Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (29)

plakát

Klik - život na dálkové ovládání (2006) 

Tohle je ten z méně trapných Sandlerových filmů. Pro mě je jeho nejlepší komedie "Zkus mě rozesmát" - Klik je na 2-3. místě. Svým způsobem jeho filmografie totiž připomíná Stevena Seagala - kvalitativně špatná videopůjčovna, ale každý rok musí něco natočit. Jasným poznávacím znakem je také okruh stejných herců, kteří mu dělají křoví ve všech komediích. Klik se mi líbí hlavně tím námětem a ani provedení není zlé, když se člověk dokáže povznést nad občasné Sandlerovo přehrávání a místy fekální humor, film je samozřejmě "one man show", takže na sledování velmi jednoduchý - sledujeme pouze jednu dějovou linku. Vizuální zpracování - je velmi slušné efekty posunu nebo zastavení času jsou uvěřitelné, některým prvkům - např. porodu, nelze upřít originalitu. Pohled do minulosti i budoucnosti je dobře zvládnutý i vizuální změny herců při změně času jsou poměrně dobře propracované. Odpočinkový film na který se dá podívat asi kdykoliv s klasickým "americky klišoidním" posláním - rodina na prvním místě. Kate je sexi i bez koženého upírského oblečku a roli "Mortyho" si těžko dokážu představit s jiným hercem.

plakát

Valerian a město tisíce planet (2017) 

Původně jsem chtěl dát čtyři hvězdy, ale pak jsem se zamyslel - co mi vadilo, že nedám 5? Možná stopáž, ale když to srovnám Interstellarem, který bych při sestříhání na polovinu konečně ocenil, tak tohle bylo zlaté. Takže délka vlastně nebyla problém, hlavně jsem měl pocit, že se celou dobu "něco dějě". Většinou se přistihnu, že mě zajímá jen hlavní dějová linka a ty prostřihy kolem mě spíš otravují a připadám si, že sledováním ztrácím čas ...tady to vůbec nebylo - uvedené do děje a pak už to jede. Vizuální zpracování je naprosto skvělé, Luc by se měl probrat k natáčení častěji, ale možná právě pro tu prodlevu to bylo tak "hutné". Začátek potěšil, vhodnější úvod než Davida Bowieho si tam nedokážu ani představit. Co bylo hlavní - nečekal jsem, že to bude kdovíjaká komedie, ale místy jsem se bavil lépe než u Strážců galaxie...jako by ten humor nebyl tak prvoplánový. Jednoznačně stojí za vidění.

plakát

Harry Potter a Fénixův řád (2007) 

Nevadilo by, že nový režisér totálně změní celkový dojem, tempo a styl filmu, pokud ten předchozí nebyl v daném žánru lepší - a to přesně se bohužel stalo. V tomto dílu Harryho na diváka nutně padá stísněný pocit, malinko paranoia a celá ta pohádková škola čar a kouzel a to vše hezké co bylo v předchozích dílech složitě splétáno je nenávratně v háji. Škoda, Harry Potter byl zajímavý titul a až po tento díl byl kvalitně a poutavě filmován a dal se jistě označit za "rodinný", tudíž celá rodina se při shlédnutí mohla bavit ... při Fénixově řádu se začnou bavit už jen náctiletí a starší, protože p.Yates z této "ságy" nutně potřepoval udělat thriller (zde něžně uvedený jako drama). Tak dlouho hledali "správného režiséra" až přebrali. Na Harryho se rád podívám, ale dětí, které nestárnou tak rychle jako Harry Potter je mi líto.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Jak starým (mladým) dětem byl určen první díl Harryho Pottera? Co vím z rodiny, tak děti v 5ti-6ti letech věku už Harryho klidně shlédnou. Co mi vadí je asi jasné - tyto stejné děti dnes narozdíl od těch, které stárly spolu s malým čarodějem a tudíž při shlédnutí tohoto filmu už byly v těžce pubertálním věku můžou "relikvie smrti" shlédnout spolu s prvním dílem během jednoho odpoledne a odcházejí od obrazovky pochcané a s nočními můrami zbaveni veškerých dětských iluzí. Z Harryho se totiž stal tuctový týpek, který na konci zemře aby mohl povstat z mrtvých ... mno zkrátka kouzlo "pohádky" kouzelnické školy čar a kouzel je nenávratně v prdeli a změna režiséra od Fénixova řádu je naprosto patrná, filmy se stávají tíživé, méně zabavné a zdlouhavé. Rozdíl je asi takový, jako když se bude předškolák chtít podívat na "ten film o robotech" ... vy mu nejdřív pustíte Transformers a potom Terminátora 2 - protože jsou přece oba o robotech, stejně jako první i poslední díl této série jsou o Harry Potterovi. Každopádně tento díl byl solidní psycho, "k dokonalosti" chybělo jen tolik, aby na konci všichni zemřeli.

plakát

Bratříčku, kde jsi? (2000) 

Geniální Clooney, geniální Turturro, geniální film. S vyjímkou filmu Big Lebowski nejsem fanouškem Coenů, ale tento film potvrzuje pravidlo, že každý film, který natočí je úplně jiný. Pro Clooneyho konečně role, kde se mohl vyřádit bez lámání ženských srdcí a 2/3 filmu v obleku. Hudba seděla jako "prdel na hrnec" a bavila, vyloženě odpočinková záležitost. Označil bych to za hudební komedii s 30.let minulého století. Oceňuji stopáž, která byla tak akorát.

plakát

Pojedeme k moři (2014) 

Styl jakým byl tento snímeček vytvořen je minimálně zajímavý, v našich poměrech nevídaný a do jisté míry zábavný. Samotné rodinné story a rozuzlení s postiženým nevlastním sourozencem mi je bohužel cizí a tudíž jsem celý film čekal kdy to začne gradovat a nedočkal jsem se. Bavily mě pouze některé scény a vtipy v podání těch dvou "kamarádů". Natáčení na digitální zrcadlovky je rozumný krok skrz neoddiskutovatelnou kvalitu objektivů a tudíž i obrazu při srovnání s kamerami v podobné cenové relaci, ale nakroutit na to celý film je rozhodně odvaha a zde se to podařilo. Takže ikdyž se mi film ve výsledku v podstatě nelíbil, musím ocenit, že režíjně, scénáristicky i obrazově se to podařilo. Od Jirky jsem čekal nějaký úlet, ale předvedl se v opačném světle a to je dobře. Btw. mě pobavilo, když paní učitelka při rozdávání vysvědčení přečetla (ikdyž zkomoleně) jméno pomocného režiséra :D

plakát

Kód Enigmy (2014) 

Pro mě zklamání. Srovnání s Čistou duší mimo mísu, protože na to je tenhle snímek chabý. Herecky super, hlavně Benedict a Mark Strong, režijně taky, ale asi slabší scénář (Glob - neglob). Uvážím-li navíc, že enigmu ve skutečnosti rozlouskli jiní kryptoanalytici před Turingem, ztrácí to ještě víc. Samozřejmě je zajímavé natočit něco o Turingovi a relativně jej zkusit morálně rehabilitovat, když už teď v Británii frčí homosexuálové, ale v tom případě by se slušelo to rozluštění enigmy uvést trochu na pravou míru. Původně jsem chtěl dát čtrtou hvězdu za hudbu, ale bohužel ani ta nedosahuje kvalit např. zmíněné Čisté duše. Škoda.

plakát

Americký sniper (2014) 

Mám rád Bradley Coopera, ale proč ho proboha před touto rolí nechali vykrmit jako jateční prasátko?? Takže hlavní role je zároveň nejslabší článek...on nehraje špatně, ale dokud se nenechá zarůst, působí jak prodavač hamburgerů. Klobouk dolů před Clintem, že ve svém věku vyplodí něco smysluplného, navíc když zvládne udělat válečný film aniž by zbytečně zabředl do amerického patriotismu. Je to zajímavý příběh a v mnoha faktorech je znát, že je postavený na skutečném základu. Největší svinstvo na tom totiž je, že není zdaleka tak těžké udělat z obyčejného člověka - "vražedný stroj" (trochu přeháňka), ale zpátky to bohužel nedokáže nikdo, to už je o psychice každého jedince. Na tuto notu tudíž brnká celý film - někteří vojáci se vrátí a s halucinacemi a permanentní ostražitostí se jakš-takš zapojí do běžného života, některým z toho hrábne dříve či později. Tento film jistě není zbytečný, protože ten příběh je prostě zajímavý a určitě je dobré si jej připomenout, nicméně dle mého to válečné prostředí malinko lépe vystihl film Smrt čeká všude. R.I.P. Chris Kyle.

plakát

Absolvent (1967) 

Úžasná podívaná. Jednak skvělý mlaďoučký Dustin Hoffman, kouzlo poznávání "zakázaného ovoce" a fantastická hudba Simona a Garfunkela. Jen mě mrzí, že v době premiéry filmu jsem ještě nebyl na světě, chtěl bych slyšet ten šum diváků v sále, když se paní Robinsonová objevuje na rafinovaných prostřizích nahá, nebo smích, který způsobuje Dustin v potápěčském obleku i svojí geníální nesmělostí. Film, který se připomene nejen kdykoli uslyším Mrs. Robinson. A po Alfě Spider jsem po shlédnutí toužil, určitě stejně, jako spousta mladých kluků potom co tento film viděla.

plakát

Neuvěřitelný život rockera Coxe (2007) 

Paradoxně, jsem tento film viděl dřív než "Walk the line" a přesto jsem se ohromně bavil. Myslím, že takto vydařených parodií (navíc vznikajících v dnešní době) není mnoho. Až na scénky s rozpůleným bratrem a typický přehnaný humor, který jde až za hranu absurdity a je společný většině amerických komedií jde o vydařenou záležitost. Hudba je opravdu vydařená, takže i soundtrack je poslouchatelný, ztvárnění ostatních dobových muzikantů (Buddy Holly, Beatles aj. skvělé). John C. Reilly na mě vždy působil jako rádoby herec Céčkových komedií, ale v téhle roli si neumím představit nikoho jiného. Umřel nesprávnej! :D