Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Animovaný
  • Pohádka

Oblíbené filmy (9)

„Pane, vy jste vdova!“

„Pane, vy jste vdova!“ (1970)

100% - Viděl jsem několik "crazy" komedií, kde autoři měli pocit, že pod tento pojem se dají (nebo i mají) schovat všelijaké nelogičnosti v ději, v chování postav, prostě že crazy komedie musí být nelogická, nesmyslná, prakticky bez děje. Film "Pane, vy jste vdova!" ukazuje, že tomu tak nemusí být. Ačkoliv se opravdu jedná o bláznivou komedii, obsahuje klasický příběh - všechny postavy se chovají logicky, mají propracované charaktery (nejsou to pouze ploší tajtrlíci), zápletky mají smysl, děj má svůj pevný řád. Bláznivost má zde základ "pouze" v originálních nápadech a ve vynikajících gagech. Smekám klobouk, pánové Macourku a Vorlíčku, ale především se ukrutně bavím. Film je prošpikován nesmrtelnými hláškami, ale chtěl bych zde vzpomenout jednu, která není tak úderná, ale líbí se mi čím dál víc: "Říkáš - ředitel divadla?"

Adéla ještě nevečeřela

Adéla ještě nevečeřela (1978)

100% - Naprosto úchvatná záležitost se vším všudy, včetně geniální hudby Luboše Fišera. Ten film snad nemá žádnou chybu. Geniální druhý plán s neúspěšným letcem na létajícím kole, které nakonec hraje důležitou roli při stíhání zloducha. Můžu vidět kdykoliv a vždycky se úžasně pobavím.

Tajemství hradu v Karpatech

Tajemství hradu v Karpatech (1981)

90% - U mě stojí až těsně za "Adélou", ale stále je to pořád "řachanda". Škoda, že toto byla neodvolatelně poslední spolupráce Oldřicha Lipského a Jiřího Brdečky. "Tož bitvu jsem presrál, ale dobro se vyspál!" Reklamní slogan, za který by se nemusely stydět ani současné specializované agentury.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

100% - Opravdu klasika. To budování napětí a celkem uvěřitelné reakce jednotlivých postav. Já prostě tenhle film miluju.

Sedm statečných

Sedm statečných (1960)

100% - Nemám rád westerny, nic mi to neříká. Ale Sedm statečných a ještě Tenkrát na západě jsou výjimky, ani sám nevím, proč. Nádherná hudba, jednoduchý příběh, výborná realizace. Srdeční záležitost.

Rain Man

Rain Man (1988)

100% - Když to u nás v kinech běželo poprvé, viděl jsem ten film shodou okolností asi pětkrát v průběhu několika málo dnů. Prostě mě dostal. Není, co bych dodal.

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

100% - Jak už jsem psal u filmu Sedm statečných: westerny nejsou můj šálek kávy, ale tyto dva jsou výjimka. Ačkoliv má film neuvěřitelně pomalé tempo, považuji ho za naprosto dokonalý. Už jen úvodní scéna čekání na příjezd vlaku dává tušit, v jakém duchu se bude film dál odvíjet. Moje srdeční záležitost se vším všudy.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

100% - Cokoliv psát by bylo nošením dříví do lesa. V tomhle filmu se povedlo vše. Poprvé jsem film viděl v narvaném, dnes již neexistujícím kině Alfa na Václavském náměstí v Praze. A při jednom z nejsilnějších okamžiků filmu, kdy Forrest mluví nad hrobem Jenny (a mluví dlouho), bylo v sále naprosté ticho, nikdo si nedovolil ani špitnout. Neskutečný zážitek.