Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Komedie
  • Horor

Recenze (333)

plakát

Bastard (2023) 

10/10 - Zřejmě jeden z nejlepších filmů roku 2023. Prostředí dánského vřesoviště 18. století je na filmovém plátně dost originální a příjemným osvěžením. Možná to bude znít kýčovitě, ale pro mě je to hlavně příběh o muži, který si po dlouhých letech nakonec uvědomil, že společenské postavení a bohatství je pouhé pozlátko. A že skutečně záleží pouze na těch, kteří - ač jsou pro vyšší společnost bezcenní - mu stáli i v nejhorších chvílích věrně po boku. Tedy docela jednoduchá myšlenka, ale ten film je tak dobrý a Mikkelsen opět tak uvěřitelný, že nemohu hodnotit jinak než plným počtem. Závěr pak nasazuje všemu korunu.

plakát

Bez lítosti - Michelle Sudků (2023) (epizoda) 

2/10 - "Prostě nejsem zrůda. Ze mě vyzařuje láska, dobro." Říkat Sudků křestním jménem Michelle je jako nazývat Hojera Ladislavem nebo Sviteka Štefanem. Nezaslouží si to, jelikož to není žádná nebohá schizofrenička. Jen vražedná "postavička z Prioru", žádná česká Aileen Wuornosová. Souhlasím s uživateli, kteří nechápou, proč takovým lidem dávat takový velký prostor. Když už informovat o případu, tak komplexněji. Nebo takto (tj. takovému vrahovi věnovat minimální prostor).

plakát

Vřískot 6 (2023) 

5/10 - Určitě lepší než předchozí díl, ale stále sahá pouze "po kolena" Cravenově tetralogii. Po minulém díle plném nelogičností až kiksů jsem doufal, že se toho tvůrci nyní vyvarují, ale nakonec se jim to podařilo tak napůl. Takže si nakonec říkám, že je sice fajn změna prostředí a hustější atmosféra, ale když třeba jeden z hrdinů propíchaný jako cedník to nakonec přežije, tak jsme skoro zase tam, kde jsme byli. Asi se nedivím, že Neve Campbell už do toho pošesté nešla.

plakát

Devadesátky - Kleopatra (2022) (epizoda) 

8/10 - Po minulém díle, kde se vyřádil Novotný alias Jonák, jsem měl obavy, zda laťka nebyla nasazena příliš vysoko. Moje obavy se naštěstí ukázaly jako liché. Ve třetí epizodě Devadesátky sviští dál. Pokračujeme ve starších případech a přibývají i nové, taková prostě byla 90. léta. Ústřední trio Finger, Sokol a Bartoš mě baví čím dál víc na úkor ostatních členů policejního týmu. Jonák je sice fuč, ale zpestřením je zajisté nová postava hraná Bořkem Slezáčkem. Kdykoliv se objevil na scéně, musel jsem se smát (na čemž má asi podíl i to, že v práci po telefonu občas mluvím s pár lidmi s podobným přízvukem). A ještě do toho ta začínající "romantická" zápletka s půvabnou kurtizánou z Jindřichova Hradce - mňo, myslím, že se máme v příštích dílech na co těšit...

plakát

Devadesátky - Král diskoték (2022) (epizoda) 

8/10 - Zatímco první díl přinesl vyšetřování méně známé vraždy a byl takovým seznámením se s devadesátkami a mafiánskými postavičkami typu Mrázek, Běla či Jonák, druhý díl již nasadil těžký kalibr - vraždu Ludviky Jonákové a vše kolem toho. Tentokrát již je Jonák v hlavní roli a nutno dodat, že Novotný JE Jonák. :-) Přesto bych krotil celkové nadšení a osobně bych tento díl viděl tak na 80 %, jelikož ke skvostným krimi seriálům natočených v ČSSR (např. Hříšní lidé, Dobrodružství kriminalistiky) to má pořád ještě daleko. Na druhou stranu jsem rád, že se konečně natáčejí seriály/filmy o současných (1989 - 2022) tématech (např. Roubal, Guru Jára, divoké devadesátky). Jen houšť a větší kapky! Časem se třeba dočkáme i zajímavých filmových příspěvků na témata podvodné privatizace, zpackané Havlovy amnestie či života Karla Kryla po r. 1989 atd. Nic proti "předsametové" historii, ale kdo má pořád dokola sledovat ta stejná témata (komunisti, Rusové v 1968, normalizace, disidenti, příp. odsun Němců po válce) - z toho už jsem unavený... Uvidíme, co přinesou další díly a zda nebyla laťka již teď nasazena příliš vysoko.

plakát

Devadesátky - Přehrada (2022) (epizoda) 

9/10 - Vždycky jsem žil v domnění, že aby se našly ty sudy, tak stačí, aby někdo dal povel, přijeli policejní potápěči na Orlík a během pár hodin je hotovo.  Inu, mýlil jsem se. :-) Jinak tleskám, pro mě zatím nejlepší díl. Zapomeňte na Novotného alias Jonáka ve 2. díle, zapomeňte na Slezáčka coby mafiána Alexeje ve 3. díle. Atmosféra na Orlíku je hustá tak, jak ji známe z top seriálů zahraniční produkce. A střet rozdílných "světů" pražských kriminalistů a ostravských záchranářů jsem si užil. Finger jako vždy nejlepší, "chachaři" mu značně sekundují.

plakát

Guru - Epizoda 1 (2022) (epizoda) 

6/10 - Je fajn, že Voyo i ČT se v současných seriálech věnují aktuálním tématům (či z posledních 20 - 30 let) - viz Roubal, devadesátky a nejnověji i minisérie o Guru Járovi. Stejně jako u Roubala nebo devadesátkových gaunerů je tady očividná (až marná) snaha z toho udělat další velké téma a šokující drama, ačkoliv takových vychcaných ezo-šamanů zneužívající druhé se tady po r. 1989 vyrojily desítky (ačkoliv málokdy se jednalo o znásilňovače, tak i takoví se našli, stačí jen zabrouzdat internetem). Mě na prvním díle nejvíce zaujalo to prostředí meditačního centra a jeho typických klientů (převážně žen hledajících úlevu od životní reality či řešení vztahových problémů). O něco horší než Roubal nebo Devadesátky, ale asi se kouknu i na další díl.

plakát

Guru - Epizoda 2 (2022) (epizoda) 

7/10 - Divácky ne tak vděčné jako např. Devadesátky, ale druhý díl překonává  - scénáristicky i herecky - první díl, který místy přece jen tlačil na pilu ve snaze po dalším velkém dramatu. Nyní mi už vše přišlo více civilnější, uvěřitelnější. Teď už tuto sérii nelze nedokoukat. Rozhodně toto téma není lehké zpracovat tak, aby si našlo širší publikum, ale Arichtevovi a jeho týmu se to zejména v tomto díle daří dobře. Tyto ezoterické a meditační volnočasové aktivity přitom byly v polistopadové době docela nezanedbatelným fenoménem, který by si zasloužil více pozornosti. Guru Jára byl extrém, zatímco "běžná" meditační centra jsou celkem neškodná, jejich kurzy člověku hledajícímu řešení problémů (příp. určité "duchovno") buď mohou pomoci, nebo ne, každopádně co vím, pro jejich majitele je to pěkný byznys :-). Nedělám si iluze o tom, že pan Dobeš alias Óm Nadsamec byl minimálně pěkně povedený ptáček (stejně jako jeho možný vzor, indický guru Osho, který sice "neodháčkovával", ale byl to také zdatný manipulátor).

plakát

Polosvět - Polosvět veksláků (2022) (epizoda) 

5/10 - Budu doufat, že další díly budou méně nudnější. A Kubice coby pan Čistý? Pobavilo.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

7/10 - Snaha byla. Proto tentokrát dávám neobjektivně slabé čtyři hvězdičky. Od klasiky s Arnoldem snad první slušný pokus. Ale není třeba tento film přeceňovat. Zatímco první díl už jsem viděl několikrát, tady asi stačí jedno zhlédnutí (možná druhé za pár let...). Zdálo se mi to, že tvůrci chtěli napodobit atmosféru Revenant? Také ty scény s medvědem a těmi francouzskými lovci mi přišli povědomé. Ale zatímco Revenant táhli skvělí DiCaprio a Tom Hardy, tady to jeden Predátor neutáhl.