Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (1 772)

plakát

Čan lang (2015) 

Ani ne tak náborovka do té nejvíce elitní speciální jednotky jako spíše zdvižený ukazováček směrem k zahraničí: takhle si vás podá voják čínské armády (motto Bojuji za Čínu nosí postavy na rukávu uniformy pro jistotu rovnou v angličtině). Hodně legrační byla scénka se smečkou digitálních vlků ("Nasaďte bajonety!"), třeskoprdky tam, kde to mělo pořádně bouchat, i samoúčelné předvádění vojenské techniky. Kdysi dávno s bývalými spolužáky na paintballu jsem se bavil mnohem lépe.

plakát

Pěsti ze železa 2 (2015) 

Původnímu filmu jsem dal trojku jen s přimhouřením oka, ovšem pokud to nejlepší v pokračování představuje vypůjčená hudba E.Morriconeho z Hodný, zlý a ošklivý tvořící podkres jakési mátožné "bitvě" na poli, tak nelze jinak.

plakát

Ten Tall Men (1951) 

Svým tónem tvoří tenhle film v Lancasterově filmografii část volné trilogie veselých dobrodružných, akčních snímků zkraje 50.let (těmi dalšími jsou The Flame and the Arrow a Pirát Vallo). Lhostejno, zda na moři, v lese či ve vyprahlých píscích Afriky, jde o stejný typ hrdiny, kterému žádná (ani unesená) žena neodolá. Škoda jen, že se tentokrát divák nedočká žádné gymnastické sestavy (ani jeden výmyk!)

plakát

Retreat, Hell! (1952) 

Válečný film v té nejlepší tradici klasického Hollywoodu. V prvních dvaceti minutách se ve výcvikovém táboře představí hlavní charaktery (správňácký plukovník Corbett, kapitán Hanson, o němž si nadřízený myslí, že kvůli rodině "vyměkl", věčný dobrovolník- mládenec McDermott nebo seržant Novak), načež následují zkušeně zrežírované a napínavé akční epizody z nasazení v Koreji. Hodně působivá je ta, kdy se na zakopané americké vojáky ženou vlny Číňanů, přičemž námořním pěšákům dojde munice. Žádné psychologické nimrání ani protiválečné poselství, zkrátka mariňáci jsou jedna velká, odhodlaná rodina: "Ústup? Nesmysl! Jen útočíme z jiného směru."

plakát

Síla života (2014) 

Po vynikajících Třech pohřbech si patrně T.L.Jones nechal přeložit zdejší komentáře (McCarthy sem, McCarthy tam) a pro HBO natočil rovnou toho McCarthyho (Expres na západ). Bohužel, dialog dvou mužů v jednom pokoji působí všelijak, jen ne filmově, takže díky za to, že se žánrově, režijně a herecky vrátil k tomu, co fungovalo ve Třech pohřbech (western s duchovním přesahem, nádherná vizuální stránka, pomalé tempo a nejednoznačná postava málomluvného drsňáka).

plakát

McFarland: Útěk před chudobou (2015) 

Ne, ani po tomto filmu se pro mě přespolní běh (nebo běh na dlouhou vzdálenost obecně) nestane sexy, to ať se Emil Zátopek nezlobí. Sexy v dnešní době je (vedle příjemně stárnoucího Costnera v mentorských rolích) idea úplné rodiny, jejíž členové se milují, respektují a vzájemně podporují. A k té "nečekané syrovosti" filmu od Disneyho: až na tu hozenou botku na začátku se jakékoli násilí samozřejmě odehrává mimo obraz.

plakát

Samurajové útočí (1950) 

"From the Halls of Montezuma/ To the Shores of Tripoli/ We fight our country's battles/ In the air, on land and sea..." Začátek hymny americké námořní pěchoty cituji hlavně pro ty, kterým se nepodařilo pochopit originální název filmu.

plakát

Odvážlivci (1954) 

V první polovině se bojuje pouze s nedostatkem vody. Bogarde v roli velitele britsko- řeckých commandos se neustále obviňuje (mimo jiné z nedostatku vody) a nedokáže zlikvidovat ani hysterickou bábu v kostele. Ještěže je tam Denholm Elliott, který chvílemi vypadá jako John Wayne (a tipnul bych si, že jeho postava inspirovala podobný charakter ztvárněný Davidem Nivenem ve filmových Dělech z Navarone). To nejslabší od Milestona, co jsem zatím viděl.

plakát

Daredevil (2015) (seriál) 

Daredevil: Rok jedna. Za celkové pojetí vděčí seriál Millerovi a jeho následovníkům, kteří ze slepého superhrdiny poskakujícího po střechách Hell´s Kitchen udělali temný, noirový thriller, maskovaný vzhled je inspirován Romitou mladším a je dobře, že tvůrci necouvli ani před náboženskými symboly. Nejlepší postava jednoznačně Leland Owlsley, protože pokaždé, když se mi zdálo, že je to nějaké dlouhé, objevil se Bob Gunton a začal rozhazovat suché hlášky.

plakát

Batman vs. Robin (2015) 

Na vyprávěcí linii Batman a jeho spratek z filmu Batmanův syn byly tentokrát naroubovány motivy ze Sovího města a Sovího tribunálu Scotta Snydera. Inu, proč ne, hlavně když závěr dává naději, že se tohohle Robina na nějakou dobu zbavíme. Ačkoli komiksová předloha se Sovami je solidní psycho, nejpůsobivější byl ten začátek se šíleným Schottem a jeho "dětmi".