Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (568)

plakát

Volha - FOXTERIÉRY (2023) (epizoda) 

Podle ukázek jsem si docela přál, aby se nestalo to, čeho jsem se víc než trochu bál. Efektivně sestříháná ukázka, která naláká masy, a pak 1. díl, který masy odradí. Jen tak mimochodem, na osmou večer je to hodně vulgární, což už ale asi nikdo neřeší. Však současný dětský slovník tomu plně odpovídá. A v kostce řečeno - může to mít skvělou výpravu, skvělé herce, ale když mi není ani jediná z postav sympatická, tak se mi s daným kusem většinou nechce ztrácet čas. A zde mi teda sympatický nebyl absolutně nikdo.

plakát

Altamira (2016) 

Altamira je labutí písní režiséra Hudsona. Velkolepý objev v dějinách lidstva byl provázen velkým nepochopením laické i odborné veřejnosti a dehonestováním jeho objevitele. Prsty v tom samozřejmě měla i církev, jejímiž učeními by datování altamirských kreseb otřáslo. Rychle pryč od nich. Tvůrcům se podařilo ukázat jak krásu a velikost tamějšího objevu, tak i příkoří jež provázelo po celých 20 let rodinu jeho objevitele. Herci byli snaživí, i na tu malou cácorku se mi podařilo zvyknout. Začátek se mi zdál takový jalový a neumětelský, ale postupně se to jen lepšilo. Možná na tom je trochu vidět režisérova únava, 80 let už je požehnaný věk k natočení filmu. Mě osobně ale film přišel vhod, protože o tom, co stálo za objevem Altamiry jsem neměl ani ponětí.

plakát

Noc rozhodnutí (1993) (TV film) 

Dr. Emil Hácha byl pozoruhodným člověkem. Kdyby "stihl" být prezidentem dříve, troufám si říct, že by byl uctíván více než Masaryk. Osud nebo možná Pán Bůh (Dr. Hácha byl silně veřící) mu ke stáří připravil nelehký úkol, který mu dodnes nezávidí snad nikdo. Ale vydržel, až do samého konce a zatracení. Až s pádem železné opony se začalo rozkrývat, kolika příkoří a jak nelehkého údělu se tomuto skromnému, obětavému a čestnému muži dostávalo. Po přečtení knihy historika Víta Machálka si Dr. Háchy vážím o to víc. Naše republika by si měla toho velikána našich nedávných dějin připomínat častěji. Inscenace režiséra Háši jen připodobňuje co se asi mohlo stát oné noci 15. března 1939 v Berlíně. Ovšem s mistrovským výkonem pana Hrušínského, který takřka na smrtelé loži doslova zhmotnil kontroverzní osobu Dr. Háchy. Má to mimořádnou atmosféru, která je v televizní inscenaci málokdy k vidění.

plakát

Chyby (2021) 

Na české poměry poněkud peprnější začátek a celkově ostřejší slovník, ale co si budeme nalhávat, takto se teď mluví a nejen mezi dospělými. Podařilo se natočit povedný film vypovídající dost o české, snadno odsuzující a moralizující nátuře, s dobrým scénářem a herci. Pavla Gajdošíková působí jako zjevení a s Janem Jankovským jim to společně sedlo, což byla velká výhra pro film.

plakát

Malá smrt (2014) 

Trochu divočina, ale dobrá divočina. Jen mi trochu chybělo vypointování nebo vybroušení jednotlivých linek. Závěr přišel z ničeho nic a najednou titulky. Nevim, asi to bylo tak jiné a dobré, že jsem chtěl víc. Asi mi to mělo nebo mohlo stačit, ale nestačilo. Každopádně to mělo neotřelý a skvělý nápad a jednu geniální scénu na konci.

plakát

Andor (2022) (seriál) 

Parádní a depresivní, skvěle napsaná a zahraná, strhující a podmanivá jízda pod vedením nejslavnějšího vesmírného impéria. Co nebavilo jiné nevím, mě bavilo takřka vše. A soundtrack tomu dával skvélé grády. Těším se na další řadu.

plakát

Drahá maminko (1981) 

Zahráno výborně, ale o životopisném filmu nemůže být ani řeč. Je to zfilmováné podle knihy, která byla napsána se záměrem poškodit a hlavně vydělat. Joan Crawford jistě nebyla svatoušek, nabumbaná asi docela řádila, ale další dvě adoptivní dcery o ní mluvili velice hezky a s láskou. Takže jak to bývá, pravda bude někde uprostřed.

plakát

Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) (seriál) 

Není to tak zlé jak to vypadá. 25% dejte Ordinaci, ale Nemocnice si je nezaslouží. Přeci jen, hlavní herci hráli své standardy a dali do toho jistě kus srdce - bohužel jen v rámci scénáře. Ten je opravdu největší slabinou. Dietl holt byl jen jeden. Původní Nemocnice díky němu zůstavá aktuální i dnes a jím stvořené role, tak uvěřitelné a živoucí, zůstanou scénáristickým úkazem už navěky. Dnes už to tak nikdo neumí. Ani v televizi, ani ve filmu. Není divu, že od pokračování měli mnozí velká očekávání. Sledovanost je jistě naplnila zcela, myslím že první díl se 4 miliony diváky drží rekord mezi seriály dodnes. Ale spokojenost s příběhem už tak senzační nebyla. Není divu, hluchých, trapně úsměvných či nelogických míst je zde víc než dost. Ale ne vše bylo špatně. Co mě ale doslova iritovalo byl habrující zvuk a postsychrony. To se na mě přátelé od zvuku nezlobte, ale to musí slyšet i hluchý. Celkově jde o nijak pamětihodné, ale důstojné pokračování, které kupodivu nekončí happy endem a dá se říct, že dokonce i na mrtvém bodě. Ale dalo to prostor pro celkem zdařilou finální řadu Nových osudů o pět let později.

plakát

Bez věcí nad věcí (2018) 

Tak trochu "jiná" komedie k zamyšlení. A to se u tohoto žánru nekoná zas tak příliš často. Místy jsem se trochu ztrácel, ale nápad jako takový super. Ruku na srdce - krámů máme všichni - hromadíme jako křečci, ale ve většině případů naprosto k ničemu. Ale pořád dobrý, když si to člověk aspoň občas uvědomí a trochu přibrzdí. Pak stačí pobalit pár těch krámů (myšleno spacák + stan), kámoše a vyrazit ven. Neznám lepší způsob jak si dát od všeho klid. A nemusíte zrovna do amazonského pralesa, stačí za humna, fakt. A tenhle tak trochu praštěný film s bezva soundtrackem mi to připomněl.

plakát

Vincent jede k moři (2010) 

Drama? To jako vážně? Spíš chyba zde na čsfd tipuju. Sorry jako, ale takhle spoustě lovcům komedií tahle skvělá komediální road movie uteče. Jsem rád, že se to ke mně nějakou cestou přes film Horizont lásky dostalo. Bavil jsem se skvěle. Němci, zdá se, asi občas dokážou natočit dobrý film. Dokonce i komedii. Uvěřitelně vtipných scén je zde opravdu dost. Hlavně díky skvělým a sympatickým hercům. Dabingu se také bát nemusíte, němčinu opravdu nemusím, takže jsem to risknul rovnou s dabingem a je bezva. Rozhodně to někdy zkusím i v originálu, protože ten příběh si mě prostě získal.