Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krátkometrážní

Biografie (19)

Brian May (skladatel)

28.03.2011

Brian May se narodil 28. července roku 1934 v jihoaustralském Adelaide. V témže městě studoval piano, housle a dirigování, koncem padesátých let vedl ABC Adelaide Big Band. Ve svých pětatřiceti letech se přesunul do Melbourne, kde zaranžoval a dirigoval Melbournský Show Band. Jeho nejoblíbenějším skladatelem byl Jerry Goldsmith… (více)

Billy Dee Williams (herec)

26.03.2011

William December Williams se narodil šestého dubna roku 1937 v New Yorku. Vystudoval Manhattanskou školu hereckých umění, poté studoval výtvarná umění a design. Jeho první herecké krůčky byly spjaté se slavným New Yorským divadlem Broadway, poprvé se na jeho prknech objevil už roku 1945 ve hře The Firebrand of Florence. V… (více)

Jerry Goldsmith (skladatel / herec)

16.02.2011

Americký hudební skladatel Jerrald King Goldsmith se narodil 10. února roku 1929 v Los Angeles. Jeho matka Tessa byla umělkyně, otec Morris stavební inženýr. Na piano hrál od svých šesti letech, ve třinácti ho studoval s polským koncertním pianistou Jakobem Gimpelem. O další tři roky později začal studovat hudební teorii,… (více)

Jack Nitzsche (skladatel / herec)

11.02.2011

Americký hudební skladatel a aranžér Jack Nitzsche se narodil jako Bernard Alfred Nitzsche 2. dubna roku 1937 v Chicagu. Vyrůstal na farmě Newaygo v Michiganu a ve svých osmnácti letech se jako nadějný jazzový saxofonista přesunul do Los Angeles. Posléze se dal dohromady s producentem a zpěvákem Sonnym Bonem. Napsal s ním píseň… (více)

Brad Fiedel (skladatel / herec)

10.02.2011

Brad Ira Fiedel se narodil 10. března roku 1951 v New Yorku (USA). Do světa hudby měl blízko i díky rodičům; jeho matka byla tanečnice, otec hudební skladatel. Po odmaturování na The Barlow School v severním New Yorku dokončil úspěšně i vysokou školu.Do světa filmu nakoukl poprvé roku 1975, kdy složil hudbu k hororu THE… (více)

Michael Nyman (skladatel / herec / režisér)

02.02.2011

Michael Laurence Nyman se narodil 23. března roku 1944 v Londýnském Stratfordu (Anglie). Studoval piano, cembalo a hudební historii na Londýnské King's College, kde ho učil komunistický skladatel Alan Bush. Roku 1961 byl přijat na Královskou akademii hudby. Zaměřoval se zejména na piano a barokní hudbu sedmnáctého století.Roku… (více)

Joe Camp (režisér / scenárista / producent)

29.01.2011

Joe Camp se narodil 20. dubna roku 1939 ve městě Saint Louis v Missouri (USA). Se svou ženou Kathleen žije v Bell Buckle v Tennessee, nicméně vlastní nemovitost i ve Valley Center v Kalifornii.Filmovému světu je znám prakticky pouze díky filmům o psíkovi Benjim, které režíroval, psal k nim scénáře, produkoval a v některých si… (více)

Elliot Goldenthal (skladatel / herec)

29.01.2011

Elliot Goldenthal se narodil 2. května roku 1954 v Brooklynu (New York, USA). Jeho otec byl židovský malíř pokojů a matka katolická švadlena, navíc vyrůstal v multikulturní části města, takže byl už od dětství ovlivňován hudbou různých kultur a žánrů. V šedesátých letech chodil na střední školu Johna Deweyho, hrál ve školní… (více)

Howard Shore (skladatel / herec / producent)

29.01.2011

Howard Leslie Shore se narodil 18. října roku 1946 v Torontu (Kanada), kde také úspěšně dokončil střední školu a odjel studovat hudbu do Bostonu. V letech 1969 - 1972 hrál na altový saxofon ve skupině Lighthouse, která kombinovala rock, jazz i klasickou hudbu. V sedmdesátých letech měl na starosti režii hudby v několika… (více)

James Horner (skladatel / herec)

29.01.2011

James Roy Horner se narodil 14. srpna roku 1953 v Los Angeles do rodiny rakouských přistěhovalců. Jeho otcem byl rodák z českých Holic Harry Horner, který v Hollywoodu pracoval mj. jako režisér. Jamesův bratr Christopher Horner se rovněž pohybuje ve světě filmu.Na piano začal James hrát ve svých pěti letech. Raná léta strávil v… (více)

Hans Zimmer (skladatel / herec)

26.01.2011

Hans Florian Zimmer se narodil 12. září roku 1957 v německém Frankfurtu nad Mohanem. Během dospívání se přesunul do Londýna, kde navštěvoval školu Hurtwood House. Dle vlastních slov se mu hudba stala nejbližším přítelem po brzké smrti jeho otce. Začínal s klávesami a syntezátory, s hudbou pomáhal například synthpopové skupině… (více)

Jay Roach (producent / režisér / herec)

25.01.2011

Celým jménem Matthew Jay Roach je americký převážně komediální režisér. Narodil 14. června 1957 ve městě Albuquerque (Nové Mexiko, USA). Střední školu Eldorado v témže městě zakončil odmaturováním roku 1975 a následně se stal bakalářem ekonomiky na Stanfordské univerzitě. V osmdesátých letech studoval na soukromé filmové škole… (více)

Andrzej Żuławski (režisér / scenárista / herec)

09.01.2011

Andrzej Zulawski se narodil 22. listopadu 1940 ve Lvově na Ukrajině, avšak krátce na to se se svým otcem Miroslawem přestěhoval do Československa a později do Polska. V padesátých letech studoval film ve Francii.Jeho režijní prvotinou se stal koncem šedesátých let televizní film PIESN TRIUMFUJACEJ MILOSCI; celovečerní debut si… (více)

George Roy Hill (režisér / producent / herec)

11.02.2010

George Roy Hill se narodil 20. prosince roku 1921 v největším městě Minnesoty, Minneapolis. Jeho rodiči byli George Roy Hill a Helen Frances Owens Hill ze zámožné římsko-katolické rodiny, vlastnící největší Minnesotské noviny Minneapolis Tribune. Navštěvoval soukromou školu Blake School v Minneapolis. Jeho velkou láskou bylo… (více)

George Miller (režisér / scenárista / producent)

10.06.2008

Narodil se jako George Miliotis 3. března v Australském Queenslandu, ve městě Chinchilla. Jeho rodiče byli řečtí přistěhovalci Dimitri (Jim) Castrisios Miliotis a Evangelia (Angela) Balloyoulo, kteří na svět přivedli celkem čtyři syny. Kromě George se filmovému řemeslu z pozice producenta věnuje ještě mladší Bill Miller.… (více)

Jennifer Lynch (režisérka / scenáristka / herečka)

25.12.2006

Narodila se sedmého dubna 1968 ve Philadelphii. Je dcerou slavného režiséra Davida Lynche a malířky Peggy Reavey, kteří se rozvedli v šestém roce jejího věku. Vzdělávala se v Los Angeles a v Michiganské Interlochen Center for the Arts, má sklony především ke psaní a ke scénáristické práci. 22. září 1995 se Jennifer narodila… (více)

Doug Bradley (herec)

25.12.2006

Narodil se sedmého září roku 1954 v anglickém Liverpoolu. V současnosti žije v Londýně s rodinou, se svou ženou Lynne má dvě děti. Kromě práce na filmu mj. vydal knihu "Behind the Mask of the Horror Actor" a spolupracoval s hudební skupinou Cradle of Filth na několika skladbách z alb Midian a Nymphetamine.Už od školních let byl… (více)

Charles Martin Smith (herec / režisér / scenárista)

25.12.2006

Charles Martin Smith se narodil 30. října roku 1953 v Kalifornii, ve městě Van Nuys. Studoval na Grover Cleveland High School v Resedě, kde byl objeven vyhledávačem talentů v jedné ze školních her (role Sancho Panza, hra Man of La Mancha). Maturoval roku 1970 a poté studoval na Kalifornské státní univerzitě v Northridge. V… (více)

Yaphet Kotto (herec / režisér)

25.12.2006

Celým jménem Yaphet Frederick Kotto se narodil 15. listopadu roku 1937 v New Yorku. Jeho rodiči byli zdravotní sestra Gladys Marie a Avraham Kotto, vlastním jménem Njoki Manga Bell, korunní princ Kamerunu. Neměl lehké dětství, vedle černé pleti byl ostatním trnem v oku i judaismus, který jeho rodina vyznávala.Herectví studoval… (více)

Reklama