Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Pohádka
  • Dobrodružný

Recenze (35)

plakát

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka (2010) 

Tak se tu prohrabávám všemi těmi komentáři a opravdu žasnu. Pro mě filmové zpracování NARNIE není rozhodně zklamáním naopak příjemným překvapením. Docela věrně se drží předlohy. Celou ságu (7 knih) jsem poprvé četl na počátku 90 let, kdy byla u nás poprvé vydáná nakladatelstvím ORBIS PICTUS (dnes již zaniklém) a byl jsem nadšen. Není to samozřejmě možné srovnávat s Pánem prstenů od J.R.R.Tolkiena, jak to mnozí chybně dělají. C.S. Lewis to psal hlavně pro děti. Tolkien sice zpočátku také, ale asi se všichni shodneme, že jeho mytologie přesahuje možnosti dětí (viz SILMARILLION). Příběh Narnie je jednodušší, ale rozhodně nepostrádá hlubší myšlenky v oblasti morálky a absolutních hodnot.Názorná ukázka toho je pokušení, kterému je Lucinka vystavena při čtení čarodějné knihy (podobně i Edmund x Bílá čarodějnice v prvním díle). Flipperovo Srovnání Aslana s Hitlerem, který posílá děti do boje... mě opravdu šokovalo. Chci věřit, že po přečtení předlohy by toto nikdo nemohl napsat. Z četby tohoto díla je naprosto patrné, že se jedná o alegorii na téma křesťanství.

plakát

Poslední vládce větru (2010) 

Ten film není opravdu špatný. Jde přece o žánr. Rozhodně bych tento film zřadil mezi rodinné filmy nebo dětské, ale říkat tomu "odpad!" mi připadá zkratkovité a neuctivé vůči tvůrcům, kteří chtěli vytvořit něco hezkého a pozitivního. Je to hezká podívaná. Příběh je jasný a předvídatelný. Je to chyba? V tomto případě myslím ne. Avatar je přece kladný hrdina, který zastupuje dobro. Chceme, aby z něho byl charakterově rozpolcený hrdina jako Ironman? Tento snímek byl natočen pro mladé (spíše dětské) publikum, které touží po jasné dějové linii. Po ujištění, že svět bude krásnější, když si dáme záležet...

plakát

Herkules (2005) (TV film) 

Co k tomu říct. První část filmu byla mírně řečeno dost divoká a upřímně. Mám raději, když v klasických dílech se autor filmu drží více původní předlohy. Osobně oceňuji, že zde byly klasické bytosti řecké mytologie. Méně však, že zde je jakési vakuum a otázky, jak je to s těmi bohy. Působí to tak, jakoby dříve mezi námi žili úplně normálně satyrové, driády, harpyje a kentauři, ale pak jaksi zmizeli nebo vyhynuli. Řecká mytologie bez bohů je mírně řečeno bez obsahu a smyslu. Film postrádá nadpozemský rozměr a jasnou ideu. K čemu je Herkulovi, že obhájil svojí čest, když jeho skutky nemají dosah do věčnosti? Závěr byl samozřejmě dojemný. Šťastný konec a svatba. Takže to alespoň nějak dopadlo :)

plakát

Jumper (2008) 

Velice dobrý materiál, celou dobu napětí a dobrá myšlenka a nápad, ale u takového žánru bych očekával nějaké vysvětlení. Není tu vůbec nic pořádně vysvětleno. Děj zmatený a nedotažený. Morální hodnoty naprosto nulové. K čemu je někomu takový dar, když ho spotřebuje jen pro své sobecké choutky. Pointa naprosto pochybná... Možná by bylo zajímavé natočit tento film z pohledu paladina.

plakát

Opravdová kuráž (2010) 

Pěkný western, který se snaží být alespň trochu originální, ale ne moc křilkavě, aby se divák nepolekal. Využití klasických prvků působí přirozeně a uvěřitelně. Jen mi tam chyběl alespoň trochu šťastný konec. Snaha o syrově podané westerny nakonec může vyznít depresivně.

plakát

Čarodějův učeň (2010) 

Opravdu velice zajímavé, jak poměrně dobře se vyvíjející příběh může bý naprosto zazděn naprosto trapným závěrečným soubojem mezi čarodějovým učněm a Morganou. Tá scéna degradovala celý film na levné video-filmy let osmdesátých. Nicolas Cage měl šanci účinkovat v dobrém fantasy filmu, takto účinkoval ve třetí lize...

plakát

Zombieland (2009) 

Nemám moc rád horory. Ne, že by mě nezajímaly, ale ty důsledky se mi nevyplácí. Rád v klidu spím a bez obav chodím v noci na WC. Toto jsem risknul na doporučení mého kamaráda, který mi občas zpestří obzory nějakým ulítlým filmem. Tento mezi ně patří. Tolik černého humoru, řezničiny a úsilí o to zachovat si lidskost a normálnost, jsem snad v žádném snímku v takto nahuštěné formě neviděl. Neměl jsem žádné špatné sny a udržel jsem si pevný krok směrem na toaletu v nočních hodinách, takže... doporučuji.

plakát

Druhá šance (1999) 

Tak se dívám na ty komentáře a nemohu pochopit, jak někdo může dát tomuto filmu hodnocení "odpad". Chápu, že tento film není pro všechny a ne každému se bude líbit, ale každý kdo má zkušenosti s manželstvím nebo dlouholetým vztahem nebo má děti, tak ocení tento nakonec pozitivní příběh. Mně osobně taková témata nenechávají chladným. Zvláště v dnešní době, kdy většina lidí sáhne po "jednoduchém" řešení a utíká ze vztahů, když se objeví kompikace. Tento film má poselství a naději pro všechny, kdo nehledají jen rychlá a pohodlná řešení, ale chtějí bojovat za svojí budoucnost a udělat vše pro to, aby si pak sami sebe mohli vážit, až někdy budou na konci života rekapitulovat svá životní rozhodnutí. Dávám plné hodnocení, protože tento film stojí za shlédnutí a má co říct.

plakát

Mezi námi děvčaty (2003) 

Opravdu milá a nápaditá komedie. velice jsem si to užil a některé scény jsem si pustil znovu, abych si je připomněl. Na filmu je velice dobré, že hlavní hrdinka a její kamarádky na kytaru opravdu hrají a také zpívají. Vztah majitelky čínské restaurace a její neukázněné matky je takovým záhadným prvkem tohoto filmu a dodává napětí tomuto snímku. Vážně nevím, jak to s nimi vlastně je... :)

plakát

Robin Hood (2010) 

Dlouho jsem na tento film slyšel jen samé špatné recenze a aniž bych se koukl, tak jsem to začal také říkat... Nakonec jsem ho shlédnul a byl jsem opravdu překvapen. Velice dobře udělaný historický film, který si nehraje na žádná klišé. Příjemný pocit z dobře se vyvíjejícho děje mě provázel až do konce filmu. Co říct závěrem? Příště než si udělám názor, tak se na film nejdříve podívám nebo se zdržím komentářů :)

Ovládací panel
1 bod

Fanklub

(1)