Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (47)

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Dont look up = K zemi hleď. Nikdy jsem nepochopil krásu češtiny. Něco jako film E.T. = E.T. Mimozemšťan. Ale zpět k vēci. Leonardo DiKaprýčijo, v civilu hrající roli ambasadora OSN pro mír, se zaměřením na klimatickou změnu, tady stejně dobře hraje bojovníka proti establishmentu. Hodně jsem se bavil. Tak snad to klima ochladíme dříve než nás potká nějaký nepříjemný astrofyzikální jev.

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Litoval jsem utracených leněz za lístky. Na Netflix si to podruhé nepustím. Nejslabší díl, kde účinkuje D.C. Celkově nejslabší obsazení vedlejších rolí-jejich výkony.  Archenemy  Freddie Mercury...Bond girl-mother? Dál se mně nechce ani zacházet. Pokus pohřbít Daniela Craiga je vydáván za sebevražednou misi Jamese Bonda.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Po jedničce nejlepší díl. Nostalgie. Cloud Atlas. Chytrý scénář. Arch Motorcycle KRGT-1. Keanu je bůh.

plakát

Duna (2021) 

Epické scény. Pomalý posun. Kdo chtěl nasát atmosféru Arrakis, téměř šňupnout Spice, tady má možnost. Fantazijní unik dopřeje kniha. Účast na ději první hra Dune. Tady je to pastva pro oči a dokonalá pocta tomuto tématu.

plakát

Nový papež (2020) (seriál) 

Klamání spotřebitele. Série má nespornou uměleckou tvořivou atmosféru (hudba, některé scény, střih), především úvod a závěr jednotlivých dílů. Bohužel samotná náplň série kulhá na všechny nohy filmového štábu. Hlavní zápletka jalová a rozuzlení k nazlobení. Vedlejší dějové linky trapné k ukousání nehtů na nohou. Malkovich nemá tolik prostoru jako v Young Pope byl vymezen herce Jude Law. Tisková mluvčí není to, proč se člověk díval na Young Pope, natož aby v této sérii měla mnohem více prostoru. Nové dějové linky - souboj jeptišek s tyranií mužského kléru? Jeden z WTF momentů. Teatrální proslovy k davům na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu v závěru série byla snad omluva či vysvětlení pro diváky, proč to zařízli po 9 dílech. *****Částečný spoiler k výskytu (času stráveném v této sérii) herce Jude Law*****: Nejde o hlavní roli ani vedlejší. Maximálně je to jakési cameo*****

plakát

Gentlemani (2019) 

Nové a lepší než Pulp Fiction. Žezlo krále černého humoru ve filmech (a třeba i dobře dávkovaného násilí, vynikajících dialogů, hudby) jasně přebírá Ritchie od Tarantina. Malé detaily zapadají do skvělého, fungujícího a osvědčeného konceptu klasického gangsterského filmu od Guye Ritchieho. Hugh Grant v životní roli, Charlie Hunnam spoluvytváří lepší pokojovou scénu než Travolta a Jackson v Pulp Fiction. Colin Farrel přesvědčivý, vtipný...Těžko říct, kde Guy Richie udělal chybu, snad ve scénáři, když OBSERVER dal filmu 0 %, San Francisco Chronicle 25 %, The Atlantic 35 %, IGN 40 %, TIME 40 %, New York/Los Angeles Times shodně 50 %, The Guardian 60 % nebo The Telegraph taktéž. Nevadí, když tyhle plátky udělí tak málo (jako třeba i u Jokera), vím, že se budu u filmu skvěle bavit.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) odpad!

Připraven z recenzí na metacritic, četl jsem si recenzi F. Fuky vč. jeho odkazu na reddit. To bylo hlavním lákadlem. Odpárám-li CGI, Hollywood, J.J. Abrams a nálepku Star Wars? 2 hodiny heroismu a patosu, které by se dalo zařadit po boku sovětského velkofilmu o obraně vlasti před nacistickým impériem. Bohužel jsem omylem utrpěl dabovanou verzi v jazyku našich západních sousedů. A jak jsem se poučil: zbejvá, zkejsnout, bejt, řék, hledaj, bejval, vyhrajou, pronasledujou, helé. Rád bych dostal vstupné zpět a slédnutí filmu i "český" jazyk zapomněl.

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Disclaimer: Mám rád Ford GT40. Ani by mi nevadil Ford Mustang Ecoboost 2,3T za 26000 USD. A k filmu samotnému: Někdo ve velkém Hollywoodu se trápí. Chce vydělat taky prachy. Jak na to. Originálního nic nemá. Dívá se, co kde zabralo a velký Hollywood může recyklovat, přidat trochu patosu, výchovných klišé, velkých US vlaječek a vítězství. Takže kde začít. RUSH! Ajo. Tady vezmeme způsob zpracování závodních sekvencí. Pak něco hodně vlasteneckého. Hmmm. Ford. Automobilka založená slavným Henry Fordem, autorem knihy The International Jew, the World's Foremost Problem. Automobilka, která v roce 2008 balancovala na pokraji krachu, nepotřebovala socializovat ztráty jako GM či Chrysler. Zato však vlastenecky prodala skupinu Jaguar, Land Rover, Range Rover indickému výrobci Tata. Volvo vlastenecky (se všemi patenty a know how, jak jeden čas psali i místní národovci, se dostanou do rukou Číny!) prodali čínské automobilce Geely. Nevadí, popojedeme (lidská práva a tibetské vlaječky zůstanou stále po ruce). Herecky rušivé - obsazení Matta Damona a Christiana Balea se nepovedlo. Omlouvám se, ale dokonce Christanův akcent mě přišel neadekvátní. Hovadina. Rodinná témata - umělá manželská hádka spojená s divočením manželky Kena Milese? Jeden z "facepalm" momentů, kdy jsem vážně uvažoval o odchodu z kina. Další však následoval v okamžiku, kdy tatáž postava káravě vývojovému týmu kladla na srdce, dejte ty brzdy dohromady!!!!!! Rovněž filosofické mlácení nadutých frází do životopisně/sportovního/dramaticko/akčního filmu? Ještě si tam mají přidat kolonku "romantický" a "rodinný". Neskutečně jsem odešel nas..upený. Rush je stále v tomto segmentu nepřekonaným dílem. Ještě lepší je samozřejmě Senna. Event. z motorek Fastest. Moje chyba. Příště se před návštěvou filmu dobře podívám na komentáře fanoušků na metacritic.

plakát

Ad Astra (2019) 

Komorní, meditativní, spirituálně laděné. Žádné převratné hyper turbo teorie ani zvraty. Ve škatulce "reálné" schi-fi, alias, jak by to mohlo třeba jednou skutečně fungovat. Dobře zachycená/vytvořená masa prázdnoty a hmoty vesmíru. Piťák se u mě rehabilitoval. Méně hraní je někdy více. Buď to samostudiem usoudil v této roli nebo mu to někdo napověděl, každopádně se jeho výkon a voice-over vstřebává dobře. Atmosférou blízko Gravitaci. Pár akčních scén stačí. Rozjímání při cestování v solárním systému mohlo být kratší, ale ještě bych se k tomu klidně v televizi časem vrátil.

plakát

Ti, kdo mění svět (2018) odpad!

Film začínající disclaimerem. Film nezahrnující téměř pionýra-sportovce-cyklisty a vegana - Lance Armstronga? ….hned jsem se naladil, tohle bude všechno pravda. Název: "Ti, kdo mění svět." Kdo? Producenti a vlastníci filmového průmyslu? Producenti potravin a vlastníci potravinových řetězců a jejich geniální marketingoví specialisté? Vlastníci patentů na obiloviny a luštěniny (nejlépe geneticky modifikované, odolné proti defoliantům)? Spojené státy? Místo plné altruismu, vyspělého sociálního a zdravotního zabezpečení, nulové negramotnosti a snadnému přístupu ke vzdělání. Místo, kde Coca-Cola, fastfoody a žvýkání je součást americké demokracie, vyvážené do celého světa? Kdyby film nevznikl v tomto stylu, nebyl tam Mr. pokrytec Schwarzenegger, producenty byly osoby ze státu, kde je nejdelší průměrný věk dožití (třeba z Andorry = asi všichni vegané). Ti, kdo již jsou na veganské či vegetariánské stravě, přesvědčit či utvrdit ve své stravovací filosofii nepotřebují. Kdo si najde k tomu cestu sám, budiž. Ovšem toto? Na závěr si jen vzpomeňme na úvodní upozornění: Always seek the advice of your physician or other qualified health provider before making significant lifestyle changes or starting or modifying any treatment.