Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Biografie (44)

Eileen Heckart (herečka)

15.11.2007

Eileen Heckart, rodným jménem Anna Eileen Heckart, se narodila 29. března 1919 v Columbu, stát Ohio. Byla jedináček a brzy dostala přezdívku Heckie. Když jí byly dva roky její rodiče se rozvedly. Od té doby vyrůstala s matkou, která byla alkoholička a často měnila své partnery (celkem byla pětkrát vdaná). Dobře se necítila ani… (více)

Lila Kedrova (herečka)

15.11.2007

Lila Kedrova se narodila 9. října 1918 v bývalém Petrogradě (dnes St. Petersburg) v Rusku. Největší část svého života prožila ve Francii. Když ona a její rodina ve spěchu opouštěla v roce 1928 Rusko, aby se chránila před bolševiky, ve spěchu zapomněly na rodný list Lily. Proto si musela narychlo opatřit jeho falsifikát, který… (více)

Vanessa Redgrave (herečka / režisérka)

14.11.2007

Vanessa Redgrave se narodila 30. ledna 1937 v Londýně. Je dcerou herců Michaela Redgravea a Rachel Kempsonové. Její bratr Corin a sestra Lynn se také uplatnili v herecké branži. Do svých čtrnácti let se pilně věnovala baletu a jen díky svému vysokému vzrůstu se musela kariéry baletky vzdát. Po úspěšném složení maturitní zkoušky… (více)

Patricia Neal (herečka)

10.11.2007

Patricia Neal, rodným jménem Patsy Louise Neal, se narodila 20. ledna 1926 v Packardu (stát Kentucky). Vyrůstala v Knoxvillu v Tennessee. Dramatické umění studovala na „Northwestern University“. Ještě předtím se přestěhovala do New Yorku, kde po pár měsících nastoupila do svého prvního zaměstnání - jako záskok se objevila v… (více)

Louise Fletcher (herečka)

10.11.2007

Louise Fletcher se narodila 22. července 1934 v Birminghamu ve státě Alabama jako druhé ze čtyř dětí. Její rodiče byly neslyšící. Otec pocházel z města Arab na severovýchodě Alabamy, byl biskupským pastorem a po celé Alabamě založil více než čtyřicet kostelů pro neslyšící. Louise a její sourozenci Roberta, John, a Georgianna se… (více)

Brenda Fricker (herečka)

10.11.2007

Brenda Fricker se narodila 17. února 1945 v irském Dublinu. V době dospívání měla autonehodu, díky které jí později museli odebrat ledvinu. Trpěla také tuberkulózou. První zkušenosti s herectvím získala na různých irských scénách. Mezitím pracovala jako novinářka pro „Irish Times“. Posléze se vypracovala v charakterní herečku a… (více)

Jane Fonda (herečka / producentka)

06.11.2007

Jane Fonda je dcerou slavného herce Henryho Fondy a tím pádem patří do slavného hereckého rodu. Její mladší bratr Peter Fonda se také uplatnil jako herec a v 80. letech i jako režisér. Své dětství Jane trávila na otcově farmě v Kalifornii. V patnácti letech jí však tragicky zemřela matka a od té doby vyrůstala u své babičky v… (více)

Kim Hunter (herečka)

06.11.2007

Americká herečka Kim Hunter, rodným jménem Janet Cole, se narodila 12. listopadu roku 1922 v Detroitu. Když jí bylo 17, debutovala v hororovém snímku „THE SEVENTH VICTIM“ (1943). Popularita jí nezadržitelně vzrostla také díky roli v romantickém fantasy OTÁZKA ŽIVOTA A SMRTI (1946).Průlom v její kariéře nastal v roce 1947.… (více)

Maureen Stapleton (herečka)

06.11.2007

Maureen Stapleton, rodným jménem Maureen Lois Stapleton, se narodila 21. června 1925 v Troy. Vyrůstala v přísně Irsko-americké katolické rodině. Její otec trpěl alkoholismem a během jejího dětství se rodiče nakonec rozvedli. Její bratr Jack se po ukončení university také uplatnil jako herec, ale převážně v divadle. Roku 1943… (více)

Glenda Jackson (herečka)

02.11.2007

Glenda Jackson pochází z presbyteriánské rodiny zedníka a uklízečky. Jako své povolání si chtěla zvolit práci knihovnice, ale nakonec pracovala jako prodavačka v drogerii, což jí moc neuspokojovalo. V šestnácti se náhle nadchla pro divadlo a už od devatenácti studovala do roku 1957 herectví na londýnské Royal Academy of… (více)

Jessica Tandy (herečka)

31.10.2007

Jessica Tandy (pravým jménem Jessie Alice Tandy), se narodila v Londýně roku 1909. Doma bývala často jen s matkou, protože otec byl obchodním cestujícím a tak byl neustále na cestách. Herectví studovala na londýnské Ben Greet Academy of Acting a už v šestnácti letech debutovala na jevišti ve hře Mandersonova děvčata.… (více)

Mercedes Ruehl (herečka)

31.10.2007

Mercedes J. Ruehl se narodila 28. února 1948 v New Yorku, vyrůstala však na předměstí Silver Spring v Marylandu. Pro své studium si zvolila anglickou literaturu, kterou posléze vystudovala na College of New Rochelle. Léta pak působila na různých regionálních scénách a nejčastěji byla obsazována v klasickém repertoáru.Větší… (více)

Linda Hunt (herečka)

31.10.2007

Linda Hunt, rodným jménem Lydia Susanna Hunter, se narodila 2. dubna 1945 v Morristownu v New-Jersey. Její matka učila na Westport School of Music a současně doprovázela sborový kostelní chór. Její otec byl dlouhou dobu víceprezidentem naftařské společnosti na Long Islands. Posledním členem rodiny je další dcera Huntových… (více)

Juliette Binoche (herečka / režisérka)

27.10.2007

Juliette Binoche pravděpodobně zdědila herecký talent a lásku k tomu - ne vždy lehkému - povolání od svých rodičů. Otec byl režisérem v divadle a matka herečka. Herectví studovala na Státní konzervatoři dramatických umění v Paříži a svou první televizní roli získala v 18. letech.Juliette vstoupila divákům do povědomí díky… (více)

Frances McDormand (herečka / producentka / režisérka)

27.10.2007

Frances McDormand je dcerou kazatele a značnou část svého dětství strávila na cestách. Studovala na Bethany College v Západní Virginii a dramatické umění na Yalu. Posléze začala hrát na regionálních scénách, kde slavila úspěch například v Čechovově Třech sestrách, Shakespearově Večeru tříkrálovém, Shawově Živnosti paní… (více)

Gina McKee (herečka)

27.10.2007

Gina McKee je velmi dobře známá hlavně ve Velké Británii, kde se narodila. Tam se proslavila především rolemi v televizních seriálech „OUR FRIEND IN THE NORTH“, „THE BRASS EYE“ a „THE LENNY HENRY SHOW“. Hlavně první z uvedených seriálů z roku 1996 byl pro Ginu McKee velmi důležitý. Za roli v něm totiž následujícího roku… (více)

Julia Ormond (herečka / producentka)

03.01.2007

Je druhou dcerou z pěti dětí obchodníka. Divadlu se začala věnovat už v internátní škole v Cranleighu, kde hrála Elizu Doolittleovou v muzikálu My Fair Lady. Rok navštěvovala výtvarnou školu Farnham Art School a pak tři roky studovala herectví na londýnské Webber Douglas Academy. Od 1988 působila na různých provinčních… (více)

Geraldine Page (herečka)

31.12.2006

Jedna z nejvýznamnějších amerických divadelních, ale i filmových hereček Geraldine Page, rodným jménem Geraldine Sue Page, se narodila 22. listopadu 1924 v Kirksville, stát Missouri. Herectví vystudovala na „Goodman Theatre Dramatic School“ v Chicagu, ale už v sedmnácti letech se objevila na jevišti. Systematičnost herectví… (více)

Margaret Rutherford (herečka)

31.12.2006

Margaret Rutherford se narodila 11. května roku 1892 v londýnském předměstí Balham jako jediné dítě manželů Williama a Florence Rutherford Benn. Byla sestřenicí dobře známého britského politika Tonyho Benna. Její otec po mnoho let trpěl vážnou duševní chorobou. V roce 1883 ubil k smrti svého vlastního otce – tedy Margaretina… (více)

Hana Hegerová (herečka)

31.12.2006

Hana Hegerová se narodila 20. října 1931 jako Carmen Farkašová v bratislavské rodině bankovního ředitele Jano Farkaše a Margity Čelkové. V letech 1937 – 1942 navštěvovala baletní školu při Národním divadle v Bratislavě. Po úspěšném dokončení gymnázia v Komárně v roce 1950 pracovala jako úřednice ve Škodových závodech a jako… (více)

Reklama