Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie

Recenze (1 571)

plakát

Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992) 

Paní Chytilové děkuji za odvedené služby a u Bolka bych si přál postavit v Olšanech sochu, nikdo by se na roli buranského vožgrunda nehodil víc než právě brněnský patron a král celé jižní Moravy. Krásně ztvárněná absurdita začínající postkomunistické éry, prostá svoboda a neutuchající láska k alkoholu a k Irence. Tohle Dědictví UNESCU nedáme!

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Vizionář, kouzelník a artista Villeneuve již poněkolikáté dokazuje, že je mužem (bohem) na správném místě. Magicko-epické záběry střídají majestátní a mohutný Zimmerův soundtrack a třaskávé bojové scény (ano, u těch vidím největší progres oproti první části). Konečně se projevilo, jak kvalitní obsazení studio zvolilo. Skvělá Ferguson, Chalamet jakoby byl pro roli Paula zrozen a má vůbec smysl se bavit o Feydovi? Jedna z nejlepších knižních interpretací vědeckofantastického žánru a zároveň jeden z nejlepších filmů, na které můžete jít do kina. No nezní to krásně? Díky, Denisi, pomalu začínáš dobývat filmový svět a já ti milerád budu obětí. A pokud nám opravdu přineseš třetí část, tak dost možná budeme svědky nejlepší scifi trilogie všech dob. Mňam. Feyd-Rautha! Feyd-Rautha! Feyd-Rautha!

plakát

Duna (2021) 

Jako vždy se nedokážu vyhnout srovnání se stejnojmennými předchůdci, a že je s Lynchovou Dunou co srovnávat. Ty rozdíly byly pro mě dost zřejmé, jelikož jsem poctivě odsledoval tu osmdesátkovou “anomálii” před pár dny, přesto je z dramatických důvodů dokážu pochopit, ba některé dokonce i kvituju. Ze zrzavců se stali vybělení plešouni, červům se dostalo velkoleposti a respektu a v postavách konečně není bordel. Jen si nejsem jistý, jestli bych do role Barona zvolil zrovna Stellana, paradoxně bych spíš pošetřil groše a vybral někoho méně ostříleného, leč nesympatického a nechutnějšího v ksichtě. Moc jsem zatím nepochopil absenci Princezny Irulan a Feyda, jejichž role se mi do kontextu jeví jako poměrně zásadní, ale i bez nich to nějak zvládnu. Poslední výtku mám směrem k bojovým scénám, které kypřily křečovitostí, nepřirozeností a pro oko neuspokojivostí. Štíty se jeví jako zajímavý koncept, ale bez tížené funkčnosti. Ale dost bylo negativních keců, režisér si opět hraje s diváckými smysly a předkládá nám další scifi svět, který pohltí každého sedícího v kinové sedačce. Jednoduše řečeno, mistr Villeneuve nám opět přinesl audiovizuální spektákl, který zahýbe filmovým světem.

plakát

Děti planety Duna - Epizoda 1 (2003) (epizoda) 

Úplně jiná písnička než její céčkový předchůdce. Najednou má svět Duny nějakou tvář, efekty jsou sice odvážné ale nikoliv nechutné, soundtrack celkem dává smysl a dokonce byl změněn dodavatel kontaktních čoček. Na víc než na tři hvězdy to zatím není, ke konci se epizoda začala proměňovat v arabskou telenovelu.

plakát

Duna (2000) (seriál) 

Ze začátku jsem byl zvědavostí otevřen jakémukoliv stylu natočení, jaký si mistr Harrison vybral. Problém nastal ve druhé a třetí části, kdy se nám děj v jeskyních extrémně zpomalil a už jsem pouze vyhlížel závěrečný fight jakožto jakousi cenu útěchy za udržení mých očních víček ve stavu vzhůru. Z tohoto důvodu hodnotím Lynchův “flop” jako lepší počin. A s velkým podivem nepomohla ani výrazná česká stopa. Upsík.

plakát

Duna - Epizoda 3 (2000) (epizoda) 

Nějak mi došla trpělivost s těmi otřesnými efekty, jednoduchým hraním a dalšími nefunkčními aspekty (a ano, o rozpočtu vím, ticho). Jsem upřímně rád, že to mám za sebou, další devadesátiminutovku bych už nezvládl.

plakát

Duna - Epizoda 2 (2000) (epizoda) 

Část plná přebytečných halucinogenních stavů, politického tlachání a jebání v jeskyních i mimo ně. Nemůžu si pomoct, ale vše podstatné by se dalo v klidu smrsknout na půlku runtimu.

plakát

Duna - Epizoda 1 (2000) (epizoda) 

No jestli tohle má být nejlepší ze tří epizod, tak to potěš prdel. Červ vypadal jako obří klouzavé hovno s desítkami zubů, kostýmy musely být původně ušity na maškarní bál a hlavní tříčlenná rodinka není úplně nejsympatičtější. S ohledem na rozpočet zatím přimhouřím obě své oči, nicméně vyhlížím světlejší zítřky.

plakát

Mlha (2007) 

Velmi atmosférický počin se (z mého pohledu) zřejmým Darabontovým rukopisem a s Kingovskou tenzí, jak se sluší a patří. Od chapadel jsem čekal trošku víc, naštěstí to neskončilo jen u nich a dostali jsme příležitost vidět i pterodaktyly, aragogy, tripody a neomylného Tobyho Jonese s revolverem. Konec tu byl již zmiňován mnohokrát, já nebudu dělat Zagorku a vypíchnu ho i já. Krutější a drsnější závěr jsem dlouho nezažil, ne-li vůbec, i to může být důvod, proč hodnotím film čtyřmi kousky namísto tří. Jo a slečna lízající Bohovi prdel bude muset být nejnenáviděnější televizní postavou roku 2007 a běda, jestli ne!

plakát

Ženy, které nenávidí muže (2012) (TV film) 

Řekněte někdo tomu Langmajerovi, že co nejzaškňuřenější ksicht neznamená kvalitní hraní. Stejně tak obsazení Agáty. Fádní televizní kriminálka hrající si na západ.