Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (1 775)

plakát

Oáza (1972) 

Film, který pouštěl Václav Marhoul hercům, když se připravovali na Tobruk. V Deníku tvrdohlavého režiséra vzpomíná, že když Oázu viděl ve dvanácti letech, spatřil v něm poprvé v životě nahé ženské ňadro. Já ho tam teda nespatřil. Zato se zbytkem mohu jen souhlasit: "Díky scénám a hlavně dialogům je jasné, že to se teda nepovedlo. Je to fakt špatný a hodně uhozený. Až na pár světlých výjimek."

plakát

Young Fury (1965) 

Rodinné drama rozehrané mezi otcem, bývalým pistolníkem (Calhoun), matkou, vedoucí saloonu (Mayo), a synem, který šéfuje bandě krajně nesympatických mladých jezdců. Pohybuje se to někde mezi dvěma a třemi hvězdičkami, ale hraje v tom V. Mayo a děj vrcholí sice očekávanou, ale celkem zdařile inscenovanou přestřelkou, takže trochu přidám.

plakát

The Big Land (1957) 

Alan Ladd zde do jisté míry opakuje postavu Shanea, což je jeho nejlepší westernová role a zároveň jeden z deseti nejlepších westernů vůbec. Že tady spadl do modré barvy je pro mě zcela nepochopitelné.

plakát

Filmy našeho dětství - Návrat do budoucnosti (2021) (epizoda) 

Že Michael J. Fox nahradil po šesti týdenech natáčení Erica Stoltze, je všeobecně známá věc, ale že původně plánovaný šimpanz byl nahrazen psem, to je teprve bomba. Odlehčený tón série mě nijak neirituje, naopak, hned mám chuť si tyhle svoje srdcovky znovu promítnout. A pak znovu. A ještě jednou...

plakát

Filmy našeho dětství - Smrtonosná past (2019) (epizoda) 

Můj nejoblíbenější vánoční film. Mimochodem, Thorpova kniha Nothing Lasts Forever vyšla v češtině pod názvem Smrtonosná past v roce 1993 a dodnes si pamatuji, jak jsem ji tenkrát v jednom olomouckém knihkupectví obracel v ruce, ale koupil jsem si ji až skoro o 30 let později, abych s překvapením zjistil, že toho z ní ve filmu zůstalo poměrně dost.

plakát

Dřevěná Marika (2000) (TV film) 

Dřevěná je v tomto baladickém příběhu (nepřesně označeném za pohádku) nejen Marika, ale bohužel také většina hereckého ansámblu. Ani členové štábu patrně nevynikali kdovíjakou profesionalitou (a to jsem si oné vysmívané ruky v záběru nevšiml), takže jedna hvězdička za Radku "Ty máš kukadla jak zrcadla" Coufalovou a druhá za hudbu.

plakát

Roztržené foto (1921) 

Netuším, zda se na chybách v úvodu filmu podepsala rychlost natáčení, ale jsou roztomilé. Hned v prvním záběru auto (se čtveřicí opilců, jak hlásá mezititulek) křižuje prázdnou ulicí zleva doprava a zpět, ale záhy se ukáže, že taxikář je zcela střízlivý. Pak jeden z aktérů pečlivě nasadí svou masku vola bábě padlé u branky do mdlob, aby ji měl v následujícím záběru opět na hlavě. Kdyby si pánové masky nesundali po celou dobu této žertovné hříčky, dal bych za pět.

plakát

Nechtěná (1949) 

Drew miluje Sally, ale Sally miluje Steva. A koho miluje Steve? Občas život připomíná soukolí ozubených koleček, která do sebe ne a ne zapadnout, přestože bychom si to tolik přáli. Hvězdičku ubírám za to, že jsem na okamžik opravdu zadoufal v propojení železničních motivů a tím pádem v ne tak šťastný (byla to láska, nebo jen soucit?) konec.

plakát

Expedice: Džungle (2021) 

Strašná CGI nuda, které se tvůrcům podařilo dosáhnout tak, že na dětinskou verzi Africké královny naroubovali jedničku Pirátů z Karibiku. Ti měli v G. Rushovi aspoň zapamatovatelného padoucha. O obsazení obecně ale nemá smysl hovořit, chyba se stala v okamžiku, kdy bylo rozhodnuto, že půjde o hraný (nikoli animovaný) film. A předpokládám, že v Maďarsku je snímek buď zakázaný, nebo až od osmnácti, aby ten coming out (v dětské fantasy!) malé diváky příliš nerozhodil.