Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Drama

Recenze (1 691)

plakát

Helck (2023) (seriál) 

Chtěl bych dát Helckovi 4*, i když by byly hodně slabé, ale ten seriál na to za mě prostě nemá. Hrdina je totiž velký sympaťák a jeho vztah s Vermilio to pro mě docela slušně táhne, ale to je tak nějak vše, co si tady užívám. Animačně i hudebně mi to přijde průměrné, souboje jsou celkově takové neslané a nemastné. Nesedí mi ani tempo, seriál se příliš zadrhává na některých místech a jinde zase jen něčím proletí i když mi připadá, že by si zrovna tahle část zasloužila víc rozkreslit. Spojení dramatu a komedie tu pro mě také moc nefunguje, občas se mi tyhle aspekty v příběhu skoro až tlučou, jindy se tvůrcům zase nedaří mě dostat do zamýšlené nálady. A přitom v tom všem vidím skrytý velký potenciál, říkám si, co by s tímhle dokázal šikovnější tým s větším rozpočtem. Také mě docela zajímá, jak ten příběh vlastně skončí, na případnou druhou sérii bych se proto podíval, i když spíš reálně koketuji s myšlenkou zkusit mangu, která by mi mohla sednou o něco víc. Zkrátka Helck by mohl být skvělý, ale spousta věcí mi tu přijde jen tak nějak průměrných a sem tam pro mě něco nefunguje, a proto i když bych moc chtěl dát 4*, i když by byly hodně slabé, je to zkrátka jen na 6/10.

plakát

Seidžo no marjoku wa bannó desu - Season 2 (2023) (série) 

Na první sezónu mám ještě dnes příjemné vzpomínky, mám rád hlavní pár, takže jsem očekával, že si užiji i druhou sezónu. O to větší zklamání pro mě bylo, že jsem během první poloviny nic moc necítil, linka kolem prince z jiného království mě nebavila, a dokonce jsem tak i v jednu chvíli pochyboval, co jsem vlastně na tomhle seriálu před víc jak dvěma lety viděl. Ano, hlavní hrdinka mi byla pořád velmi sympatická a stále to mělo takový ten jemný pohádkový nádech, ale prostě to nebylo ono, určitě ne 8/10 zážitek – první půlka druhé série je maximálně tak šestka… Co mi tam chybělo? Romantika! Kdo by to byl čekal… Přesně v momentě, kdy se začalo řešit, co bude Sei dělat, až bude její práce hotová, jsem zase začal seriál naplno vnímat. Najednou to mělo šťávu, užíval jsem si interakce mezi ní a Albertem i to jejich lehké tápání. A na poměrně příjemné vlně pohádkové romance jsem se svezl až k sladkému a barevnému konci, který sice mohl být lepší a ta cesta k němu o něco víc propracovanější (klidně bych tomu obětoval celou první polovinu seriálu) a barvičky v tom finále mohly být méně rozmazané a hudba ještě víc procítěná, ale i tak přiznávám, že to na mě stejně zabralo a že jsem měl i tak radost a cítil mírné dojetí. Matika je však neúprosná a když je první půlka šestka a druhá zase osmička, tak celek je pak 7/10.

plakát

Wataši no oši wa akujaku reidžó (2023) (seriál) 

Mám s I’m in Love with the Villainess dva docela podstatné problémy, díky kterým nedokážu dát lepší hodnocení než 3*. Zaprvé nemám rád romantické komedie vystavěné na tom, že jedna postava doslova šíleně uhání tu druhou, která z toho není příliš nadšená, ale časem se tomu tlaku podvolí, nebo spíš zjistí, že vlastně dotyčnou postavu miluje. Zažil jsem tuhle dynamiku z obou stran a ani na jedno nevzpomínám rád. Když mi bylo šestnáct, tak jsem bláznivě uháněl jedno děvče a když se na to dívám, zpětně, tak si uvědomuji, jak otravný jsem musel být a že vyznávat romantické city kdykoli, třeba i v týdnu ve dvě ráno, asi nebylo to pravé. Karma ale funguje spolehlivě, a i mě se tedy stalo, že když už jsem byl starší, tak mě zběsile uháněla jedna žena. Desítky SMS denně, neustálé návštěvy v práci a hromada romantických vyznání, i když já neměl zájem. Zkrátka nemám tohle rád a zdejší seriál je tím z velké části doslova nabytý a staví na téhle dynamice i část svého humoru, ba co víc, tvrdí, že když vás někdo takhle šíleně otravně uhání, tak není správné ho prostě odmítnout, co kdybyste totiž vy byly na jeho místě… Já nevím, ale v životě i ve vztazích razím motto „s poctivostí nejdál dojdeš“ a beru to tak, že když někoho rázně odpálkuju, pokud nemám zájem, tak mu dělám službu, protože má rychlejší šanci svou zamilovanost překonat a posunout se někam dál, kde třeba čeká ten pravý. Na druhou stranu je tohle možná důvod, proč neodbytná hrdinka nakonec zvítězí, zatímco Jeoffrey… Druhá věc, která se mi tu příliš nelíbila byla ona sice drobná, ovšem pro mě nepříjemná linka o lásce jedné služebné a jejího bratra. Člověk se tu vlastně dozví, že incest je také formou tragické zakázané lásky, která nemá příliš šanci na úspěch… Ano, to je asi pravda, ale stavět tohle téma do pozice, že bych měl se sourozeneckou dvojicí soucítit – za sebe s tím vůbec nesouzním. Nabízí se otázka: „Jeoffrey, co máš proti incestu?“. Tak zaprvé sám mám sourozence, což by jako vysvětlení mohlo stačit, většina lidí, kteří jsou na tom podobně, tohle pochopí. Zadruhé jsem dával pozor v hodinách biologie, když se rozebírala genetika a tam jsem si udělal obrázek, kam incest vede. Zatřetí jsem dával pozor i v hodinách dějepisu, kde jsem na pár šlechtických rodech viděl, kam incest vede. A začtvrté, nejsem z Alabamy... Ale dost už o těch aspektech, které se mi tu nelíbily, pojďme na ty, které byly fajn. Líbilo se mi, jak seriál otevřeně pracuje s dívčí láskou, žádné schovávání a náznaky, hlavní hrdinka se k tomu hrdě a otevřeně postaví. Líbila se mi ta energie a tempo, které seriál měl. Vlastně i ten celý námět o tom, jak by to vypadalo, kdybyste se v rámci vizuální novely vykašlali na hlavní cesty a šli si tou svojí, navíc ještě se záporačkou, je hodně zábavný a originální. Zkrátka kdyby zpracovali tu dynamiku mezi hlavními postavami trošku jinak, aby to nepůsobilo až tak dotěrně a vynechali jistou linku, mohl jsem jít víš, možná i mnohem výš, takhle ale jen 6/10.

plakát

Shy - Season 1 (2023) (série) 

"Bočči no Hero Madoka Magica", nebo také Shy je příběhem stydlivé hrdinky, která bojuje s temnotou v lidských srdcích. Ta hrdinčina stydlivost sice není úplně špatně zpracovaná, ale také není nijak extra zábavná, zajímavá či sympatická, prostě mi jako divákovi nepomáhá k tomu, abych chtěl Teru/Shy nějak výrazněji fandit, i když je docela příjemné sledovat, jak s tou svojí stydlivostí bojuje a jak se postupně vyvíjí. Co se té hrdinské stránky týče, je zajímavě uchopená a v mnohých aspektech mi tahle show přijde spíš jako taková podivná kombinace mezi klasickými komiksovými hrdiny, mahó shódžo a možná i trochu super sentaiem. Bohužel to ale není mix nijak extra úchvatný, poutavý – zkrátka něco kvůli čemu bych si seriál užíval, je to spíš jen takové – zvláštní. No a co se boje s temnotou v srdcích týká, je to docela hezky zpracované, jsou kolem toho občas i nějaké ty emoce (Pepešin arc v druhé půlce pro mě fungoval) a i po vizuální stránce si tu někdo dal záležet, i když je jasné odkud bral dotyčný inspiraci. Příběh mě chytil až v druhé polovině, ten start tu byl opravdu poměrně vlažný, ale druhá část už mě docela bavila a na již oznámenou druhou sérii jsem tak vlastně i zvědavý. Co se charakterů týká, jsou pro mě v tuto zajímavější spíš záporáci než hrdinové, protože na mě působí mnohem unikátněji (podobný zážitek jsem měl třeba při sledování D.Gray-mana), ale je pravda, že i mezi hrdiny jsem si dokázal nějaké oblíbence najít i když jedna je alkoholička a druhá tak trochu cundere… Za mě je zkrátka Shy fajn podívaná, která si cením na silné 3*, nebo spíš na 6,3/10.

plakát

Toaru ossan no VRMMO kacudó ki (2023) (seriál) 

Seriál o videoherních patáliích pána, kterému je 38 let? Že by konečně nějaké to gaming anime pro mě, když jsme s hrdinou skoro stejně staří? Konečně někdo, do koho bych se dokázal opravdu vcítit? Bohužel ani náhodou! Už jenom proto, že věk hlavní postavy v anime opravdu nehraje moc roli, protože si zvolí jako avatara naprosto generického náctiletého klučinu a jediné, co by nějak mohlo odrážet jeho skutečný věk je fakt, že je tak strašně boomersky nudný. Hlavní hrdina začne hrát MMO videohru a jaká že je jeho schopnost? Asi hlavně to, že na rozdíl od většiny hráčů není totální idiot, a tak si při tvorbě charakteru vezme i nějaká ta povolání, s kterými se dají vyrábět věci. Crafting je totiž v MMORPG videohrách důležitý, kdo to ještě neví… No tady to evidentně neví většina hráčské obce a tohle je prosím důvod, jak se náš hrdina vyšvihne. Že to zní blbě prvoplánově? Ono to i tak vypadá! Crafting je navíc nudný, proto se jeho vyobrazením většina seriálů příliš nezabývá, ovšem podle zdejších tvůrců je crafting strašně cool, a tak nám ho jsou schopní cpát klidně i několikrát za díl a v poměrně dlouhých sekvencích. Podívejte, jak jsou super hrdinovy nové boty! Vypadají jako obyčejné brusle, ale ostří mají z boku, aby dávali extra damage! Zní to možná otřesně, a ještě debilněji to vypadá, ale tady je to doslova zlomový předmět! A když se náhodou nic nevyrábí, tak vidíme akorát tak nějaké ty základní videoherní mechaniky, nudný svět a pitomé eventy, které bych opravdu hrát nechtěl, stejně jako třeba nosit nad hlavou titul "Fairy-playah". A opět hlavní schopností našeho hrdiny je to, že většina lidí kolem se chová jako idioti… Co k tomu říct, tenhle seriál bylo to nejnudnější a asi nejpitomější dílo, s kterým jsem tuhle sezónu ztrácel svůj čas. Hlavní hrdina je totálně neslaný a nemastný, příběh je hloupý a předvídatelný, skoro jako kdyby místo na postarší hráče, kteří by se měli v hlavním hrdinovi vidět, mířil spíš tak na pětileté děti. Animačně to nestojí za moc, hudebně taky ne a když tenhle seriál postavím vedle Shangri-La Frontier, který je také o videoherním světě a hraní her, ale jeho autor MMORPG a světu kolem evidentně rozumí, tak si tenhle paskvil opravdu moc kladných bodů nezaslouží. No a jelikož nejsem masochista, tak jsem s tímhle poměrně brzy skončil, i když si zpětně říkám, že jsem to měl udělat mnohem dřív. Možná se vše časem zlepší, ale koukat se na to, jak hrdinovi začnou k nohám padat elfí královna a nejspíš i další holky, až se z toho stane další nudný harém, který obdivuje Earthovi (sakra i ten jeho nick je úplně otřesný) brusle – ne díky! Za mě drop po 4. díle a tehdy jsem dal 3/10, i když dnes už ani moc nevím za co a zjišťovat to nechci...

plakát

GA: Geijutsuka Art Design Class (2009) (seriál) 

Hodně živelný slice of life, kde roztomilá děvčátka a chlapci dělají v rámci svých uměleckých tříd různé blbiny a občas i něco, díky čemu se může divák přiučit i pár věcí o umění. Humor je jak na houpačce, někdy pobaví, jindy jen koukáte a nechápete, co tím chtěl umělec říct. Zkrátka kvalita jednotlivých skečů je hodně nevyrovnaná, najdete tu opravdu povedené pasáže, zajímavé a originální, ale i docela hluchá místa, kdy se opravdu jen řeší blbosti. Postavy mě bavily, nejradši jsem měl  Mijabi, Miki a paní učitelku Usami, ale zase jednou je to přesně taková ta klasická směsice charakterů, kterou jste už určitě viděli v nějakém podobném seriálu. A ono obecně, tenhle seriál dělá všechno sice tak nějak dobře, ale u každého jeho aspektu dokážu během chvíle vymyslet minimálně jeden jiný seriál, který to dělá lépe, takže i když je sympatický, milý, praštěný, vtipný, naučný a kdo ví co ještě, ani v jednom z těchto aspektů vysloveně výrazně nevyniká nad ostatními. Na druhou stranu dokázal splnit to, co jsem od něj během sychravých zimních večerů a podvečerů očekával – zabavil mě, předal mi trochu své energie, občas mě rozesmál, někdy zajímavě překvapil a toho všeho si vlastně docela cením. 6,7/10

plakát

Hjakušó kizoku - Season 1 (2023) (série) 

Hiromu Arakawa to opět dokázala! Autorka mangy, podle které vzniklo to nejlepší anime všech dob, tedy alespoň podle MALu a žena, která zvládla i chození na „hnojárnu“ předvést jako neuvěřitelně zajímavé a občas i dobrodružné, nyní udělala jedno z nejlepších krátkých anime za posledních pár let, a přitom jde jen o „veselé historky z farmy“, které mi vypráví "kráva". Hiromu Arakawa totiž ví o čem povídá, umí svoje příběhy poutavě a zábavně prodat divákovi a zároveň se dozvíte i pár zajímavostí z farmářského života, informace o japonském zemědělství, zkrátka je to i naučný pořad, který vám třeba i vysvětlí, že byste si měli vážit potravin. Je to vtipné, je to chytré, má to šťávu, je to krátké – co chcete víc. Nebýt posledního sci-fi dílu, který mi přišel už jako moc velká pitomost, tak dám seriálu plný počet a prohlásím, že to byl jeden z vrcholů této anime sezóny. Takhle jen 9/10.

plakát

Overtake! (2023) (seriál) 

Sice nemám skoro žádný vztah k automobilům, ale formule – to je něco jiného. Když jsem byl mladší, tak jsme chodili s tátou každou neděli do hospody a dívali se tam buď na závody Moto GP anebo F1, obojí se střídalo a dávali je ve stejnou dobu, myslím že na Primě. V té F1 to byla tehdy doba Michaela Schumachera a Miki Häkkinena a některá moudra pronášená komentátorem během sledování jejich závodů si pamatuju do dneška, třeba „Jedna věc je závodníka dojet, druhá předjet…“. Díky tomu mám o formulích i nějaké to povědomí, takže mě nic moc v seriálu Overtake! nemohlo překvapit. Byl jsem potěšen, jak věrně se zde povedlo tu atmosféru kolem závodů formulí zachytit, potěšilo mě, že seriál zmínil nebo alespoň ukázal některé hodně zajímavé aspekty závodění (různé druhy pneumatik, jízda ve vzduchovém pytli...) i různá důležitá pravidla (žlutá vlajka, zahřívací kolo…). Užíval jsem si záběry z kokpitu, které jako by z oka vypadly těm skutečným, které jsem viděl během již zmíněných přenosů v televizi. Líbily se mi i modely samotných formulí, i když šlo z velké části o 3DCG animaci, kterou osobně moc nemusím, ale tady vše vypadalo povedeně včetně jejich pohybu. Skvělé bylo i nazvučení vozů, jejich motory zněly přesně tak, jak jsem si pamatoval, to burácení přes sebe trefili tvůrci velmi dobře. Stejně tak mi přišlo hodně věrně zpracované vše kolem zázemí a především lidí, kteří se v tomto sportu pohybují. Bylo to opravdu hodně o lidech o jejich osobních starostech a problémech – občas jsem si říkal, že až příliš a že bych ocenil víc závodění, obzvlášť pokud by bylo v kvalitě, jakou mi předvedl závěrečný díl. Na druhou stranu i ta lidská dramata byla dostatečně zajímavá a do celého příběhu poměrně pasovala. Přeci jen většina postav tu působila sympaticky a uvěřitelně, takže jsem o jejich trable měl zájem. Celý seriál jsem váhal mezi silnými 3* a slabými 4*, ale poslední díl mi ukázal ten správný závod F4, na který jsem se celou dobu těšil a proto se nakonec přikloním k tomu lepšímu hodnocení. 6,8/10  

plakát

Bóšoku no Berserk (2023) (seriál) 

Podle trailerů s dalším „Kiritem“, který si tu nasazuje kostěnou masku, jsem očekával generickou fantasy, která bude hodně edgy (to první nakonec platí, to druhé moc ne). Po přečtení obsahu, který mi vysvětlil jeho schopnost s názvem „žravost“ jsem měl obavy, že to bude další obdobná kravina ve stylu Arifurety a že víc jak díl nedám. A tak jsem nakonec příjemně překvapený, že jsem to zvládl celé bez úhony dokoukat, co víc, bylo to vlastně OK. Animačně sice žádná hitparáda, ale hudba se většinou docela snaží. Příběh také není kdo ví jak složitý, většina zvratů člověka, co už viděl pár podobných japonských fantasy anime, moc nepřekvapí a i když má zdejší svět asi zajímavé podhoubí, tak nám ho ukazuje maximálně v nějakých těch drobných náznacích. Zkrátka o nějakém budování tajemné atmosféry kolem celého světa a příběhu si můžeme nechat jen zdát, je to občas až tak slabé, že divák nemá zájem tu něco objevovat.  Oni se tu tvůrci obecně vykašlali na nějaké hlubší vysvětlování či předvádění, a tak to občas až působí, že se věci dějí pouze proto, že to tak autor chtěl a pokud chcete nějaký důvod, tak vás většinou odbydou jednou větou. Co pro mě seriál hodně tahá nahoru jsou vztahy mezi postavami. Postavy samotné by to totiž asi příliš nezachránili, většina opravdu působí jen jak lacinější kopie, které už jste viděli v nějakých známějších anime. Ovšem to, jak společně vycházejí a jak mezi sebou fungují, pro mě bylo asi tím hlavním důvodem, proč jsem na seriál koukal. Zkrátka máme tu ucházející romanci i bromanci a úvodní sourozenecká trojice záporáků je dostatečně nesympatická na to, abyste chtěli vidět, jak moc špatně dopadnou. A třeba i ten díl kolem velkých problémů jednoho rytíře v důchodu, byl vlastně fajn. Prostě je to opravdu: „skoro čistý průměr, který neurazí, ale za pár dní si na to asi už nevzpomenete.5,5/10  

plakát

Džigokuraku - Season 1 (2023) (série) 

Nečekal bych, že mě z „moderní dark fantasy šónen svaté trojice“ (Džigokuraku, Džudžucu Kaisen, Chainsaw Man), nakonec zrovna Džigokuraku osloví nejvíc, ale stalo se. Připadám si zase jako za mlada, kdy se mezi anime fanoušky hodně řešila velká trojka One Piece, Naruto, Bleach a já stál pevně na straně Bleache a i když jsem si občas připadal, že tahám za nejkratší provázek, tak jsem si zároveň přišel strašně cool a byl přesvědčený o tom, že to všichni ostatní nemají vkus a že Bleach je strašně super (mínus fillery). Možná že i tentokrát budu na straně toho dle ohlasů nejméně populárního anime, aspoň třeba na MALu to tak zatím vypadá, ale dokážu si docela jednoduše odůvodnit, proč se mi Džigokuraku tak líbí, stejně jako to, proč ho mám (zatím) radši než zbylá dvě. Džigokurakunejvýraznější a nejosobitější zasazení, zkrátka ten podivný ostrov hýřící barvami, na kterém se nachází nejrůznější nápady smíchané z několika náboženství a filozofických škol dohromady, působí velice originálně, zajímavě – hned mě to chytlo a chci o něm vědět víc. Líbí se mi i to, jak seriál (ne)řeší power levely, prostě jak pracuje s Taem, trošku mi to připomíná Nen z Hunter x Hunter, sice zatím není až tak rozpracovaný, ale je vidět, že se autor snaží dát zdejším super schopnostem aspoň nějaká pravidla. Zajímají mě zdejší záporáci, kteří jsou dostatečně bizarní ale i děsiví, plus mají evidentně nějaká svá velká tajemství, která chci odhalit. I příběh je vedený dobře, zvraty, které přicházejí, jsou hodně povedené, nikdo z postav tu nemá nic jisté a příběh mě nechává občas pochybovat i o věcech, které si myslím, že už vím. Mám rád hlavního hrdinu, už od okamžiku, kdy získal svojí hlavní motivaci, tedy že si stejně jako John Vick přeje mít na hrobě napsáno „Milující manžel“, si mě získal. Navíc to není taková ta klasická verze ukřičeného a hloupého šónen hrdiny, Gabimaru u soubojů myslí a umí se dění rychle přizpůsobit. Stejně tak mě zajímají i Sagiri, Juzuriha a vlastně i velká většina vedlejších postav, protože každý tu má nějakou svoji minulost, každý má nějak zajímavý nebo zvláštní charakter. Mě se tu velmi líbil třeba i nerd Senta, a to mě většinou takové postavy vůbec nezaujmou. Animačně je to MAPPA standart, takže vlastně silný nadprůměr oproti ostatním anime, hudebně to taky mělo něco do sebe a třeba v posledním díle i ta doprovodná hudba šlapala vysloveně na jedničku. Jestli mám nějakou výtku? Spíš by mě jen zajímalo, jestli absence bradavek u členů Tensenu je forma cenzury, nebo jestli to je záměr, zkrátka jak tohle má třeba manga, ale tak na tuhle otázku si odpověď dokážu najít snadno a rychle. Za sebe se tedy velice těším na již oznámenou druhou sezónu, té první dám 9/10 a jdu se zase přepnout na Džudžucu Kaisen, které by mi mělo přinést nejlepší části mangy, takže možná už za pár měsíců bude moje pořadí v rámci „moderní dark fanatsy šónen svaté trojice“ zase úplně jiné…