Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (570)

plakát

Sametoví teroristé (2013) 

Mela jsem velky problem s tim "super originalnim" konceptem jednotlivych pribehu. Ve vysledku se totiz stalo, ze me zadny z trojice teroristu nezajimal, nechtela jsem je poslouchat a jenom jsem se modlila, at uz to skonci. Absolutni vyprazdnenost, zbytecny film - pritom paradoxne o velmi zajimavem tematu.

plakát

Zakázané uvolnění (2014) 

Sexisticky blabol, ktery v komentu perfektne vystihuje Matty. Akorat mne jako divacce se z toho vyrazne vic zveda kufr. Diky bohu za tu povedenou kameru.

plakát

Get On Up - Příběh Jamese Browna (2014) 

To, ze se nekdo rozhodne nevypravet zivotopisny film linearne, z nej jeste neudela obr originalni masterpiece. Snimek se mi pokusil vysvetlit, proc byl James Brown, jaky byl. Nevysvetlil. Nema "srdicko", ani inteligentni dialogy, ktere by alespon navodily zdani chladne "uveritelnosti". Misto toho si divak vyslechne kybl patosu a vzdy, kdyz ho neco zaujme, tak film zase uskoci jinym smerem. Obcas se po hodine vrati, obcas ne. I kdyz to cele ma pres dve hodiny, stejne sledujete, jaky asi byl nejaky James Brown. Ale nemuzu souhlasit s nekolika komentari - o tom "proc" se dozvite minimum.

plakát

Velké sedlo (1986) (seriál) 

Bohužel, tak tohle ne. Jak mi v jiných seriálech vadí, že Dietl uzavřel všechny osudy sluníčkově a každý si našel tu svou lásku, tak tenhle "opačný styl" mi přišel snad ještě horší. Zjednodušeně: všechny kladné postavy (kladné, ne sympatické) dopadnou špatně a všechny svině jsou spokojený :)) Problém pak mám i s jednotlivými charaktery, protože jsem nenašla jedinou postavu, který bych nějak fandila. Tak nějak je shrnuje označení "fňukalové". Skoro všechny fňukají nad svým "údělem", aniž by cokoliv změnily. Hrázný Pavla Nového si nechá utéct ženskou a nijak za ni nebojuje, jeho parťák coby Vítězslav Jandák je machistický prase, submisivní manželka Jitky Smutné blbá nána, která se ohne, kdykoliv dostane nový kostýmek... A dalo by se pokračovat skoro donekonečna. A ani ten děj není nějak zvlášť objevný. Buď je málo vody, nebo hodně. Hm. Oceňuju ale, že to nevypadá nejhůř a nápad s kamerou na motorce chválím. Viděla jsem ale od Dietla lepší seriály a nemyslím si, že by za to všechno mohl Luboš Zaorálek a scenárista byl bez viny - to by museli ten scénář totálně překopat.

plakát

Doktor z vejminku (1982) (seriál) 

Až mě překvapuje, že takhle povedený seriál se málo reprízuje. Jasně, právní spory jsou ve srovnání s "velkými" ve stylu Suits banální, ale vždyť se to odehrává na vesnici! Ústřední trojice je dobře obsazená a Martin "Kazisvět" Růžek, i když jsem to po pár prvních minutách nečekala, mě bavil. Dialogy se taky povedly, nepůsobí tak knižně jako v jiných Dietlových seriálech, je to pěkně natočené bez pitomých zoomů a bonusem je titulní písnička Waldemara Matušky.

plakát

Rozpaky kuchaře Svatopluka (1984) (seriál) 

Koncept kinoautomatu je moc fajn, ale jakmile víte, že je úplně jedno, pro jakou možnost se zahlasuje, protože po pár minutách se děj stejně ustálí, ztratí to na zajímavosti (pro fajnšmekry: na DVD jsou všechny varianty). Bez téhle narativní hříčky jsou ale Rozpaky obyčejný seriál, který navíc kazí to, že je úplně o ničem. Konflikty tu jsou na úrovni Ženy za pultem - spor o šopák tu nahradil spor o omáčku atd. Sváťa Kuřátko je vesměs sympaťák, Josef Dvořák ve studiu a jeho křečovitý vtípky už méně. Seriál je bohužel díky jeho vstupům zbytečně rozsekaný a vedlejší postavy tu moc nevydrží (i když některé by mě hodně zajímaly). Poslední výhradu mám už jen k určitým "socialistickým" detailům. Dietní strava tu znamená knedle s omáčkou, fláknout ženskou všechny postavy nadšeně obhajují a v pohodě tu prochází katastrofální hygiena v kuchyni. Když ale uznali, že americké rozestavení kuchyně má něco do sebe, tak jsem celkem "čuměla" :))

plakát

Malý pitaval z velkého města (1982) (seriál) 

V kontextu ostatních Dietlových seriálů jsem zvýšila hodnocení, ale platí to, co mi vadilo i dřív - ne všechny osudy postav mě zajímají (vysloveně Jiříčičiček a jeho boj za uznání mě absolutně nebavil) a bohužel není zrovna fajn, když kriminální seriál není napínavý. Třeba vyčkávání na papoušky jsem měla chuť proklikat. Bylo by ale nefér zavrhnout seriál jako celek, protože pak by člověk přišel o perfektní díl s kasařem Rudolfem Hrušínským a některé povedené "vyslýchací" scény, například ta se spisovatelkou-vražedkyní byla zcela na úrovni zahraniční produkce. Taky není úplně marné, jak v každém díle narazíte na minimálně jednoho kvalitního herce ve vedlejší roli.

plakát

Nemocnice na kraji města (1977) (seriál) 

Klenot československých seriálů, bez ironie. Dřív jsem Nemocnici nemohla přijít na chuť, vždycky jsem zahlídla jen kus v televizi a přišlo mi to všechno směšné a hloupoučké. Když ale člověk nakouká obě série, všimne si těch výborných hereckých výkonů (snad jedině Chudík a Motlová byli na mě už "moc"), propracovaných a vyvíjejících se charakterů, zajímavých střetů a dějových linek. Obzvlášť mě bavila inteligentní svobodná matka Jany Štěpánkové, ambiciózní, ale věčně na ocet ortopedka Elišky Balzerové a geniální Miloš Kopecký. Navíc je to kvalitně natočené, moc se tu nesoudruhuje (celkem zajímavé je, že když už někdo soudruhuje, je to záporná postava), a i když je to všechno idealistický nemocniční sen, holt mě to baví.

plakát

Okres na severu (1981) (seriál) odpad!

Totalni bizar a nejhorsi serial jak Jaroslava Dietla, tak Sokolovskyho (i kdyz, zatim jsem nevidela Gottwalda, ze...). Ackoliv jsem netusila, ze to jeste jde, tak dramatickych zoomu pribylo - cimz se nahrazuje klasicke dramaticke vypraveni. V dusledku je pak serial obcas smesny, vetsinu stopaze ale nudny (staticke porady na ulici nebo v budovach UV KSC neberou konce). Oproti jinym "cernym" serialum od Dietla jsem mela ale jeste dva problemy. Zaprve herci - dosud jsem nenarazila na tak pekelne nesympatickou partu jako tady. Hral Moucka nekdy neco jinyho nez uvedomeleho komunistu? Zvladnul Blaha i nekdy postavu, ktera by nebyla urvanej buran? Do toho se pridava priserna a s prominutim blba matka Svorcove (byt mi v Zene za pultem vubec nevadila), hystericka Termerova a vypatlana sekretarka Dolezelove. Druhy problem s tim mozna souvisi - zrejme se do takovehle agitky pustil jen "urcity typ" lidi. Jiste, Dietl musel ohnout hrbet a napsat to vsechno tak, aby to proslo komisi. Ale at mi nikdo netvrdi, ze tam skvele poschovaval kritiku rezimu. Protoze vzdycky, kdyz se takova kritika objevi, je nasledne umlacena "argumenty" a jeji cele vyzneni je a la "to jste si trosinku popletli". Dva priklady: Stepnickuv odmitac Platenika, ktery ho kritizuje za zakroceni proti lidem, kteri v roce 68 "nezvladli situaci" - kritika je zminena, ale Stepnicka zacne hrat cim dal vetsiho blbecka, az slepy divak musi uznat, ze ten Platenik ma prece pravdu. Nebo: ke konci Platenik jasne rekne, ze potrebuje protekci pro kamarada. Ze by to ukazovalo, ze pred X lety kdo nemel kamose v trafice nebo v masne, nedostal ABC nebo svickovou? Ale kdepak, Platenik to prece mysli vsechno dobre, takze na protekci vubec neni nic spatneho.