Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbení režiséři (10)

Stanley Kubrick

Je snad třeba něco dodávat k této legendě všech legend? Dokonalý filmař, žánrový chameleon který vás rozesměje drsnou satirou, vyděsí minimalistickým hororem a pak vás hodí do hodně nepříjemně reálné přestřelky ve Vietnamu. Exot s nekonvečními přístupy i vkusem a také despotický perfekcionista který byl pro splnění své vize schopen čehokoliv. Na jeho filmech je to vidět, jsou vždy nekompromisní realizací záměrů tohoto vizionáře a je jim fuk jestli se vám líbí nebo ne...protože jak by řekl Yakov Smirnoff: "Stanley Kubrick\'s movies watches you!"

Christopher Nolan

Režisérská vyšší bytost počátku 21. století, nenapadá mě nic co by Nolanovi šlo vytknout, on je opravdu až děsivě dokonalým představitelem oboru. Jeho rozsah sahá od komorních alternativ jako je Memento až po bombastické vysokorozpočťáky formátu Temného rytíře. Netrpí žádným tvůrčím průjmem ale o to hodnotnější je každý film který vyprodukuje, do nejmenšího detailu promyšlená podívaná a ať na první pohled nejsou žánry které točí žádná novinka, vždycky do nich vnese něco originálního a stoprocentně funkčního. Má neomylný cit na herce, nebojí se inovací a všechny tyto vlastnosti umocňuje to že je také skvělý řemeslník a proto svým vizím dokáže vždy dát tu nejefektivnější formu. V tom mu nutno poznamenat vydatně pomáhá jeho bratr, scénáristický bůh :) a na závěr toho všeho evidentně trvá na absolutní kvalitě a dotaženosti svých snímků a netočí něco jen proto, aby studio vydělalo. No řekněte, který režisér by po úspěšné adaptaci trháku jako je Batman čekal s dalším dílem (zaručeným ziskem) tři roky a v mezičase si natočil drama o dvou sebestředných kouzelnících? Po Inception přesouvám Christophera na druhé místo své topky - pro mě nejlepší žijící režisér.

Alfonso Cuarón

Aj caramba, Alfonso je můj oblíbený inovátor prověřených žánrů...ať už road movie (Mexická jízda), Harry Potter nebo katastrofický film (Potomci lidí) vždycky to dokáže vyjádřit jinak, a hlavně líp než většina předchůdců...pro mě je tento režisér důkazem že stále je co objevovat a vylepšovat. Myslím že s tím že nenatočí poslední díl Harryho Pottera se asi nikdy zcela nesmířím :)

Darren Aronofsky

Poéta celuoidu který s vámi stoprocentně pohne, dokáže vás zdeptat (Requiem for a dream) i dojmout k slzám (Fontána). Příběhy celkem jednoduché, ale silné jak řemen podává ve formě kterou si nespletete, kdo zná jeho dílo ví dobře o čem mluvím.

Ridley Scott

Dnešní menu je skutečně bohaté. Tak co to bude, sci-fi? Z vesmíru nebo ze země? Taky můžeme nabídnout fantasy. Nebo i trochu té historie, jen si vyberte, Řím, Kolumba, Křižácké nebo Napoleonské války? Ale pokud se vám Russel Crowe nezdá jako říman, co takhle si ho dát jako polepšeného kravaťáka? Nebo snad poldu workoholika? Nebo tlustýho tajnýho? Ale taky tu máme road movie, nebo kanibaly. Nebo dokument jaký peklo to bylo v Somálsku. Cože, že je toho moc a nevíte co si vybrat? Tak prostě píchněte prstem do jídelního lístku, chutnat vám to bude určitě. Dnes totiž vaří mistr Ridley Scott, chameleon a žánrový specialista na počkání. A i přes to že je takový všeuměl, jeho díla málokdy zaostávají za špičkou žánru ve kterém zrovna tvoří.

Sam Mendes

Odborník na neobyčejné příběhy obyčejných lidí, mistr dramatu. Ať už sledujete Kevina Spaceyho jak posiluje a čudí trávu protože chytnul druhou mízu, Toma Hankse jak masakruje spousty gangsterů aby ochránil syna, nebo Jakea Gyllenhaala jak ho naopak štve že si vystřelit nemůže, vždycky je to brilantně natočená síla lidských příběhů.

Steven Spielberg

Ještě větší multižánrový borec než Ridley Scott. Zavedená obchodní značka, čeho se tenhle člověk dotkne, to se ve zlato mění. A v neposlední řadě obrovský inovátor a zároveň klasik staré poctivé filmařiny :) legenda

Guy Ritchie

Stvořitel geniálního filmového žánru, britské gangsterky kde odzbrojujícím způsobem kombinuje brutalitu s, od prvního sledování kultovním, humorem. Pak si sice vzal Madonnu ale teď je zase zpět ve hře a na tu hru se těším, tenhle chlap prostě ví jak mě rozesmát...a navíc obsadil Brada Pitta do role "uhlazenýho potetovanýho cigoše" :)

Danny Boyle

Dannyho já můžu. Není to režisér typických trháků, jeho filmům se také dá ledacos vytknout. Ale vždy mají tu zvláštní duši kterou do nich vložil tento nenápadný brit. A pro to mu dost těch chyb odpustím a k některým jeho dílům (Trainspotting a Sunshine) chovám, přiznám se, téměř nekritický obdiv. Ukazují, že i za málo peněz se dá dělat hodně muziky, hlavně prací s postavami a atmosférou, tedy technikami kterými Danny Boyle vládne, ačkoliv ne v ranku standartního povědomí o těchto pojmech a proto celkem pochopitelně leckomu nesedne. Mě osobně jeho styl sednul jak zadek na nočník :)