Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (11)

plakát

Cesta kolem světa za 80 dní (2021) (seriál) 

Roky jsem sem nenapsal nic, ale tohle mě prostě donutilo. Současní producenti by už vážně měli přestat s przněním klasických a světově proslulých příběhů. Kde je dobrodružství a vzrušení a romantika z Verneova románu? Fogg je mladý, bílý vystrašený až antihrdina, Policista Fix se změnil v mladou, sebevědomou sufražetku, novinářku Fixovou a Passepartou je mladý černý muž, který ovšem, narozdíl od svého pána, zvládá každou situaci. Jeho postava ale aspoň vnáší trochu vzduchu a vzruchu do toho smutného paskvilu. Ze skvělého Verneova příběhu tak impotentní prostituti 21 století vytvořili výpotek, který je přesně poplatný dnešní ufňukané době. A přesně tohle mě štve. Dnešní producenti jsou si vědomi, že málokdo, ale opravdu málokdo umí dnes napsat příběh, co strhne miliony diváků. Řeší to proto vykrádáním a sterilizací slavných příběhů z minulosti a modlí se, aby jim ta drzost prošla. Panuje tu moderní muster: 1) bílý srab, hlupák nebo ňouma 2) Odvážná svěží inteligentní a fyzicky zdatná žena 3) Mladý a sebevědomý afroameričan, co poukáže na křivdy minulosti a s lehkostí hrdiny zvládá současnost. A tento muster je dnes k vidění skoro ve všem. Nejsem ani mačo ani rasista, ale tohle masírování davů povinnou novou doktrínou mi kazí dojem z novější produkce. Vždyť společnost sama ví o chybách minulosti a tu masáž si nezasloužíme. Jinak herci dobře vybraní, lokace asi budou fajn, ale já tento seriál prostě dokoukat nedokážu. A nejen kvůli rasovým otázkám a sufražetce. Zmizelo napětí a dobrodružství. To, co má mít každá verneovka.

plakát

Lichožrouti (2016) 

Nechápu tu zdrcující kritiku tady. Mě se příběh líbil, lichožrouti jsou super, lidi jsou mírně zkarikovaný, ale to je přeci v animáku normální. A moje děti se bavili. Takže dávám natruc místním škarohlídům za pět. Jinak , za deti 5, za mě lepší 3, průměr od rodinky tedy jsou pěkný čtyři. Jediný, co uznám, je zklamání těch, co četli knihu. A těm dám radu, kterou určitě slyšeli. Co jsem četl, na to do kina nechodím.

plakát

Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć (2012) 

Vzhledem k tomu, že jsem se o filmu dozvěděl včera, tak je to pro mě zajímavé překvapení. Ale riskl jsem to a film jsem dal. A hádejte! Je to slušný. Nechápu, co by zdejší škarohlídové chtěli od dobrodružného filmu z války! A to střídání se sedmdesátým pátým mi vůbec nevadí. Bavilo mě to o dost víc, než původní seriál, který jsem nedávno zkusil z nostalgie. Klidně by poláci mohli natočit další film s Klossem. Vzkaz pro zdejší odpaďáky : Znáte nějaký český porevoluční film, který by se dal označit za dobrodružný a stál za vidění? Já ne!

plakát

Marketa Lazarová (1967) 

Viděno v TV a v podstatě souhlasím se všemi komentáři, co jsem tu četl. Fascinující kamera, uhrančivá hudba, skvělí herci.Seděl jsem u "bedny" a litoval, že nemáme ještě větší. I přes roztříštěnost děje ten film hodnotím 100%, protože takový pocit dává film jen párkrát za život. U mě se to Markétě podařilo.

plakát

Nesmrtelná teta (1993) 

Píše so o ní, že je to nejlepší porevoluční pohádka. No já bych řekl, že je to jediná slušná. Tedy do doby Anděla Páně. Výkon F. Blažka považuju za tragický, triky spíš úsměvné, Bohdalovou nemám rád, ale příběh odsejpá...

plakát

Nepolepšitelný (2009) (TV film) 

Dobrý scénář, dobří herci, ale ta dramaturgie. Mám pocit, že to je hlavní problém současné české tvorby. Sem tam se objeví silný příběh, ale je natočen jako by bez emocí, takže výsledný dojem je v lepším případě, jako je tento, rozpačitý. Dal bych s chutí i pět, ale chybí mi tam to drama, takže s lítostí dám tři a půl.

plakát

Cirkus Bukowsky (2013) (seriál) 

Na české poměry slušné, ale zas tak dobré, jak se kolem toho šílelo, to nebylo. Největším kladem seriálu je policajt v podání H. Čermáka. A i přes málo přiděleného prostoru se mi tu líbil i můj oblíbený Mistr Hanzlík. Jsem zvědav, jak se tahle filmařská parta poprala s právě nasazovanou novou sérií

plakát

Rodinka (2011) (seriál) 

Dal bych odpad, ale za tu partu dobrých českých herců dám alespoň jednu hvězdu. Jinak marnost nad marnost!

plakát

Sanitka 2 (2013) (seriál) 

Přiznám se, že jsem dokoukal celý seriál. Stále jsem čekal, kdy se začne něco opravdu dít. Máme 21. století a tak bych od tvůrců čekal moderní přístup k vyprávění. A výsledek? Dramaticky nula, scénář skoro nula a herci vlastně pořádně neměli co hrát. Asi nejvíc mě bavili scény s M. Vašutem. A mám moc rád herectví pana Hanzlíka, takže jsem byl rád, když se objevil na scéně. Ale opět. Neměl vlastně moc co hrát.

plakát

Oběti - Svědek (2001) (epizoda) 

Pro mě zatím poslední výrazná a skvěle zahraná role mistra Hanzlíka. Příběh, z kterého je mi špatně, protože si člověk uvědomuje podivnou českou realitu. Je skoro škoda, že se do scénáře nepustili s ambicemi dát film do kina