Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (584)

plakát

Upstream Color (2013) 

Alibistické čtyři. Krásně natočené, atmosférické, tísnivé. Expresivní imprese detailu v celku a celku v detailu, která se vzmáhá jakýmkoliv racionálním narativním formám a která je vždy minimálně krok před divákem (a možná i před autorem). Upstream Color nejspíš můžete analyzovat do nekonečna a ohánět se Bordwellem na všechny strany nebo si film prostě užít a smířit se s tím, že ne vše se dá pochopit a spojit (napoprvé). Shane Carruth definitivně jeden z nejzajímavějších filmařů dneška. Fascinující záležitost srovnatelná snad jen se Synecdoche New York. Jedno zhlédnutí nestačí, na druhé budu sbírat síly ještě dlouho.

plakát

Eddie Vedder – Water on the Road (2011) 

Dvou hodinový statický záběr na Eddieho koncert by byl mnohonásobně lepší. Bezdůvodně prokrácený a nelineární záznam koncertu, který se spíš než o zprostředkování výjimečné atmosféry a Eddieho charismatu, snaží oboje uvedené zničit. Samozřejmě marně, ale to jen z toho důvodu, že se to zničit nedá.

plakát

Kvílení (2010) 

Skvělý pseudo-dokument nabízející hodně komplexní pohled na Kvílení a v jednotlivých detailech i na osobnost Allena Ginsberga. Skvělý James Franco a výborný a často opomíjený soundtrack Cartera Burwella.

plakát

Mrtvý muž (1995) 

Můj nejoblíbenější western, což je prohlášení tak bizarní jako film sám. Ostatně jako většina filmů od Jarmusche, jehož rukopis se samozřejmě nezapře ani zde. Jako bonus navíc geniální hudba Neila Younga, která vás při poslechu soundtracku v kombinaci s psychedelickými dialogy přenese v čase i místě.

plakát

Single Man (2009) 

Tom Ford je asi největší zjev v kinematografii posledních let. Stylisticky bezchybný film s nádherným soundtrackem a dost možná životním výkonem Colina Firtha. Chytrý a vizuálně neuvěřitelně vychytaný film skrývající plno emocí a taky vydlážděná cesta pro queer filmaře s mainstreamovými ambicemi. Takhle nějak měl vypadat Velký Gatsby.

plakát

Where the Trail Ends (2012) 

O něco slabší než Art of Flight, ale stále jasný důkaz toho, ře Red Bull je v tomhle typu "dokumentů" jasná špička. S předními bikery sice projezdíte svět sem a tam, ale o konkrétních zemích se toho kromě usměvavých místních a krásné (sjízdné) přírody zrovna moc nedozvíte. Ale o to tu ani nešlo. Jako demonstrace umění všech přítomných před i za kamerou je to ale stále paráda. Bez HD rozlišení zbytečné sledovat.

plakát

Marley (2012) 

Informačně bohatý dokument odhalující poměrně rozsáhle osobnost Boba Marleyho skrz množství archivních záběrů nastříhaných zhruba jedna ku jedné z množstvím "mluvících hlav" naverbovaných z řad rodiny, kamarádů, příbuzných i spolupracovníků. Z hlediska formy nikterak převratný, ale informačně bohatý dokument, který si osoba Marleyho formátu bezesporu zasloužila.

plakát

Přizdis*áči (2011) 

Oddechová jednohubka na jedno použití, která by mohla sloužit jako ideální reklama cestovní kanceláře, pořádající zájezdy na Krétu pro teenagery.

plakát

Indie Game: The Movie (2012) 

Super dokument o tématu, do kterého příliš lidí moc nevidí. Dá se doporučit v kombinaci s dokumenty jako Side by side nebo Sound city. Doba se mění a dnes je možné cokoliv, natočit film na zrcadlovku a nastříhat ho v počítači a během vteřiny sdílet do celého světa, to samé se dá dělat i s hudbou, leckdy už nepotřebujete ani nástroj (natož na něj umět hrát) a můžete si vytvořit vlastní single nebo celé album. Indie Game: The Movie jak ostatně název slibuje je o vývojářích nezávislých her. Vcelku civilní náhled do jejích myslí i domácností ukazuje radosti i strasti vývoje her mimo hlavní herní průmysl. A pohled je to i přes menší míru informací stále dost zajímavý na to, aby utáhl celovečerní dokument.

plakát

Mrtví a neklidní (2013) 

Na poli pseudo romancí pro teenagery je to samozřejmě o třídu lepší než například Stmívání, na poli zombie filmů se o tom nemá cenu vůbec bavit, tenhle film takové ambice ani neměl. Co se týče postapo kulis, je to hodně muziky za málo peněz a vzhledem k celkovému zaměření (romance mezi zombie a člověkem) tomu pár digitálních úletů s přehledem odpustíte. Problém Warm Bodies je hlavně ten, že nenabídne nic navíc než co slibovaly trailery (i když je pravda, že spousta filmů nedostojí ani tomu) ve kterých navíc byly ukázány kromě celé zápletky i v podstatě veškeré vtipné scény. Film tak nabízí jen výplňovou vatu, která neurazí ani nenadchne. Není to takový průser jako nekoukatelný a nedokoukatelný Hostitel Andrew Niccola, ale i tak bych Levina radši viděl u nějaké sofistikovanější látky. A to nejen na poli filmů pro diváka MTV.