Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krátkometrážní

Recenze (1 880)

plakát

Blade Runner: Black Out 2022 (2017) 

Hezkej výkres na zadaný téma - výtvarno a atmosféra prvotřídní. Z trojice doprovodných kraťasů k BR 2049 asi nejlepší, každopádně stejně jako zbylý dvě záležitosti "pouze" potěší a nic navíc nedodá. 7/10

plakát

Blade Runner 2049 (2017) 

Blade Runner revisited, Blade Runner evolved, Blade Runner beaten - nemám slov, Villeneuve si pro ten majstrštryk došel. Tříhodinová pocitová infúze, která je navzdory stopáži intenzivní až k nesnesení, vypráví o skutečným žití ve světě, v němž je život i smrt instantním prefabrikátem. Užíval jsem si všechno - Goslingovo minimalistický herectví, odtažitost zdejší kriminality, Mackenzie Davis stylizovanou jako Pris, masivní hudební monolity, evoluci BR kultury a společnosti, nečekaně působivej štěk obra Bautisty, nevyzpytatelný hranice mezi skutečným a umělým (včetně nezvyklý milostný scény), ultrahutný scenérie jak z postapokalyptických nočních můr, výhružnost Wallaceových slepých očí, smyslně nenávistnou čubku Luv, volání po citech v zoufale bezcitným světě, instatní depresi s pojistkou pro naději, Deckardův pohnutej osud. 2049 je nesnesitelně dlouhej prožitek, z něhož bych přesto nevystřihl ani sekundu. Zaujme vůči divákovi sebejistě nemilosrdnou formou a poutavým vyprávěním příběhu, jehož pomalý tempo nepostrádá schopnost překvapit a regulovat divákův tep i dech. Když dojde na (nejen) hudební citaci slz v dešti, je filmová událost dekády završena. Desítka jak vyšitá.

plakát

To (2017) 

7/10 - protože TO tam úplně nebylo. Proslulá úvodní sekvence lahůdková, dětské obsazení OK, Derry vizuálně ztvárněno skvěle, mytologie lákavě nakousnuta, Pennywise příkladně maniakální. Neuvěřitelně živé a detailní vykreslení historie Derry, jak ho ve svém mistrovském vypravěčství zvládl King, bohužel do jednoho (ani dvou) filmu nacpat nejde, což by až tak moc nevadilo (víme přece, že film a kniha jsou diametrálně odlišná média) - větší vadu na kráse tvoří zjednodušování samotného boje se strachem a nalézání víry ve vlastní sílu v rámci jedné party outsiderů. Nechápejte to špatně, děcka super hrajou a podstatné řečeno je, ale třeba finální souboj není nic víc, než tou neblaze proslulou záležitostí na téma "dobré řemeslo". CGI na úkor mytologie, odbyté de facto větou "nebojím se tě, zalez!" Bubáci a jejich metamorfózní kejkle jsou jinak povedení, hezky reflektují dětsky přehnané představy o příšerách. V souhrnu jsem spokojen, s finálním zhodnocením nicméně počkám až na další film(y) - tvůrci tvrdí, že odpovědi na otázky přijdou až tam. Jen se bojim, že bude třeba více prostoru, kór pokud se slibují mnohé flashbacky...

plakát

Happy End (2015) (studentský film) 

Jedná se vlastně o doslovné zfilmování hodně profláklé anekdoty - díky retrospektivnímu vyprávění to ovšem divák do poslední chvíle nepozná. Animace super.

plakát

Dřív než půjdu spát (2014) 

Rutina, která mohla bejt dost dobrá, jelikož první hodinu má velice dobře rozehráno. Trojice ověřených herců v čele tomu napomáhá. Jenže... pak jako by rozehraná partie přestala někoho bavit a ukončil jí tou nejtuctovější thrillerovou desetiminutovkou, jaká zrovna byla na skladě. Zhruba stejný, jako když si užíváte skvělej večer s vytouženou dámou a ona si to pak odskočí udělat na záchod.

plakát

Creed (2015) 

Ani ne tak předání žezla, jako prorůstání do další generace. A všechno dobrý. Adonis: Don't! I have to prove it! Rocky: Prove what? Adonis: That I'm not a mistake. - "want to cry" moment roku 2015. :)

plakát

Zygota (2017) 

Příšerka moc pěkná - uvidíme ji ještě někdy? Solidní malá žánrovka.

plakát

Within Temptation: Running up That Hill (2003) (hudební videoklip) 

Running Up That Hill je pro mě jedna z nejlepších popových skladeb osmdesátých let - taky už byla nespočetněkrát zcoverovaná kdekým. Tohle ukvílené podání jí každopádně pranic nesluší.

plakát

Annabelle (2014) 

Leonetti kameroval Wanovi několik filmů, díky čemuž usoudil, že by si jeden horor mohl střihnout taky. A protože je pán kameraman, Annabelle relativně dobře vypadá. Všechno ostatní je obyčejná dojná kráva, navěšená na úspěch filmu V zajetí démonů - titulní panenka z něj ostatně pochází. Tvůrci tradičně spoléhají na "volume doprava" lekačky, výhružnou hudbu a směšně přepálenou bubákovitost předmětu doličného, aniž by dokázali budovat napětí či jakýkoliv vztah k postavám. Když nevíš coby, vraž něco do záběru i repráků - oblíbený postup řadových hororů. Annabelle v něm exceluje. Parádně neschopný horor.

plakát

Cyberbully (2015) (TV film) 

Poněkud nedůsledná věc, která sice šikovně moralizuje a na malé ploše úspěšně drží pozornost, nicméně - SPOILER - kromě závěrečného aktu vzdoru nepřináší vůbec nic překvapivého. Varování/mravokárství, filmem prezentované, je zřejmé prakticky od začátku, jednotlivá odhalení jsou dost očekávatelná a puberťák, jehož aroganci chce Cyberbully pohlavkovat, bude nejspíš volat po doslovnějším konci. Maisie Williams není špatná herečka, vítězem se ovšem stává závěrečná víra, že opravdovost přebije všechny virtuální manýry.