Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Anna a král

Anna a král (1999)

Tento film je kritikou určitě nedoceněný. Podle mě je rozhodně nejlepší ze všech zpracování tohoto tématu. Krásná příroda a tradice Siamu (dnešního Thajska), skvělé herecké výkony Jodie Foster a Chow Yun-Fata, překrásné kostýmy, kouzelná hudba a historická přesnost mě vedou k tomu, že nemůžu dát lepší hodnocení. Český dabing se tentokrát velmi podařil a filmový konec nedopadl (díky Bohu) jak to bylo plánováno v původním scénáři.

Dveře v podlaze

Dveře v podlaze (2004)

Až po padesátce se Kim Basinger dočkala své životní role, zde se konečně mohla doopravdy ukázat. Všichni posměváčci, kteří tvrdí, že Kim neumím hrát, ať se podívají na tenhle malý velký film. Mě teda doslova vytřela zrak, o jejím herectví a prvotřídním soustředění už nemám pochyb. Bohužel, i to, být krásná je někdy nežádoucí, a to u Kim a jejích filmů hraje velkou roli, její talent byl vždy až na druhém místě. Ale jak se zdá, Tod Williams tohle naštěstí věděl a Kim roli díkybohu vzala. Její výkon, stejně tak jako Jeffa Bridgese byl bravurní. Líbila se mi i kamera (celý film je jakoby v mlžném oparu, ale i přesto je barevně pestrý). Hudba perfektně vystihuje příběhy a dramata odehrávající se na plátně, ta už lepší být nemohla. Scénář je vynikající a věrně se drží Irvingovi předlohy. Film ovšem zdaleka nevystihuje celou knižní předlohu - a to je dobře (ono by to ani dost dobře nešlo, protože děj se odehrává v širokém časovém rozmezí). Samotnému Irvingovi se tento nápad velmi zalíbil a sám byl přítomen natáčení. Film zachycuje pouze první část knižní předlohy a diváka nabádá k tomu, aby si přečetl jak to bylo dál... Jinak naprosto souhlasím s komentářem trona, po přečtení knihy se mi její filmová adaptace zalíbila ještě víc a je jednou z nejlepších jakou jsem viděl. Ještě se musím vrátit k postavě Marion. Až po přečtení knížky mi došlo, jak bravurně tuto postavu vystihla Kim Basinger a troufám si říct, že by ji nikdo nezáhrál tak jako právě ona. A jestli kdy měla dostat nějakou cenu, tak to bylo právě za Marion. Kde se stala chyba nechápu...Kéž by se přání trona splnilo, to čekání by určitě stálo za to.

L. A. - Přísně tajné

L. A. - Přísně tajné (1997)

Skvělá kriminálka, napínavá od začátku až do konce. K hereckému obsazení není co dodat! Skvělý James Cromwell, jak železo rozžhavený Russell Crowe, mazaný Kevin spacey, spravedlivý Guy Pearce, vychytralý Danny DeVito a úchvatná oscarová Kim Basinger! Kdo by se do tohoto filmu hodil lépe než ona? Nikdo. A že někteří nechápou za co Oscara dostala. Já to celkem chápu. Víc jsem přemýšlel nad Oscarem např. Judy Dench (mj. skvělá herečka) za Zamilovaného Shakespeara (její scénář pojmul stěží 3 věty a do královského kostýmu se navlíkne taky kde kdo) a co teprve taková Jennifer Hudson nebo Mira Sorvino. Ze všech nominovaných si podle mě Kim poradila se svou rolí nejlépe. Vdechnout život a jiskru postavě prostitutky, i když je téměř pátým kolem u vozu a přesto na ni nezapomenete, je samo o sobě zajímavé. Samotná Meryl Streep se k Oscaru Kim Basinger vyjádřila v tom smyslu, že je zcela oprávněný, jelikož výraznější femme fatale ve vedlejší roli by se hledala těžko. Ale co, ať si myslí kdo chce, co chce. Role v L.A. nemohly být obsazeny vhodnějšími herci. K režii a geniálnímu scénáři také není co dodat. Škoda, že v tom samém roce se o Oscary udílel také ne zrovna až tak dokonalý Titanik, který L.A. Confidential vyfoukl ceny před nosem. Ale co na plat, film je to nadprůměrný a na Oscarech zase až tak nezáleží...

Erin Brockovich

Erin Brockovich (2000)

Vytoužený a zasloužený Oscar pro Julii Roberts. Mistrně zahraná role Erin Brockovich, na kterou bohužel J.Roberts zapomněla ve svém dlouhém děkovném projevu na předávání Oscarů (této ženě by přeci měla nejvíc poděkovat - kdyby jí nebylo, těžko by se teď Julia mohla těšit z naleštěného Oscara). I další herecké výkony stojí za zmínku. Obzvlášt Albert Finney zde už po několikáte utvrdil své herecké umění. A role také perfektně sedla Aaronu Eckhartovi. K tomu si přidejme výbornou režii a scénář a máme na světě to, co z toho vzniklo.

Madisonské mosty

Madisonské mosty (1995)

Těžko k tomu cokoliv psát. Nádherný snímek po všech stránkách, kde nic nepřečnívá, nic nechybí, všechno je na svém místě ve správný čas. Dle mého nejkrásnější a nepřekonatelný romantický film. A jestli kdy měla Meryl Streep dostat Oscara, tak to bylo za Madisonské mosty. A Lennie Niehaus za tu nebeskou hudbu jakbysmet.

Past

Past (1999)

Tak tenhle film jsem viděl asi 40x a ještě mě neomrzel, můžu ho vidět pořád (už ne v tak pravidelných intervalech jako před 20 lety) a myslím, že ani zub času mu neubral na přitažlivosti. Nevím čím to přesně je, ale tenhle kousek má v sobě "to něco" těžko pojmenovatelného. Nikdy nechci aby skončil a vždycky tam najdu nějakou maličkost, která mi dřív unikla. Největší zásluhu na tom asi mají Sean Connery a Catherine Zeta-Jones, kteří k sobě tak skvěle pasují a výborně se doplňují, že to je snad na zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Nevybavuju si jinou filmou dvojici s věkovým rozdílem 40 let, jež by jako parťáci a potažmo milenci nepůsobili trapně nebo přinejmenším podivně. Tihle dva ne, pasují dokonale. Možná si natáčení prostě jen užili a ještě si při tom dobře rozumněli, každopádně na výsledku je to hodně znát. Nemůžu prostě nic vytknout - snad jen hodnocení tady! Ale chápu - musí se nad tím trochu přemýšlet, což je pro český národ čím dál obtížnější...Bavila mě hudba, výprava, zvuk. I český dabing ještě stihl starou školu - radost poslouchat (myslím ten s Danou Černou v hlavní roli, ne s Mahulenou Bočanovou) - baví mě víc než originál, což se stává málokdy! Film je od začátku až do konce napínavý, vtipný a má skvěle se střídající tempo. Obzvlášť závěrečná akce v malajském Kuala Lumpur v den milénia je parádní. Opravdu skvělý zážitek a rozhodně TOP film mého srdce.

Řidič slečny Daisy

Řidič slečny Daisy (1989)

Překrásný příběh o jednom neobyčejném přátelství mezi bohatou židovkou a černošským řidičem. Příběh plyne poklidně a celkem nerušeně, ale jeho podtext je neuvěřitelně silný. Krásný příklad toho, že k obrazovce dokáže přitoutat snímek bez mnoho akčních scén, sprostých slov, létajích postav a předmětů, potoků tělních tekutin atd. Výborné herecké obsazení je největší pýchou filmu. Jessica Tandy a její Daisy je okouzlující a Oscarem byla náležitě odměněna. Morgan Freeman hraje Hoka tak přirozeně a citlivě, že by si Oscara zasloužil taktéž, ale konkurovat Danielu Day-Lewisovi v Mojí levé noze bylo málo platné. Dan Ackroyd předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů. A v neposlední řadě mě zaujala i Esther Rolle a její Idella, která na mě udělala dojem té nejoddanější posluhovačky pod sluncem. Pak mě asi v polovině filmu doslova omráčilo zaznění nejkrásnější árie z Dvořákovi Rusalky, kterou mistrovsky podala Gabriela Beňačková. To pro mě bylo v americkém filmu příjemným překvapením. Jinak hudba Hanse Zimmera taky neměla chybu (jako skoro vždy), sice bez velkého orchestru, jen klávesy, ale ta melodie... ta mě vždycky dostihne. Velmi se mi líbil i český dabing pro TV Nova (v roce 1995 to ještě uměli), Blanka Bohdanová s Luděkem Munzarem byli naprosto vynikající. Velmi silný zážitek, který si vždy rád připomenu.

Sestra v akci

Sestra v akci (1992)

Vynikající, dnes už takřka legendární komedie s výtečnou Whoopi Goldberg. S 69% se jdetě vážení a milí vystavit do síně trapnosti. Výborné jsou hudební čísla a vůbec celý soundtrack je skvělý. Maggie Smith jako třešnička na dortu velice trefně ztvárnila ve starých kolejích zajetou Matku představenou. Spousta slavných hlášek a vtipných gagů. Ve srovnání s dnešními "hodnotnými" komediemi je Sestra v akci stále perlou a je prostě nezapomenutelná!

Snila jsem o Africe

Snila jsem o Africe (2000)

Tenhle film má v mém srdci své místo a nikdo mi nenamluví, že je špatný. Natočili to podle knižního bestselleru, který nevyšel snad jen u nás, a jestli se zdá někomu Kukin příběh nudný, tak někomu jinému by vydal na 10 životů. Myslím, že Kim Basinger nedala v jiném filmu do role tolik citu jako právě tady, sedlo jí to dobře, Kuki může být spokojená. V kritikách ji chválili, přesto obdržela nominaci na Zlatou malinu, ale ona je asi zvyklá. Když jsem tenhle film viděl poprvé, tak mi prostě učaroval a když potřebuju jednou za čas vidět, že byl na tom někdo mnohem hůř než já, tak si ho pustím a depku mám ještě větší:-). A ještě něco - neustálé srovnávání se Vzpomínkami na Afriku jsem ještě nepochopil. Možná si tvůrci takovou kritiku a srovnávání se Vzpomínkami zavinili sami, pamatuju si jak na film lákali:"...zažijete dobrodružství a romanci větší než ve Vzpomínkách na Afriku". Kdyby si raději tenkrát hleděli svýho.

Tanec s vlky

Tanec s vlky (1990)

Jeden z nejnádhernějších filmů všech dob. Netřeba nic dalšího dodávat.