Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (866)

plakát

Abbey Road: Live (2006) (pořad) 

Kde jinde by se současní špičkoví populární hudebníci měli scházet než na Abbey Road?

plakát

Absolvent (1967) 

The Graduate nejdřívě pozvolna a postupem času až běsně graduje v nevídaný nátěr. Nejvíce je to vidět na ústřední postavě f a m ó z n í ho DH, který si z počátku filmu volně kráčí prostorem, aby po prvním nakopnutí začal žít a na konci vyloženě sprintoval. Skvělá hudba, skvělí herci, inovativní kamera, dravá režie. A TA ATMOSFÉRA šedesátek. Spoustu důvodů, proč takový film vidět. A ne jednou.

plakát

A co když je to pravda? (2005) 

Láska z nebies mě potěšila, že se pokouší tu klasickou klišé story našroubovat na neotřelou konstrukci námětového hávu. Trochu neobratné. Prostě klasická romantická variace na neobnošené téma. Ústřední dvojice mě pak vyloženě hřála, když byla přítomna v záběru, jenže film jednoduše očekávatelně spěje ke svému ultrahappy konci a já zatím nejsem schopen tyhle megakýče skousnout. Celkově bych však dal silnější tři hvězdičky.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Paráda. Opravdu lahůdková záležitost se přede mnou rozprostřela, aniž bych čekal cokoliv tak labužnického. Syrovost, ponurost, s kterou je příběh odvyprávěn, mě opravdu nenechávala klidným. A právě to, jak na dnešní poměry je tento snímek natočen a podán, tak netradičně v dobách, kdy to pomalu začíná být jen o nekonečných jízdách a bezedných zásobnících, mě dostalo na kolena. Velice mě mrzí, že jsem na film nezašel do kina, ale aspoň jsem si ho pustil pěkně v noci bez světel.:) Matt Damon zde opravdu herecky dospívá. Ale snad ještě víc mě zaujal Clive Owen. Řekl tak tři věty dohromady a to ještě najednou hned za sebou, přesto sugesce, s kterou to zahrál, mi naháněla husí kůži a vyvolávala mráz po zádech. SPOILER Jediná věc, která zamrzela a myslím si, že většina vás, co si tohle přečte ( pokud někdo takový bude ), mě bude mít trochu za puntičkáře, je nasnímání finálního Jasonova serfopádu prostředkem schodiště. Začátek sekvence je geniální, opravdu jsem netušil, co dělá, když kopal do té mrtvoly. Jenže při dopadu zamrzel lehce horší trik. Záběr je nešťastně střihlý a velice nemotorně zvolen úhel pohledu a působí malinko béčkově. Avšak je to už pět let staré, takže i tato lehká vada na kráse v důsledku v podstatě umocňuje můj divácký zážitek. Na této akčně-špionážně-psycho honičce mi nepřísluší nic kritizovat (ta čeština je s těmi zápory tak krásná:) ). Sedlo mi to maximálně do noty i díky tomu že to není jen bezduchá mlátička, ale nutí se zase alespoň jemně zamyslet. (Ano ten svět není černobílý. Proč se mezi sebou tak vraždit? Stejně je to o penězích... Clive to vystihl: Podívej se, co kvůli nim děláme.) 100%!

plakát

A.I. Umělá inteligence (2001) 

Nejrozmáchlejší sci-fi Spielberg mě překvapivě nebavil tolik jako například Válka Světů, přesto mu dám ale o jednu hvězdu vyšší hodnocení. Nese totiž neskutečně moc. Příběh rozmáchlý napříč tisicíletími podává obrovskou kupu myšlenek s nejedním a nejednotným poselstvím. Dále jsme svědky několika pokusů o poklonu a zároveň citaci mistra Kubricka (hloubka příběhu a vyšroubovaný závěr jak z Odysey, prostřední vypsychovaná třetina jak z pomeranče) a též Spielberg prezentuje a cituje to nejlepší ze sebe (nápad s oživením z JP, rodinné hodnoty na pozadí velkého dobrodružství, pohádkové vedení herců, puštění uzdy mistru Williamsovi). AI obsahuje prostě tolik, že i přes nemálo výhrad a částečnou nudu nemohu jít pod čtyři hvězdičky a jeho výpovědní hodnota se dá srovnat jen s největšími klenoty žánru (2001, Matrix, Interstellar, svět ST).

plakát

Ajťáci (2006) (seriál) 

Vypečený a zejména neobyčejný 'sitcom' vyloženě stojí na tvůrci, jež má na svědomí legendární Velkovlak (který je pro mě stále o pomyslný žďubíček lepší - hlavně protože byl první). IT Crowd vyniká vysokou kadencí pekelných gagů, dokonalým pojetím britského humoru a dokonalou britskou angličtinou... a spoustou dalších věcí. Nezbývá nic jiného, než si IT Crowd pustit znovu a dávat při tom pořádný pozor a též poděkovat mému bratranci Vojtovi, že mě na IT pár let po Velkovlakmánii přivedl. Scénu, kdy Moss ovlivněn tetou Irmou vrhne monitor proti zdi, jelikož mu nešla otevřít pet lahev s vodou, jsem si hned musel pustit znovu. Moss je neskutečné hovado! Po první sérii 100%! (Tohle kdyby koupila nějaká česká televize, ale prosím: NEDABOVAT!!!!!!) PS: Velkovlak se učil od MPFC, tak i IT se učí od Velkovlaku a MPFC a John Cleese začal točit Fawlty Towers až po pár úspěšných létech MPFC.. _druhá série: 100%

plakát

Akta X - Film (1998) 

Bez jakékoliv spekulace musím zařadit The X-Files movie do špičky svého oboru. Nejsem nějakým zarytým fanouškem seriálu (avšak fanouškem žánru již jsem), samozřejmě, že jsem něco viděl, něco zase neviděl, ale tady musím konstatovat jednu věc: jak budu mít čas, určitě se pár dílům budu věnovat navděk tomuto zážitku...Všechno klape jak má, velikost rozopčtu vykristalizuje na povrch při rozsáhlých scenériích a rozhodně míra analýzy vztahu ústřední dvojice je nastavená přesně, aby nespadla do kýče, zároveň však dostatečně bavila. Příběh mě osobně velice zaujal. A jak jsme konstatovali s Injem, díky všem svatým (musím poděkovat) se nejedná jen o typické seriálové mlžení, jež bylo tak charakteristické pro televizní řady. A my se tudíž dočkáme i odhalení, které je skvěle servírováno postupně a hlavně servírováno opravdu bezprostředně a syrově, že by to tak opravdu bylo?:) Nemám nic ani co vytknout. Jediná věc schází, nebyl jsem zažrán přímo do všeho dění, jak bych si představoval, nýbrž jsem občas zůstával mírně nesoustředěn. Proto nevolím za plných pět ale za silných 80-90%. Špička mezi svými.

plakát

Akumulátor 1 (1994) 

Edit2021: Zaráží mě, kolik cinefilů z místní smetánky nepochopilo tenhle skvost (já prapůvodně také ne, přesto se mi neuvěřitelně líbil, a proto jsem přepsal komentář). Kombinace parodie hollywoodské teatrálnosti (mnoho lokací, triky, zpomalovačky, scény v letadle, v pitevně..) s generační výpovědí a kritikou omezenosti společnosti v dnešních časech snad nemůže ani být aktuálnější. Nadčasový, narvaný invencí a nápady i střihlý ostřejší Svěrákovostí, zároveň nikdy nepřestávající si uvědomovat svou malost, takový je. Najednou mi Akumulátor 1 přijde až moc krátký. Jeden z nejlepších a nejoriginálnějších filmů novodobé české kinematografie. Matrix nebyl první, byl to Akumulátor!

plakát

Alf (1986) (seriál) 

Máte kočky?

plakát

Aljaška (1996) 

Věř medvědovi! Chvíli sníh, chvíli tráva. Všechno tu známe, ale že na týhle velký řece jsou peřeje jako kráva, jsem nikdy neslyšel, taťka zaparkuje s hydroplánem na špičce skály. Tolik logických (zbytečně!) bot ve slibném rodinném námětu zamrzí.