Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Horor

Oblíbené seriály (10)

Babylon 5

Babylon 5 (1993)

Seriál vznikl v době Star Treku, proto se s ním srovnává, hlavně s Deep Space 9, který se také odehrává na stanici. V ST máme utopickou společnost, v B5 realitu. Nebojuje zde dobro proti zlu, ale chaos proti pořádku. Kdo má právo vyhrát? První tři sezóny jsou špičkové, zbylé dvě pak nastavovaná kaše.

Alias

Alias (2001)

Seriál je o špionské rodince, kde není nic tím, čím se zdá být. Částečně akční, ale hlavně napínavý. Označení SCIFI vyplývá z hlavní zápletky - pátrání po geniálním vynálezci z 16. století, který je hodně podobný našemu Cimrmanovi, alespoň v širokém záběru jeho tvorby. :-)

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

První série skončila a hodnocení zůstává 9/10. Chválím držení se předlohy, které zajistilo konzistentní děj (zato ale čtenáře ochudilo o překvapení), zajímavé postavy, středověké i exotické prostředí. Kvůli nízkému rozpočtu nemůžeme čekat podívanou typu Pána prstenů, takže se seriál zaměřuje na charaktery a politické pletky, přičemž bitvy probíhají na pozadí. Laciné podplácení diváka erotikou je kombinované s inteligentními monology/dialogy, aby si každý přišel na své. Neznalec knižní předlohy může očekávat dobře vystavěný příběh, množství šlechtických rodů, postavy, které mají uvěřitelné motivace, živý svět se svou minulostí a nejasnou budoucností, a hlavně překvapivé dějové zvraty. Druhá série je o poznání horší, protože se muselo víc škrtat a upravovat. Nicméně stále GoT zůstává nejlepší fantasy seriál pro dospělé. 80% . Třetí série přinesla nové herce, ale nezredukovala herce staré. Někteří herci čekají jenom na jeden dva velké momenty a zaplavují děj plkáním a balastem. Draci jsou však krásní. 70%. Čtvrtá série se neliší od třetí ale za zmínku stojí Pátá série, protože se HBO nejspíš pořádně prasklo přes kapsu. Nemrtví, draci nebo jiné digitální příšerky skoro v každé epizodě. Pro bitvy a děj se tam skoro nevejdou filosofující dialogy nebo sex. Zase padly postavy a není jich málo. Za tento nářez dávám pětce 100% a zásadní změna děje mi vadí jenom potud, že až vyjde nová knížka, bude se mi plést děj knih a seriálu.

Zoufalé manželky

Zoufalé manželky (2004)

Vydržela jsem do osmé sezóny, ale nejvydařenejší byla ta první, jak už to tak u seriálů bývá. Hlavní děj byl dobře vypointovaný a vedlejší linky překypovaly ironii a humorem. Postupně se v dalších sezónách na Wisteria Lane promenádují tajemní noví sousedé a řeší se všemožné trable lidského soužití. Osmá sezona je přímo tragédie. Vědouc, že je poslední, nikdo se už nesnažil s něčím zajímavým přijít, a tak tam řeší všechny lidské úděly, které ještě nestihli dříve probrat.

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (2004)

Původní stejnojmennou sérií z 1978 jsem brala jako průměrnou oddychovku, která běžela sem tam na satelitu. Z nové série jsem zhltala všechny díly. Máme tam scifi, vojáky, špiony, politiku, filosofii a všechno dohromady funguje. Vysokou laťku drží hlavě dobře napsané postavy, kde kladné postavy dělají špatné věci a naopak. Čím víc se blížíme ke konci, tím víc se stírají rozdíly mezi dobrem a zlem, lidmi a cylony.

Hrdinové

Hrdinové (2006)

První sezóna tvoří geniálně uzavřený příběh, ve kterém se postupně dozvídáme, o co tam vlastně jde. 5/5 Další sezóny jsou nastavovaná kaše s nesympatickými hrdiny. 3/5

Tajemství Pravdy

Tajemství Pravdy (2008)

Není to žádná seriálová bomba a určitě by mu prospělo víc se držet předlohy, jako to udělali v Game of Thrones. Nesnažit se dělat uzavřené epizody, ale víc roztáhnout děj. Máme tu však sympatickou trojicí herců a doufám, že Bridget Regan ještě někde uvidím.

Dexter

Dexter (2006)

Po páté sérií: Některé sezóny jsou povedenější, jiné méně povedené, ale prozatím se tvůrcům daří udržet kvalitu. Dexter na první pohled vypadá jako kladná postava, která se nebojí vzít spravedlnost do svých rukou. Ve skutečnosti však máme do činění s asociálním sobcem, kterému nejde o to, aby zločin byl potrestáný, ale aby ho potrestal ON. Sem tam dělá chyby a občas poruší svůj kodex. Věčně maří policejní vyšetřování a dává v sázku kariéru své vlastní sestry.

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Věřím, že takoví lidé, geniální a zároveň zakopaní ve světě superhrdinů, existují. TBBT je nejvtipnější sitcom, co znám, i když v páté sérií trochu ztrácí dech. Jeho humor je inteligentní, bez berliček typů zvratky, exkrementy a jiné trapnosti.