Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (334)

plakát

Tísňová linka - Paranormal 911 (2019) (seriál) 

Když už hodnotíme, měli bychom vždy alespoň dodat opodstatnění naší kritiky. To zde opět neplatí pro 99% filmových kritiků. Dovolte mi tedy divákům osvětlit důvody pro mé hodnocení seriálu plnými 100%, kterými obvykle šetřím více, než-li Šafránem. Autentičnost, spolehlivost a důvěryhodnost svědků z řad policie, záchranářů, hasičů. Celkové zpracování takto citlivého tématu, které je na hony vzdálené většině i filmových snímků natočených podle skutečných událostí. A to jednoznačně v kladném slova smyslu. Zároveň, a zde zcela subjektivně dodávám, bych přiměla  produkční a filmové společnosti k odstranění právě tak rozhodujícího označení mnohých filmových snímků jako: Natočeno podle skutečné/skutečných události/událostí. Ač taková snaha již proběhla po uvedení snímku jako byl Paranormal activity, stejné společnosti jej obešly pouhou lehounkou úpravou: Natočeno podle aktuálních událostí. Zcela zmatečné, mystifikující a záměrně diváky klamající označení. Pakliže k daným událostem nedošlo, není dochován důkaz, nejsou-li doložena nezávislými svědectvími, pak na takové označení pozbývají veškerý nárok.

plakát

Vlk (1994) 

Ti z nás, kdož jsou "staršího data narození", mají možnost plně posoudit hodnotovou stránku co do hereckého podání, možností trikových efektů, mnohdy zbytečné brutality ve filmech na úkor děje, a zvláště pak stylizování a zpracování celé dějové linie opírající se o lidské emoce. A to napříč časem, kdy tyto snímky vznikaly. Dokonce i taková mnohými do nebe vynášena značně povrchní a nepříliš zdařilá filmová záležitost, jakou je Vlkodlak v New Yorku, od mnohých dostávala a stále dostává lepší kritické hodnocení, než-li právě právě tento snímek, vedený rukou režiséra M. Nicholsona (nikoli Jacka Nicholsona). Pánové, ale i dámy, co vaše profesní a životní ambice? Co neustálé poměřování testosteronu, "chlapáctví", teritoriality a obrazného značkování toho, co je "vaše"? Dámy, co naše rivalita, ambice, touha být obdivována mladšími muži či rádoby "alfa-samci", pokud jde o moc, zaopatření, bezpečí a jistotu pro naše potomky i nás samotné? Jsou to vnitřní a velmi staré instinkty, jenž sahají k dobám, kdy byste původ lidstva vysledovali zpět na stromy. Na podvědomé úrovni, pakliže nejsou ovládány charakterem, výchovou a námi samotnými, velmi rychle probublají na povrch. A právě o nich tento snímek vypráví. Přidejme k tomu špetku mystycismu, dodejme střípek hororového nádechu a rázem všechno zapadne do sebe jako dílky jedné skládánky. Samotné herecké výkony ostřílených a právem oceňovaných hereckých hvězd, pouze podtrhují celou hodnotu tohoto filmového díla.  Pro koho jde o rozvláčné téma s malým zastoupením akce a proudy stříkající krve či vytržených orgánů, nechť se spokojí se snímky, jako je Howling a jim podobným. Za mne však tento snímek má po právu plné hodnocení. Tedy 100%.

plakát

Největší showman (2017) 

Hugh si tento snímek v Hollywoodu doslova vydupal i se slovy, že je mu jedno kolik vydělá nebo prodělá. Ale že musí být natočen, aby světu opět připomenul starý odkaz a společnosti nastavil zrcadlo... Hugh, vždy jsi byl a stále jsi mou platonickou láskou. Nicméně, tento Tvůj naplněný, k naprosté dokonalosti a ryzosti srdce dovedený skvost zastiňuje muzikály jako Chicago nebo Moulin Rouge zcela po právu... I jako žena se před Tebou skláním s plným vědomím toho, že ještě v době natáčení písní jsi bojoval opět s rakovinou kůže. Objevil jsi skrytý poklad v podobě Kealy Settle, a píseň This is me! pro ni, nebo obě sobě navzájem byly stvořeny... Jak jsem si mohla přečíst ve stovkách komentářů, které měly tisíce souhlasně zdvižených palců či srdcí, tato píseň nejen tisícům lidí navrátila sílu dál bojovat se životem a v životě, ale mnoha dalším zabránila v konečném sáhnutí si na vlastní život... Dnešní povrchní společnosti, kde falešná krása, diktát udržení si mladistvého a krásného vzhledu za jakoukoli cenu, kde i mírná fyzická odchylka nebo jizva po operaci srdce jsou stigmaty zavírajícími většinu dveří a nechutně hloupých pohledů nadutých a empatii postrádajících osob se zakrnělým mozkem a kusem ledu místo srdce, nastavuje zrcadlo... Nekompromisní zrcadlo společnosti, která stále rychleji ztrácí lidskost, přirozenost, a obává se ve své hlouposti všeho, co je jen trochu jiné. Co jen trochu vybočuje z toho, co je dnes požadováno, očekáváno a vyhledáváno: Falešná modla dokonalosti... Povrchní dokonalosti, která neexistuje... "So look out, because here I come. And I do no apologize!" Bez dalších slov, bez dalších diskuzí: 100% a plných 5 hvězd!!!

plakát

Nejtemnější hodina (2017) 

Luky, děkuji za Tvou kritiku k tomuto snímku, s níž jsi mne předběhl, a to je jen dobře... Já bych tady o něm napsala celý článek a nakonec bych tak či onak skončila u termínů: Excelentní, brilantní, dokonalé, historicky přesné, atd... Takže mnou zcela vyjímečně udělovaných 100%, 5 hvězd zlatem se blýskajících...

plakát

Branky, body, kokoti (2018) (pořad) 

Tento komediální/satirický pořad mě dlouho míjel. Poprvé jsem jeho existenci zaznamenala až ve výročním stém díle pořadu Jindřicha Šídla. A? Ne, rozhodně nelituji. Ba naopak. Branky, Body, Kokoti s Terezkou Dočkalovou velmi mile překvapil. Kladu si pouze otázku, proč zde do této doby nebyl tento typ pořadu? Na rovinu, bez obalu, bez politické korektnosti, a pojmenovávací věci tak, jaké skutečně jsou?... Nejsem feministka! Ale žena, která rovnoprávnost považuje ve 21. století za přirozenou, a to jak v právech, tak i v povinnostech. Mužskou galantnost odměnuji poděkováním a úsměvem. Sebevědomý a inteligentní muž, nemá zapotřebí "dokazovat" ani svou fyzickou převahu, ani blitím nesmyslů. Je zvláštní, že lesbičky nikomu nevadí. Zvláště v pornu, viďte pánové... Ale pokud jde o gaye, nevyrovnaní, nesebejistí a v některých případech i svou orientací si ne ne zcela jistí "pánové", začnou být více než homofóbní, a potenciálně nebezpeční gayům i sobě. Proč i sobě? Protože pokud nezvracejí nesmysly v bezpečí doma od klávesnice, mohli by od leckterého gaye dostat pořádnou "nakládačku"... A pokud jde o politiky, za mnohé jejich výroky a postoje, bych jim uštědřila pár facek nejraději zase já sama, mít je po ruce.... Takže, Terezko, jen tak dále! ... 100% a 5 hvězd.

plakát

Upgrade (2018) 

Zařadit či nezařadit mezi nejlepší sci-fi snímky tohoto roku? Tak tato otázka již byla zodpovězena samotným dílem a především - jeho na oko skrytým a ve skutečnosti varováním zcela zřejmým... Assimovy zákony mohou být kdykoli překonány, jakmile dáme možnost jakémukoli výtvoru možnosti dosáhnout uvědomění si sebe sama. A s tím zcela souhlasím... Ke snímku samotnému: Ač je dějově čitelný, přesto přiměje tuto linku sledovat. A to s radostí. Vynikající herecká podání de facto tří hlavních postav, z nichž jedna je umělou inteligencí. Velmi zdařilá práce kamery, navození atmosféry pomocí exteriérů a hudby na výbornou, logické dialogy, místa správně obsahující nejinteligentnější z forem humoru - Černého humoru ve správných okamžicích. Psychologie každé z postav, rozumné užití bojového umění v nepřemrštěné míře, a konečně - závěr rezonující jako úder gongu.... Nemám nad čím dále rozmýšlet. Hodnotím 100%, kterými šetřím jako šafránem.

plakát

Věříte svému počítači? (2018) 

"Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán." Praví moudře již po staletí toto přísloví. Naprosto se dá uplatnit i na technologie a hraní si s Umělou inteligencí. Před tímto počínáním musí mít varovně zvednutý ukazováček každý rozumný člověk. Mezi takové patřil dokonce i zesnulý Stephen Hawking, a stále patří jeden z předních světových fyziků a profesor Teoretické fyziky Mitchio Kaku. A domněnka, že uplatněním Tří zákonů Issaca Asimova, budeme pány ohně a on našim sluhou, je stejně tak naivní ovšem mnohem hrozivější ve svých důsledcích, jako výlet seniorů na předváděcí akci "Šmejdů"... Je otázkou kdy a nikoli jestli, si UI uvědomí závislost svých stvořitelů na všem, co ona ovládá, a my potřebujeme k životu jako spotřebitelé. Napříč vším. Od ovladače televize, přes řízení dopravy světelnou signalizací, bankovní systémy, přístroje v nemocnicích na jednotkách JIP a ARO, palubních počítačů vozidel, vlaků, lodí, ponorek, letadel, jaderných elektráren, atd., až po systémy balistických raket... Proč by UI měla sloužit tvůrcům, kteří ve skutečnosti jsou na ni zcela závislými? ......Sloužili byste vy sami někomu, když byste byli těmi kdo má vše a ovládá vše, co on potřebuje ke svému životu?...... Odpovězte si sami. Možná pak již při zavedení řeči o UI zpozorníte více a uvážlivěji, než-li jste činili do doby položení a zodpovězení si této otázky...... 100% a za mne tak vyjímečně udělovaných plných 5 hvězd.

plakát

Earth (2007) (TV film) 

Tento filmový snímek nepotřebuje slov... Potřebuje hluboké sáhnutí si do svědomí každého z nás a přizná si, že nejhorším živočišným druhem na této planetě jsme my sami... A je jen na nás, abychom zjednali nápravu tak rychle, jak jen to bude možné... Neboť již včera bylo pozdě... 100% a tedy 5 hvězd bez debat!!!

plakát

Tajemství šesti manželek (2016) (seriál) 

Po delší době velmi dobře zpracovaný dokumentární seriál, navíc převážně vyprávěn formou dobových scén a historických postav... Lucy Worsley spolu s režisérem R. Englandem, vytvářejí jeden z nejlepších dokumentárních a zároveň hraných seriálů posledních let.... Proto hodnotím - u mne zcela vyjímečně udělovanými - 100% a tedy 5 hvězdami.

plakát

Blok 99 (2017) 

Nepředvídatelný vývoj děje, jest základem každého knižního díla nebo scénáře, který má udržet diváka/čtenáře v napětí. To se zde povedlo na Velmi dobrou... Surovost a syrovost světa "gangstrů" je rovněž zobrazena na Velmi Dobrou.... Násilí a krev v závěru, je na Výbornou promísena s emocemi tomuto temnému světu obvykle cizí: S láskou a odpovědností... Vynikající ztvárnění postavy B. Thomase v podání Vince Vaughna, je dalším plusem tohoto snímku... 100% si ode mne zcela subjektivně i objektivně zaslouží zvláště za upozornění, které je "pravým" gangstrům nepsaným zákonem, a překročení tohoto nepsaného zákona "běžnými" násilníky, je jim ve vězení doslova vtloukané do hlav: "Na ženu a na dítě se ruka nevztahuje!"