přátel, kteří se dozvěděli o jeho rozhodnutí skončit s pitím, které ho dráždí víc a víc. Nakonec Kuba nevydrží napětí a opustí byt. Od té chvíle ho kamera doprovází na jeho nesmyslné ponuré cestě ulicemi špinavými, zchátralými, šedými a beznadějnými jako jeho promarněný život.

Bohové

Bohové (2014)

Polsko, osmdesátá léta, autobiografický příběh o životě profesora Zbigniewa Religi, který jako první v Polsku provede úspěšnou transplantaci srdce. Jakou cenu musí zaplatit za úspěch?

Kameny na pevnost

Kameny na pevnost (2014)

Tři varšavští maturanti, Alek, Zośka i Rudy, plánují začít dospělý život. Jejich plány boří vypuknutí druhé světové války... 
Film je natočen podle stejnojmenné knihy Alexandera Kamińského o činnosti skautského odbojového hnutí v období nacistické okupace Polska.

Takiego pięknego syna urodziłam

Takiego pięknego syna urodziłam (1999)

Na příkladu vlastní rodiny Martin Koszalka ukazuje peklo každodenního rodinného života. Matka milující svého dospělého syna ho neustálé trápí narážkami, jakým je blbcem, průměrným člověkem bez fantazie, bez talentu, hňupem, idiotem, kreténem, věčným studentem, který konečně sice dostal alespoň místo operátora, ale který se bez fantazie vláčí po bytě s kamerou a natáčí nesmyslně vše, co mu přijde před objektiv. 
Film způsobil ihned po projekci rozruch ve světě polského filmu, protože tehdy ještě nebyly známé programy reality show. Dnes je považován za klasiku polského dokumentárního filmu.

Varšavské povstání

Varšavské povstání (2014)

Powstanie Warszawskie" je první non-fiction válečné drama výhradně sestavené z autentických filmových dokumentů vyprávěcí příběh dvou mladých novinářů, svědků povstaleckých bojů Varšavského povstaní v roce 1944. Film využívá rekonstruované a kolorované autentické filmové týdeníky ze srpna 1944.

Na krawędzi

Na krawędzi (2004)

K2 je druhý nejvyšší vrchol po Mount Everestu na Zemi. Je vysoký 8611 metrů. Nachází se na hranici mezi Čínou a Indií v pohoří Karákoram, v oblasti Baltoro Mustagh. K2 je považována za nejobtížnější horu na světě. Zatím se nikomu nepodařilo dobýt tento vrchol v zimě. V regionu K2 panují extrémní povětrnostní podmínky . V zimě teplota klesá na minus 45 stupňů Celsia a rychlost větru dosahuje 200 km/h . Polská expedice dosáhla výšky 7700 m. Vedoucím zimní expedice byl Krzysztof Wielicki - pátý člověk na světě, který získal Korunu Himalájí a Karákoram (ten/ta, kdo zdolá všech 14 osmitisícovek). Během trvání expedice (16. prosince 2002 - březen 2003) se nenacházel v bázi pod K2 žádný jiný tým, který by se pokoušel o dobytí K2, což taktéž deklaruje absolutní vyjímečnost a náročnost této expedice. Pokus o zimní dobytí vrcholu skončilo neúspěchem. Ačkoli cílem expedice bylo dosáhnou vrcholu K2, to nejdůležitější nyní je, aby se všichni účastníci expedice vrátili v pořádku domů.

Himalaiści

Himalaiści (2007) (seriál)

Himalaiści je série osmi dokumentárních filmů o historii polského himálajského horolezectví, první díl nás seznámí ještě s předválečnou polskou expedicí, následují polské expedice v sedmdesátých a osmdesátých letech, tedy v době nazývané "polským himálajským obdobím". Další díly nás seznámí s osudy nejvýznamnějsích polských himalaistů - Rutkiewicz, Kukuczka, Zawada, Kurtyka, Wielicki, Pawlowski. V dokumentu je použito mnoho autentických záběrů, rozhovorů, fotografií, materiálů ze soukromých archivů. Průvodcem je polský horolezec a držitel tzv. Koruny Himalájí a Karákoram (ten/ta, kdo zdolá všech 14 osmitisícovek) Piotr Pustelnik.
Seznam epizod seriálu:
01 - Wyprawy 1939-1980
02 - Wyprawy 1980-1989
03 - Wanda Rutkiewicz
04 - Jerzy Kukuzcka
05 - Andrzej Zawada
06 - Wojciech Kurtyka
07 - Krzysztof Wielicki
08 - Ryszard Pawlowski

Tam i z powrotem

Tam i z powrotem (2001)

Polsko, Lodž, rok 1965. Lékař Andrzej Hoffmann, vzhledem ke své minulosti v Zemské armádě (Armia Krajowa) a účelové politické neutralitě, nemůže získat pas, aby se mohl setkat s manželkou a dcerou žijícími v Anglii. Jeden z jeho pacientů, sní taktéž o útěku z Polska, proto navrhuje řešení problému: pas si budeme muset koupit, a jediný způsob, jak získat peníze, je bankovní loupež. Situace se komplikuje ve chvíli, kdy se Andrzej musí rozhodnout - zachránit lidský život, a tak vynést rozsudek nad sebou samým, nebo nechat zemřít jediného svědka loupeže?

Tatínek

Tatínek (1995)

Film o boji kameramana Michala se svou duševně nemocnou manželkou a tchyní o opatrovnictví a výchovu sedmileté Kasi.
Michal je kameraman. Časté odloučení od rodiny z pracovních důvodů způsobuje, že je doma spíše hostem. Během této doby začíná mít jeho manželka Ewa psychické problémy a je na pokraji nervového zhroucení. Jednoho večera Ewa sebe sama zraní, prosí sousedy o pomoc a obviňuje Michala z napadení. Další den se i s dcerkou stěhuje ke své matce. Během následného soudního procesu o dítě je Michal obviněn z týrání manželky a dcery, a péče o dítě připadne Ewie. Psychické problémy Ewy se stupňují a Ewa je hospitalizována v psychiatrické léčebně. O malou Kasiu se stará její despotická babička, která všemi prostředky brání Michalovi v kontaktu s jeho dcerou.

Generál Nil

Generál Nil (2009)

Film je rekonstrukcí posledních let legendárního velitele Kedyw (Kierownictwo Dywersji - velitelství diverzních akcí) polské Zemské armády (Armia Krajowa) brigádního generála Emila Augusta Fieldorfa pseudonym "Nil". Tento velký polský vlastenec a vynikající velitel vedl nejvýznamnějsí vojenské a diverzní akce v Němci okupované Varšavě, včetně odvážného atentátu na velitele SS a police Varšavskeho distriktu Generálního gouvernementu Franze Kutscheru. Příběh zapomenutého hrdiny začíná v okamžiku jeho návratu z vyhnanství z hlouby Sovětského svazu, kam byl deportován po zatčení NKVD v roce 1945 a končí výkonem trestu smrti v komunistickém žaláři na Mokotówie v zimě 1953.

U strážnýho anděla

U strážnýho anděla (2014)

Jerzy, spisovatel a alkoholik, se snaží pod vlivem lásky k ženě zotavit se ze závislosti.

Wszystko będzie dobrze

Wszystko będzie dobrze (2007)

Pawel (Adam Werstak) je 12letý chlapec, který se dovídá, že jeho nemocná matka umírá na rakovinu. Lékař mu řekne, že jen zázrak ji může zachránit život. Pawel je silně věřící, pevně přesvědčen o tom, že zázraky se dějí. Rozhodne se běžet do Čenstochové, věří, že když tam doběhne, stane se zázrak a maminka se uzdraví. První společný útěk s jeho bratrem je rychle zmařen. Pawel se rozhoduje na nic nečekat a běžet sám, protože ví, že již nemá mnoho času.
Cestou mu pomáhá jeho učitel tělocviku (Robert Więckiewicz), který má problémy s alkoholem. Za jeho rozhodnutím doprovázet Pawla stojí útěk před sebou samým...

Gangsteři a filantropové

Gangsteři a filantropové (1962)

Ve vězeňském voze se cestou k soudu setkávají obžalovaní ze dvou případů. První je skupina gangsterů v čele s „Profesorem", který vděčí za svou přezdívku svému jedinečnému stylu a mimořádné inteligenci. Vymyslel niální plán přepadení dodávky, převážející peníze do banky. Obžalovaný v druhém případě je Anastazy Kowalski, který se stal „zločincem“ víceméně náhodou. Po nehodě, kterou způsobí v práci - chemické laboratoři, je vyhozen, smutek zapíjí v restauraci vodkou, kterou si ze zvyku zamíchá pracovním lihoměrem.

Právo a pěst

Právo a pěst (1966)

Film se odehrává v roce 1945 na německých územích zabraných Polskem. Andrzej Kenig (Gustav Holoubek), bývalý vězeň koncentračních táborů v Osvětimi a Dachau, se hlásí o práci u vládního zmocněnce (Bolesłav Płotnicki). Je zařazen do skupiny vedené doktorem Mieleckim (Jerzy Przybylski), která má za úkol zabezpečit majetek v nedalekém lázeňském městě Graustadt (Siwowo). Město je opuštěné, přebývá zde pouze skupina čtyř žen a německý vrchní hotelu Tivoli. Na místě Kenig zjišťuje, že Mielecki není lékař, a že pravým cílem jeho kumpánů je rabování Němci opuštěného majetku. Aby tomu zabránil, snaží se získat na svoji stranu Smółku a Cześka. Skoro přesvědčený Smółka (Wiesław Gołas) je zabit Wijasem (Richard Pietruski). Podobný osud postihne po příjezdu mladého policistu (Michał Szewczyk), který je do města poslán vládním zmocněncem. Kenig se rozhodne zloděje zastavit silou.

Reklama