Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (142)

plakát

Studoval jsem FLE (2005) (amatérský film) 

Nejlepší amaterský film všech dob

plakát

Alois Nebel (2011) 

Síla Aloise Nebela tkví zejména v atmosféře, která je silná a hutná. I jako doslova zkreslená dobová sonda zaujme a mnohé napoví. Vůbec ne černobíle.

plakát

Lekce běloruštiny (2006) 

Takovéhle filmy by měly být víc vidět. Jsou o něčem.

plakát

Šťovík, pečené brambory (2007) (divadelní záznam) 

Neměl jsem bohužel možnost vidět tento kus přímo v Dejvicích, ale i televizní záznam bylo úžasné sledovat, takže na divadle to musel být opravdu zážitek. Koncert pro tři rozhodčí, pro poměrně opomíjenou složku sportu, která dokáže být nevděčná a bolestivá, stejně jako návyková. A to nemám rád fotbal.

plakát

Plešatá zpěvačka (2009) (divadelní záznam) 

Absurdní drama je hrozně křehká látka, se kterou kdo nenakládá jemně, hrozně se spálí. Eugen Ionescu je jeden z mála lidí, kteří to opravdu umí a nebojí se ji vyhnat do extrému. Navíc v podání divadelního spolku Kašpar je to opravdu krásné.

plakát

Pokání (1984) 

Úžasný film, který nepřímo popsal všechno, čím se bolševismus zavrtal do hlav mnoha milionů lidí na mnoho let.

plakát

Nejistá sezóna (1987) 

Velmi upřímný a velmi hořký film. Prosadit se umělecky muselo být za normalizace nesmírně těžké a tento film je toho jasným důkazem. Nechybí Svěrákovsko-Smoljakovská poetika, ošklivá osmdesátá léta a krásné role tuhých byrokratů. Doufám, že tenhle film bude mít dlouho takovouto výpovědní hodnotu, "já osobně se domnívám, že ta doba bude velmi dlouhá".

plakát

Vrchní, prchni! (1980) 

Klasika české komedie. Ladislav Smoljak je fenomální režisér, který byl vždy spíše opomíjen. Zde brilantně rozehrává krásně napsaný příběh, který musela být radost hrát.

plakát

Nuda v Brně (2003) 

Nechápu zdejší nízké hodnocení (8.5. 2012 - 67%). Nádherně hravý film, který je svůj a zároveň si bere odevšad. Nejde sice o život, ale to občas neškodí.

plakát

Mazaný Filip (2003) 

Z pokračovatelů českých parodií se jedná o asi nejlepší počin. Drží se duchu klasických parodí, i na ně přímo odkazuje či je paroduje, využívá přesně dávkovaný humor a motivy, které všichni dobře známe. Pro milovníky humoru divadla Sklep je to skoro nutnost a povinná vidba.