Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (4 787)

plakát

Asterix v Británii (1986) 

Výborný původní dabing, ale Asterix mě prostě absolutně nebaví.

plakát

Pěkně daleko (2023) 

Jedna hvězda za lokace, protože tohle místo u moře se povedlo. Jinak ale není o čem, sledovat turecké Němce není pro našince nic exotického. Scénář klasicky nevěrohodný, jak už to v romantických komediích bývá. Viděno částečně v dabingu (šílené) a částečně v originále (je to tak padesát na padesát němčina a angličtina) s řeckými a později českými titulky. Kdyby někdo napsal opravdu zajímavý scénář, dalo se z toho vytěžit třeba víc, vztah manželů je ale klasicky zjednodušen do formátu "už mě starej chrápal nebaví, a jelikož si našel mladou nabíječku, tak se seberu a bez rozmýšlení jedu přes půl Evropy autem, abych pak nesmyslně nechala káru zaparkovanou kdesi v háji a režisér mohl ukázat strastiplnou cestu autobusem a pěškobusem. Na místě potom obsadím domek, kde bývalý majitel žije bez nájemného, a místo abychom válčili protože nemá důvod starou tlustou brécu nenenávidět, rozjdede se stanová romantika a série gentlemanských gest (odtah ožralé matrony, nabídka na nezištné přenechání části pozemku). Sedíte u toho a je vám smutno, že v tak krátkých kulisách vám tvůrci věší na nos tak tupý bulíky. Netflix a jeho tvorba, to je ostuda. Naomi Krauss o sobě ve filmu tvrdí, že jí je 49, ale vy prostě vidíte, že má šedesátku na krku.

plakát

Tria poulakia kathontai (2003) 

Ztřeštěná komedie, ale na opravdu zběsilé náměty jsme u řeckých filmů už zvyklí, vzpomeňme třeba chlapce pojídajícího ptačí zob (a vlastní sperma z dlaně). Tentokrát sledujeme mladíka Dimosténa, který přilepuje cetkové třpytky na pásky od pantoflí. Přijde za ním jeho dívka Katerina, on si s ní zašpásuje. Pak ho chytnou policajti protože v parku krade rybičky. Pak sedí na terase s výhledem na Lykavetos a pije víno s Rulou (nádherná Katerina Papoutsaki). I když na terasu přijde i Katerina a pak také policajt Spyros, Dimosténisovi nic nebrání aby dole naložil Roule. Pak ještě přijede z Ameriky jeho otec se zbytkem rodiny a Dimosténis se zamiluje do vzdálené příbuzné, kterou samozřejmě také přebrousí. Prostě pošahaná aténská sranda, ale koukatelná.

plakát

Tři zlaté dukáty (2023) (TV film) 

Tentokrát od Mariany velká slabota. Na vině je především podivný scénář. Ono dronové záběry a krásná slovenská příroda nezachrání situaci, kdy bača Mr. Olympia provozuje 12V ohradník jako hobby vynálezce, princezna resp. netrknutá Julia bůhví proč bloudí po zřícenině (vy jste té kletbě rozuměli?) a Labuda ml. hraje řezníka (tomuhle typovi už vždycky jen mafiány, nikoho jinýho).

plakát

Zakletá jeskyně (2022) 

Obsadit Táničku na zápornou roli = odsoudit se předem k neúspěchu. Pokud tam někde už musela být, vymyslel bych jí jinou postavu a jako záporáka nasadil Karla Dobrého. Ale opravdického vážného záporáka. Ne kokůtka, co se tam plouží jak lilipután, údajně neumí šermovat, nosí hučku jak středověký havíř a obličej má ze samého vyřvávání strhaný. Mohli mrknout na Havelkova Hastrmana, protože Dobrý umí být zlý. Martina Zábranská je nádherná a umím si ji představit v jakékoliv pohádkovoprinceznovské roli, o těch vážnějších už jsem psal a stejně tak ji chválil už před 11 lety. Jinak výprava, scénář, dialogy (viděno záměrně v originálním slovenském znění) celkem cajk.

plakát

Peřinbaba (1985) 

Klasika, ke které jsem se dostal až v rámci vánočního vize "nechci se zase dívat na všechny ty po celý rok televizemi omílané pohádky". Mno, jak se jen o prý slovenské pohádkové klasice vyjádřit a neublížit... Ačkoliv chápu potřebu uvést život Jakuba do kontextu, vystříhal bych ty obludné scény v úvodu a začal to jako obyčejné vyprávění o tom, kterak čeledín nastoupil na statek a jak to pak pokračovalo. Paradoxem je, že zlá Dora (Milada Ondrasíková) je desetkrát hezčí a víc sexy než hlavní Jakubova nevěsta Alžbětka (Petra Vancíková). Pokračování pohádky v klidu vypustím, taková sláva to bratia nebola.

plakát

Happy End (1967) 

Hodně pochvalné reakce místní smetánky, ale mně se to prostě nelíbilo. Dlužno říct, že jsem vždycky po pár minutách sledování měl v reálném životě problémy s časovou linearitou. Cokoliv se stalo, očekával jsem, že se děje opačně :-)

plakát

Černý Petr (1963) 

Formanovy civilní filmy mě většinou baví, ale tady prostě nebylo o čem vypovídat. Slabé, nudné.

plakát

Christmas with the Karountzoses (2015) 

Četl jsem na internetu otázku, jaký je tradiční řecký vánoční film. A odpověď byla: Karountzosovi (a nic jiného). A tak jsem tu. Zpočátku hodně chaotické. Roztomilé momenty jsou v defenzivě proti těm trapným a ačkoliv dovede uhodout předem, jak to musí skončit, tvůrcům se podařilo poměrně slušně vybruslit z nejhoršího. Je docela škoda, že supervtipný Angelo Tsarouchas (to je ten tlustý chlápek, co vypráví na Facebooku anglicko řecky o tom, jak si na ostrově půjčoval auto) má tak malou roli, a hlavní místo si pro sebe urval režisér Krantz (hlavně druhou rolí plešatého bratránka). Neumím si představit, pro koho by tohle mohlo zafungovat jako Love is all around, jako tradiční vánoční komedie, ale budiž, špatné to nebylo.

plakát

Podivné zahrady (2003) 

Nosný nápad fajn, ale ne v tomhle kabátě a s těmito herci. Pokud chtěli natočit film o tom, jak dva vesničani sabotovali německou armádu a co to všechno nečekaného přineslo, měli vzít vážnější herce (což blbec k večeři Jacques Villeret prostě nebyl) a nedělat z toho komedii. Anebo to vzít na způsob sedmé roty povidlácku a pak ale netlačit na pilu u jámy. On ten motiv s německým klaunem je totiž hodně silný a dojemný. Špatný dabing, v němž neminete Švarce, Terše ani Jakuba Saice (Zavřel a Rychlý super).