Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krátkometrážní

Recenze (1 879)

plakát

The Mandalorian - Kapitola 12: Infiltrace (2020) (epizoda) 

Druhá série si zatím drží skvělou vyrovnanost - každá epizoda je našlapanou jednohubkou ze světa SW, přičemž tvůrci vykazujou dostatek lásky k tématu i schopnosti pracovat s fan service. Člověk jim nakonec rád odpustí, že se hlavní příběh/mytologie posouvá jen hodně pozvolna. Koho by to štvalo, když se servíruje taková vymazlená space western párty, na níž teče ten nejlepší chlast a na hajzlech přesto není nablito!

plakát

Avril Lavigne - Sk8er Boi (2002) (hudební videoklip) 

Na počátku milénia pro nás byla Avril něco jako roztleskávačka, která se pokouší dělat rockovou kapelu... což bylo vlastně strašně cool. (:

plakát

The Mandalorian - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizoda) 

Mandalorian na to jde pomalu X-Files stylem - mytologický epizody střídá s "monster" epizodama (tady by se tedy spíš dalo říct "pracovníma" epizodama, jelikož Mando obvykle jde a za informaci musí splnit protislužbu). A je to vlastně dost fajn. Maximálně oddechová jízda ze SW světa, který někdo zaplatil pekelně drahej kabátek.

plakát

Jie wen 4: Wan ťie pchien (2019) 

Moc hezky natočené a sestříhané mlátičky, které zůstávají maximálně přehledné i v případě, že jste po trojnásobné lobotomii a máte šedý zákal. Ty jsou fakt moc fajn a daly by se sestříhat do atraktivního klipu. Zbytek je ryzí blinkáníčko - monstrózně černobílá, hyperkorektní, patetická pohádka o správňácích a hajzlech, která je v extrémní křeči pokaždé, kdy má někdo promluvit či jednat. Direktem přímo na solar jsou povinné scény s Ípáčkovo kouřením a rakem. Když vidíte, jak ten megasprávňas důležitě pokuřuje a osudově kašle, působí to zhruba stejně věrohodně, jako pětiletý skautík vysávající gramovou lajnu koksu. Tenhle film je ryzím důkazem, že formální pozlátko na hotovou věc nestačí. P.S. "Based on true story" - opravdu jen "based".

plakát

Temné lesy (2003) 

Rok 2003 byl pro Norsko krušnej. Nejen že v jednom z tamních fjordů umřela kosatka Keiko, ale ještě tam natočili tuhle kokotinu. Hezký obrázky a mysteriózní bublina, každopádně i po sedmnácti letech si pamatuju plakát, takže dávám druhou hvězdičku. Jen si teda nepamatuju, za co jsem dal tu první. :/

plakát

Obecná škola (1991) 

Svěrákova retrospektiva, z níž svítí inspirace vlastním dětským prožitkem na všechny strany. Zachycena ve vší bezelstnosti, s patřičným komentářem a atmosférou. Pro ty nás, kteří film viděli v dětství a dokázali se vžít do ústředního malého hrdiny, byla Obecná škola taková malá kultovka, která se hojně citovala (Rosenheim! Igor Hnízdo!). Pro mě tu byla paralela i čistě osobní - děcka ve filmu zažívají poválečná léta a přicházejí do styku s opuštěnou vojenskou technikou, jež jim slouží jako zdroj zábavy i úžasu, zatímco u nás v době premiéry zůstal opuštěný tankodrom, rovněž s řádkou opuštěné techniky, kolem níž jsme se často poflakovali. Nemiluj to. Příběhově není Obecná škola nic extra, ale subjektivní prožitek, humor, postavy a melancholicky nasáklá atmosféra odvádějí svou práci dodnes.

plakát

„Marečku, podejte mi pero!“ (1976) 

Tenhle film má určitě Hujer, žito, chléb i sůl, nebo jak to v tý odrhovačce zpívaj! Hlášky, scénky a fóry někde napůl cesty mezi géniem a idiotem + fabrická karikatura jak sviňa, přesně jak to mám rád. A taky jeden z důkazů, že Svěrák se Smoljakem byli nejsilnější mimo oficiální Cimrmanovský kánon.

plakát

Dvojníci (1984) 

"Ten fakt, drahý bratranče, že si nechává říkat Tango v zemi samby, nám říká, že máme co dělat s TOTÁLNÍM IDIOTEM."

plakát

Pomsta (2017) 

Tři plus mínus opovrženíhodná prasata nahání jednu plus mínus opovrženíhodnou čubinu, přičemž každé tělo má v sobě zhruba dvacet litrů krve a kdekdo bez větších potíží přežívá obludná zranění. Sice by se tu dalo lecos prostříhat a míra uvěřitelnosti plave někde mezi nulou a fantasy, ale jinak je tahle sytě červená jízda s nádhernou formální stránkou a rajcovním soundtrackem nadmíru ucházející. Na další kousek Coralie Fargeat budu zvědav. 7/10

plakát

Vesnice roku (2011) (studentský film) 

Scenáristický/dramaturgický nesmysl. Totální. Nějaké kvality tu ukopaly jen solidní produkční hodnoty na poli herců (Vetchý pocem kamdeš) a technické stránky.