Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (39)

plakát

Hamilton (2020) (divadelní záznam) 

Muzikál, který má v sobě romantiku, politiku, zvraty, pláč, smích, skvělou hudbu a choreografii a nejspíš se jedná i nejlepší muzikál, jaký jsem kdy viděl. Značně modernizovaný muzikál, ve kterém najdeme rap a i hovorový slovník z dnešního světa si tímto drží náskok od ostatních. Nikdy by mě asi nenapadlo, že mě muzikál takto uchvátí, ale hands down, je to opravdu mistrovské.

plakát

Svatba Jiřího Káry (2000) (amatérský film) 

To bylo něco. Úplně čistý, bez jediné špíny, odvyprávěný dokument se skvostným dějem a zápletkami — seženou prstýnek? Seženou dostatek svědků? Oddá je Mgr. Špaček?... —,který si udrží po celou dobu. Perfektně vykreslena psychologie postav, mimika, gesta rukou — něco neskutečného. Zvukově a obrazově na úrovni Spielberga. Jakej pos*anej Kelt toto neposlal na Oscary?

plakát

Hannibal (2013) (seriál) 

Psychedelický řeznický bizár. A přesto to funguje. Nemusí se všem líbit, té psychedeliky je v první sérii opravdu hodně, ale má tam svůj význam. Mads Mikkelsen je skvělý padouch a znova to dokazuje. Ani jako kuchař by se ve světě neztratil a Zdenda Polhreichů se má co učit. Seriál dává důraz na dialogy; vztah mezi Willem a Hannibalem; metafory, klidně se vrátí dvě série zpátky, aby se jedna metafora více objasnila. Hudba, ať už tikající hodiny či "kvapkanie vody" a další, perfektně podkresluje děj a nabudí pocity úzkosti. Poslední díl druhé série je asi to nejlepší, co jsem zatím kdy viděl. I přesto si nejvíce budu pamatovat vraždy, jež jsou zde zobrazeny jako "umění". Např. hořící tělo na vozíčku; rozevřené tělo z okna, ze kterého vypadnou střeva na náměstíčko; holka napíchnuta na parohy jelena; ze všeho ale nejvíc muže, který se sám řezal do obličeje, maso předhodil psům a pak když měl hlad, uřízl si svůj nos a snědl ho. 1. série - 90% / 2. série - 100% / 3. série - 85%

plakát

Daredevil (2015) (seriál) 

O mnoho řádků lepší než filmová adaptace s Affleckem. Skvělí hlavní protagonisti Murdock a proti němu stojící Kingpin, ke kterému jsem měl více sympatií než k Foggymu. Pěkná Karen, atmosféra, souboje, Rusové, Číňani, Japonci a tak nějak všeobecně skvělá řežba. Jenom škoda, že se nedozvíme, jak to skončilo se Stickem. 1. série - 90% Tak jsem se dočkal, jak to skončilo se Stickem a je tu druhá série společně s Punisherem a starými známými jako např. Nobi nebo Kingpin, který i spoza mříží je extrémně vlivný a dokáže nahánět hrůzu. Po prvních pár dílech je série nabitá, to narušuje pár dílů, kde se řeší právničina a vztahy mezi postavami, a graduje v posledních třech dílech. Opět můžeme vidět plnohodnotný akční scény s dlouhými záběry, v čemž seriál exceluje a drtí ostatní. Vedle Punishera, který je ztělesnění psychomagora hledajíc vraha své matky a dětí, mne zaujala více Elektra a to od první chvíle, kdy jsme ji mohli vidět, ale ještě více se mi zalíbila když si poprvý nasadila masku a následně i jak bojovala, jak si zahrávala s Mattem, jak dokázala strhnout pozornost celé místnosti na sebe... Rozuzlení celé série dává dost možností, jak pokračovat v tomto úspěšném a vynikajícím seriálu. 2. série - 95%

plakát

Interstellar (2014) 

Moje prvni hodnocení s komentářem tak snad to nebude tak hrozné. Když jsem šel do kina na tento film, tak jsem se neskutečně těšil. A Nolanovic mě opět nezklamali. Tolik vizuální a hudební extáze se musí vidět jedině v kině. Výkony podávané od Matthewa v tomto filmu, byly excelentní a bylo potěším se na něj dívat. Zvláště ve smutných pasážích, kde jsem měl i já slzy na krajíčku - to je co říct, když mě rozbrečel jenom jeden film - Anne taky úžasná. Takové herecké výkony asi ještě dlouho v kině neuvidím. Promyšlenost tohoto filmu je famózní. A hudba? Hudba od Zimmera k tomuto filmu naprosto seděla a doufám, že aspoň za ní dostane tento film Oscara... Tolik emocí při odcházení z kinosálu jsem opravdu dlouho neměl a asi ještě dlouho mít nebudu.

plakát

Bílý lotos (2021) (seriál) 

Na hotelových letoviscích se hosté často svklékají do naha, tady se obnažují ale i psychicky a dovolená pro ně ani nemusí být odpočinkovou. V první sérii odhalujeme trable smetánky a hotelového personálu, jež se stupňují pomalu a jistě až do finále, v němž někdo najde vysněnou katarzi, a někdo zahubení. Zároveň má i postavy, do kterých se i může vcítit, které nejsou jednotvárné a které se vyvýjí. První série ve mně zanechala dobrý pocit jak z práce Mike White, ale také jednotlivých herců, ať už to byla práce s tichem, mimikou, ale i to, že White Lotus nabízí i ponaučení do reálného světa. To vše se mi tak nějak ztrácelo v druhé sérii, kde je scénář přitažený za vlasy, nabízí sice větší plot twist, ale do postav se nedokážete vcítit, až je všechny nesnášíte. Bylo fajn, že svým způsobem navazuje i na první sérii, protože se v ní mimo jména hotelu objevuje i Tanya a Greg, ale vykreslení osobnosti Tanyi bylo mnohem lepší v sérii první, protože byla svým způsobem mysteriozně divná, což se pak vytratilo a za mě celou tu sérii neutáhne, protože ona prostě hrát neumí :D. Jsem zvědav, s čím přijde Mike White ve třetí sérii, jestli nějakým způsobem bude navazovat s příběhem na nějakou postavu, nebo se pojede "od nuly". 1. série 5*/5 2. série 3*/5

plakát

Oppenheimer (2023) 

Nolan má laťku hodně, hodně vysoko a to platí o všem, co natočí. Kvalitně a technicky zvládnutý Oppenheimer je mimořádně a to můžu říct, aniž bych film viděl v Imaxu, kde zážitek musí být určitě mnohem lepší. Nicméně za mě Nolan tu laťku nepřeskočil. Kamera, efekty, hrátky s hudbou a tichem úplně super. Na druhou stranu filmu ubírá z kvalit dlouhá stopáž, někdy až agresivní střih při dialozích (a že jich tam je) a také fakt, že se člověk nevyzná mezi těmi všemi jmény, lidmi a obličeji. I přes výtky super film, ale Nolan má jiné filmy, kterými změnil kinematografický svět.

plakát

Velryba (2022) 

Komorní drama, ve kterém je znatelný Aronofskyho rukopis a ve kterém hned poznáte, že je to filmová adaptace divadelní hry, což aby film zafungoval, musí mít kvalitní herecké výkony a zde je dostaneme. Kromě Brendana a Sadie, na které můžeme slyšet ódy skoro v každé recenzi, bych vyzdvihl i výkon Hong Chau. Opravdu herci to táhnou. Společně s hudbou. Nějaké aspekty děje mě prekvapily, ale spíše jsem si u některých scének říkal, že jsou zvláštní a nemají žádný smysl/východisko, ale nebyly natolik zvláštní jako v matka! (kde se mi tento aspekt naopak velice líbil). Jinak velice povedený film a hlavně super comeback Frasera.

plakát

Jan Koller: Příběh obyčejného kluka (2022) 

Lituju Honzu za ten nákup v Penny. Jinak takový klasický dokument o sportovci s tím nejdůležitějším. Fotbaloví fanoušci tam asi nic nového nenajdou.

plakát

Batman (2022) 

Revival Roberta Pattinsona? Jak pro koho. Nový Batman přistupuje k tomuto superhrdinovi poměrně jinak, než předchozí filmy, a to tak, že místo akčního buduje napětí a detektivní zápletku až do noir atmosféry. Tato atmosféra s větší stopáží ne každému přivoní, ale já byl rád za tento neotřelý způsob, jak přednést film o Batmanovi. Musím podotknout, že atmosféra se až skvěle přiblížila hrám. Bohužel i tak mě jisté segmenty/aspekty štvaly. Jako například laciná hudba, která je sice ideální do detektivních pasáží, do těch akčních však vůbec, dále je to laciný batmobil a scéna s polonahým Pattinsonem, která nedávala absolutně žádný smysl. Co se týče Pattinsona samotného, při ohlášení, že bude on Batmanem, jsem byl docela i nadšen a těšil jsem se na jeho roli, ale byl jsem zklamán. Jako Bruce byl skvělý, jako Batman ne. Strnulé postoje, prázdné pohledy očima mu opravdu nesvědčily. Když máte zahalenou půlku obličeje a moc nemluvíte, asi by bylo dobré, abyste uměli hrát očima, což mě Pattinson nepřesvědčil. Občasné wtf scény a Pattinsona zachraňuje technická stránka filmu.

Ovládací panel
1 bod